[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
A
A
A
A
他主要針對的對象為吳聰之,那我只要讓他們兩人和解則可,而吳聰之亦不會再對其他人起疑心。

很好,就這樣吧。

「件事我已經知係點,但我只係會同吳聰之一人交代。」說罷,我示意他出來。

「放學之後,我約你喺自修室見Ok?到時有嘢要同你講,但呢件事唔可以比其他同學知。」我細喃。

「而加唔講得?」他不解。

「唔得。」

「Ok~」

我的計劃為先跟吳聰之約好,再暗地通知朱顧輝,讓他得知自己身份經已被我發現,再邀約他到自修室,那就只有吳聰之一人得知其身份。

下堂以後,我隨便編藉口以要求朱顧輝替我拿取習作,途中我向他表明一切,其馬上請求我別要揭穿及嚴懲他,那只是母親的意見。

我本也好奇他的年紀是如何獲取煙包,原來是受到家人的唆擺。

「屋企人講嘅說話唔一定啱,你雖然得十三歲,但你應該識得去自己判斷咩係對錯。」

「我、我真係無諗過會搞成咁,我只係想好好上堂......」他哭訴。

「想上堂係無問,但唔係用呢啲手段,或者你認真咁同大家講嘅話,佢哋會幫你。」

「但我已經做咗......仲可以點?」

「等等,我一陣有堂上,你放學再嚟自修室揾我?」我引導他。

「嗯,好。」

如今萬事俱備,只欠東風。

放學時段,我特意早點到自修室等待他們。首先到達的為朱顧輝,我安排他先坐下,他雖帶點疑惑,但仍然按照着我的說話,唯他甫看到吳聰之,整個眼神都變得惶恐。

「你點解都會係度?」吳聰之注視着朱顧輝。

我對朱顧輝說:「你唔係想補償?而加係機會。」

他顫抖着:「我、我未有心理準備。」

吳聰之隨即意識到來龍去脈,他生氣去走到朱顧輝面前質問:「你有咩唔鐘意就當面同我講,做乜要單單打打?」

「我......對唔住,我其實唔係唔鐘意你,但我真係好想安安靜靜咁上堂!每次上堂都係睇老師發顛,一開始係覺得幾好玩,但耐咗就好煩,每日翻學都好無謂,我唔想咁!」他發洩。

「就算係咁,你都唔洗屈我一個,其他同學都有份!」

「我......」他沉默不語。

「佢哋嘅行為係沿於信念,並唔係你消滅一個人就可以改變班內風氣,B班唔係單純一個班別,而係一份信念。

假如你因而改變到B班嘅讀書氣氛,你仲對唔對得住自己良心?

就算你成績拎曬一百分都好,你人品又係咪十全十美?」我插話。

聽罷,朱顧輝泣不成聲。

接着,我再問吳聰之問道:「你原唔原諒佢?」

「佢喊成咁,應該有反省嘅。至於原唔原諒佢,我會再睇佢表現。」他看來比剛才消氣。

「你願唔願意幫佢保守秘密?」我問道。

「唉,佢喊聲好煩,我都係走先。」他雖沒有正面回答,但答案已經呼之欲出。

待吳聰之離開後,我查看朱顧輝的情況:「你Ok?要好好記住今次嘅教訓。」

他雙眼通紅地回應:「我Ok,佢會唔會講出嚟?」

「講唔講就要睇佢點做,但件事係你自己一手造成,就算佢真係講出嚟,你無得怪佢,害人終害己。」我特意隱瞞他,讓他有深刻記憶,避免重蹈覆轍 。

「哦......我真係唔敢再做。」

自那天以後,事情就正式完美落幕,而他們上堂搗蛋的次數亦似乎有所減少,到底是他們修心養性,還是幫助朱顧輝就不得而知。

至於A班的鄭佩欣亦於這陣子向我宣報拍拖的消息,原來她的暗戀對象並非我,而是鄰座的凌晉。拍拖的消息更馬上捲𥱊全班,而我身為他們最喜愛的數學老師,居然是最後一個得知該消息的人!

不過,我當然會祝福他保兩人。中學時期的戀愛總是最青春及難忘,還望他們能開花結果。
不知不覺間,學期即將到尾聲,而我及Janice亦快要踏入拍拖的第七年,我倆居然相處了七年的時間,也就是一個小學生長大為中學生,中學生轉變成大學生的年長。

別人常說七年之癢,亦即是情侶相處得太長時間而開始感到厭倦對方,毫無新鮮感。

從兩、三年前開始,我經已有着想要迎聚她的想法。可是,當彼此正式步入社會工作後,我才意識到結婚並非我所想般容易,至少,我需要一定經濟能力,而我現時卻無法給予她享受。

如今我倆的感情漸趨穩定,這樣放任下去的話,恐怕還未結婚就變成親人般的關係。

正當我認真思索彼此的未來去向時,一個久違的中學同學聯絡我:「好耐無見,我最近會翻香港,聽講之前教我哋結他嘅温Sir準備結婚,你去唔去探下佢?」

温Sir?結婚?

塵封已久的記憶再被喚起,我記得當時從Zoom lesson 體驗時,他仍對前度念念不忘,如今卻結婚了?

但現實上,我與他甚少交談,我應否去會見他呢?

A、去
B、拒絕
終終去到最後一星期要收尾
A
A
A
A
A
A
A
A
A
原來樓主個故已經陪咗大家三個月
A
A
無諗過會寫咁耐
多謝你哋追咗咁耐
就試試吧,反正我亦有時間,就當是與朋友聚舊。

「我去,預埋我。」

「Ok,不過今次我哋會上去佢Studio ,一陣send埋地址比你。」友人所指的工作室,應為我當時於夢境所到的地方,但事隔多年,地點或許有所變動,而且我都忘記其地址,未知昔日與他夾band的朋友又會否一同在場呢?

未幾,他就把地址傳送給我,:「星期日Go?」

「You go I go,我最高。」對着多年的朋友,我總能表現最真實的自己。

「ok。」

未幾,我倆就於星期日碰面,並且一同前往工作室。工作室經已變遷到其他地方,起初我還以為會比昔日的更寬敞,怎料空間比回憶中的更加狹窄,温Sir的外貌同樣有少許的變化,他的眼神成熟深邃,同時帶點憔悴及疲倦的感覺。

「喂,好耐無見。以前見你哋仲係中學雞,點知而加已經變曬大人,而我亦都要結婚。」他苦笑。

「結婚喎,做咩苦口苦面。」朋友笑說。

「無苦口苦面,只係遲啲無得再上嚟呢度姐,見翻你哋就令我諗起自己以前係幾咁青春同熱血。」

「點解唔可以成日上嚟嘅?你唔同band友夾?」我主動問道。

「咦?你又會知嘅,我當時好似無講過有喺出面夾band,算啦唔重要。我同佢哋散咗band啦,大家意向唔一樣,咁就無謂勉強落去。

但間中都會掛住玩結他嘅日子,所以就租咗呢個細空間嚟玩,就當係喘息空間,連我未婚妻都唔知㗎。只不過,我覺得結咗婚之後,就應該會專心養家。」他語重心長道。

朋友嘗試令氣氛輕鬆點:「結婚應該係開心嘅,講下你哋嘅love story ?」

「Love story ?邊有咁多浪漫嘢,我哋本身係同事,不過唔同部門,係有次搭𨋢識咗。」

「More!搭𨋢識仲唔夠戲劇性?」朋友激動地說。

「只不過係喺𨋢見過三次,第一次係佢跌咗文件我幫佢執,第二次係我唔記得㩒𨋢而佢提我,第三次就係大家困𨋢。

而第三次亦係我哋真正了解對方嘅開端,之後嘅發展,你哋都應該知。」

「有冇咁巧合?真係整定咁。」我驚訝不已。

「可能呢啲就係所謂嘅緣分?我哋都唔知點解釋會咁。」

正當我們沉醉於温Sir的浪漫故事時,朋友的臉色突然變得難看,本來難看的臉變得更難堪入目,「唔掂,個肚唔太舒服!呢度有冇廁所?」

温Sir把廁所的鑰匙拋向他,他馬上匆匆開門直奔廁所,如今,房內就剩下我及温Sir。

要否藉此機會向他問點甚麼呢?

A、向他提及Zoom lesson一事,藉此了解是否曾有放不下的前度

B、詢問他為否解散音樂團隊

C、詢問他為何結婚都像是沒有一絲的興奮期待

D、詢問他最近生活
A
A
A
唔捨得添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞