[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
會再交代
經驗較少
樓主
咁主角對同性戀態度條線呢?
我仲以為呢條線先係重點
無諗過寫文都會比人睇穿
呢個其實係臨時諗到
可以當係主角一個嘅進步 繼而識到Cathy
亦都有少少關樹力事
覺得一開始樹力果篇最好睇
多謝樓主比左個故我地
多謝你哋肯入嚟睇

後傳

成功求婚後的一段時間,我和Janice都在籌備婚禮的安排,我倆都忙得不可開交。

為了讓親朋戚友見證彼此的愛情,我們都邀請好友前來,其當然包括於奧克蘭認識的Cathy 及James。

正當我向Janice提出邀請Cathy來港的提議時,她卻對我說:「佢前排嚟咗香港啦,我哋有見面,佢仲送咗本書比我。」

她又接着說:「係喎,前排太忙唔記得話比你知添,原來佢靜雞雞咁寫咗本畫,叫zoom lesson,最近仲出埋書。

好得意㗎,我一口氣就睇曬。」

Zoom lesson......?難道她把我所敘述的經歷當作故事去描寫出來?

「講咩㗎?」我問道。

「自己睇先正,我放咗喺袋入面,未得閒拎出嚟。」聽罷,我把書本從袋子取出,並且馬上翻閱。

當中大概的內容都有八、九成相似,包括遇上小丑講師的點滴,某部分她則加上自己見解,以及為我變成樹力的角色增添獨白。

「你搞掂未?一陣要去試婚紗。」說過了,我倆的時間都快要因結婚事宜而被搾乾。

「Okok,而加嚟。」我只好放下書本。

前往婚紗店途中,恰好有一對男男情侶在我倆面前手拖手地走着。

Janice突然向我問道:「如果我哋9月13號結婚,你會唔會唔想?」

「無所謂啊,但你唔係話要睇吉日嗰啲?」我不解她為何會這樣問道。

「問下姐~唔知佢哋而點樣呢?仲會唔會勇敢去面對其他人嘅眼光,勇敢去做真正嘅自己。」

「你講咩?講緊邊個?」我完全摸不着頭腦。

「無啊,突然諗起啲嘢姐。不過話時話,你幾時對同性戀唔反感?」

「吓?無、無啊,我無反感。你做咩咁問?」

「見到前面有對Gay couple,所以好奇問下姐。」

奇怪,我未曾向她講過自己對同性戀反感,她又怎會知道?難道是我遺忘了?

......難道是那本書?她知道Cathy從我的夢境取材?

或是,她仍有着Zoom lesson的記憶?

不會吧......

「你做咩發夢?我哋就遲到,行快幾步啦。」Janice 催促道。

「哦......」

到達目的地後,我也慢慢把此事淡忘,沒有再深究下去。

待我倆處理好一切,準備回家時,卻發現一個神秘的郵寄包裹,對方沒有寫下自己的名字及任何回郵地址,只顯示其寄出地點為美國。

「我無識朋友喺美國喎。」Janice說道。

「我都無......」

那到底是誰把包裹寄給我們?

「開唔開好?」她緊張地說。

「開嚟睇下......」

其後,我倆小心翼翼地打開包裹,生怕內裏會有甚麼危險物品。

怎料,那只是精美的禮盒,內有一支歷史悠久的紅酒,以及一套酒杯。

禮盒的正中央更有一張卡,其寫上祝新婚快樂、白頭到老的字句,唯獨字體皆為電腦打印,故此無法推斷出為何人。

「睇嚟佢識我哋喎,但點解唔寫名咁神秘?」Janice同樣感到迷惘。

「我都唔知,但既然送得比我哋,應該無事嘅。」

然而,我有件事沒有對Janice坦誠。

只因這牌子及此年份的紅酒,都是我前陣子在網上搜尋,但由於價錢過於昂貴的緣故,我才忍痛放棄。

那麼,

到底是誰呢?
聽日開始會寫樹力篇暫時未知篇幅會有幾多
係樹力呀
呢篇有番啲張力
係奧克蘭果陣Janice同Cathy傾通宵嘅內容係咪關同性戀事

樹力篇

你有否想像過,

由其他人來體驗自己的人生?

我一直以為,

自己的命運被奠定為悲劇。

直到他成為我,

我才真正意識到,

原來我的人生可以如此不一樣,如此精彩,如此快樂。

可惜,

如今經已為時已晚。

我不是陳樹力,
我也是陳樹力。

Zoom lesson的前一晚

「應該唔會有錯漏.......」我緊張地重新檢查一切,生怕會有任何出錯。

幸好經檢查過後,全都運作正常,沒有任何異常。

我不禁質問自己,明天所做的一切都是正確的決定嗎?

值得我改變原來的主意嗎?

值得我去花時間改變他們嗎?

值得我,放棄一切嗎?

Zoom lesson完結當天

而轉校或者係可以解決呢啲問題,但如果我轉咗校,我就唔會識到林逸峰、譚仙怡、温Sir同鄭任然佢哋,無佢哋嘅出現,我根本唔會變成今日嘅陳樹力。如果我無咗佢哋嘅話,可能我仲係同以前一樣,唔敢相信人,唔敢真心對人,唔敢相信有人肯愛自己。

遇上佢哋,係我人生最開心嘅事。

這句說話,一直浮現在我腦海中,使我迫不得已地回憶當時的畫面。

我甚至對着電腦螢幕發了一整天的呆,流了不知多遍的眼淚,久久都不能平伏心情。

那時的我,恨透了自己,恨透了所有人,情願自己消失在世上,沒有遇見這些人。這樣的話,我就無需承受這種的痛苦。

但吳志聰這個人,他向我證明自己的命運可以改變,我同樣值得受人鍾愛,我同樣可以擁有知心朋友,我同樣可以做自己。

要是我願意主動表現自己,不把自己封閉起來,不再妄自菲薄的話,

也許,我現時經已為歌手,
也許,我現時經已放下他,
也許,張紫彤就能生存下去。
張紫彤
如果樹力搵到佢就唔使死
呢篇令人想快啲追
樓主出快啲
除左樹力,仲好在意cathy究竟同Janice講咗啲咩
放下他嘅嗰個他係鄭任然?
話說會唔會有樹力同任然嘅hehe外傳㗎
張紫彤
唔係揾唔到
而係無相識過
吊下癮先好玩
呢個會留白
巴打甩咗P
會包括埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞