[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
A
睇下有咩意見
A
應該沒所謂吧?要是無法相處的話,頂多就當是與陌生人搭枱。

「唔緊要嘅,我無所謂。」我回應。

她帶點驚訝道:「咁我幫你同佢講聲,Good luck啊你。」

「唔該。」不知緣故,我開始被Amy影響,感到莫名的緊張。

很快地,Candy就前來與我碰面,「Hi。」我緊張地與她打招呼,而她則直接無視:「暫時得我同你,Joanne一陣先會嚟。」我點頭示意明白。

未幾,我倆一同步出學校,途中我都不敢主動打開話題,生怕會令彼此顯得更尷尬。怎料,她居然主動開口。

「你頭先件事,全個教員室都知。」她提及剛才的事情。

「正常嘅,學校點會無秘密。」在工作壓力大的情況下,誰都喜歡聽八卦事來分散注意力。

「點解你會企得咁硬?」難道她想質疑我的做法?

我直接了當地說:「因為學生無做錯,所以我會企喺佢嗰邊。雖然訓導佢哋高級過我,年資亦都高過我,但咁樣唔代表佢哋係啱。

即使證據擺喺面前,佢哋仍然都唔信個學生,如果連我都唔幫佢,仲有邊個可以幫到?」

她沉默片刻,然後開口道:「如果學生發生咗啲事,要你辭職同埋學生比人踢出校之間,你會點揀?」

「......一定要揀?」我猶豫不決。

她接着說:「曾幾何時,我都同你一樣,會幫學生盡量爭取權利,比好多自由度佢哋發揮。

但原來,我都係一個普通嘅打工仔,並唔係值得人尊重嘅老師。

幾年前,我喺操場同一班學生上PE堂,本來係安排跑九分鐘同做體能。但有啲人話今日好攰,想玩閃避球,所以我就聽佢哋講而唔跑住。

當時分咗幾組去比賽。其中一個同學本身有打開波,力氣都幾大,佢係校隊嚟,我都有train過佢,所以大家都比較熟同Friend。

除咗能力高嘅同事之外,總有同學係體育能力麻麻,特別容易整親。

咁啱,佢哋兩個分別係對敵同比賽,大力嘅同學諗住扮用力掟佢個頭,玩嚟嚇佢,點知佢唔小心甩手,真係將個波瞄準咗對方個頭,而打中之後係即時倒地暈咗,醒翻都係神智不清。所以我當下就決定Call白車,送佢去醫院檢查。」

「之後點樣?」她頭一次對我說這樣多的話,她會口乾嗎?

「學校怪我小事化大,佢哋話好容易會比啲記者影到,然後走嚟問咩事,但我就堅持係學生健康問題,所以一定要送。

點知醫生話佢腦部受到震盪,而且幾星期嘅記憶都無咗,記憶力都有少少受影響,佢家長嬲到話要告個學生,除非學校有合理交代先考慮唔告,由於當時有曬人證,表面證供成立。

而我當時教嘅學校聲譽同banding高,所以校方唔希望見報,亦即時將學生停課,唔比佢翻學住,而且學生當時亦講笑咁有會headshot 對方嘅說話,學校因而更加唔信佢,怕真係會定罪。

為咗斷絕關係,校方決定踢佢出校,但嗰個學生當時已經係F5,下年就要考Dse,所以我希望學校可以比機會佢。

然而,佢哋發現原先唔會有閃避球上,但我臨時改變主意先搞成咁。

最後佢哋只係講咗一句,一係學生走,一係我走。」

「所以你最後就揀咗佢走?」換着是我的話,相信我亦難以作出抉擇。

「係。家長接受佢離開同埋賠錢,不過其他同學知道咗之後。亦開始杯受傷嘅學生,最終兩個都離開咗學校。而我都再無退校同學嘅消息,聽人講佢好似無讀書,揀咗做地盤。

雖然無人知我為自保而放棄佢,但我每一日都受良心責備,覺得自己白白斷送咗大好青年嘅前途,係我一手造成。

唔知幾時,我甚至唔敢接觸學生,於是決定向學校請大假,比自己冷靜同休息。

休養過後,我就申請調職,亦都從嗰日起,決定唔會再關心任何學生、老師,大家都保持一個適當距離,做好就收工。總之我教好考試範圍就得,其他嘢都唔會再關我事,無人會因為咁而受傷害。

但望住唔同新人入職,我好似見到以前嘅自己,而你係最能夠令我真正咁面對過去。」原來這就是Candy常常板起面的真正原因,她自以為能夠保護自己及他人,卻是令所有人抗拒接觸她的錯誤方式。
「我唔可以話你做得啱或錯,但你因為咁而內疚的話,點解唔好好利用呢一份嘅心態去教好其他學生?雖然無可能彌補得到,但你一日孭住老師嘅身份,你一日都有能力去教好學生。」

「真係可以?我唔會累到人?」她質疑。

「你而加咁樣落去,都唔會幫到佢哋。」我一針見血地說。

「我會諗下......」

進入餐廳沒多久後,愛發白日夢的Joanne亦一同加入我們。

「等咗好耐啦?咦?我有冇睇錯?Candy竟然開口講嘢?」她驚訝道。

Candy笑說:「你無睇錯。」

「到底發生咩事?點解你會有咁大轉變?」

「係我封閉自己太耐,係時候要出翻嚟。」

「咩啊?你一直都有翻學校啊,你幾時有請假?」Joanne顯得一頭霧水。

我為Candy解釋:「你就當係重新認識佢一次就得。」

「哦......咁我洗唔洗自我介紹?」

「我哋都係叫嘢食。」我直接無視她。

此時,一位身型矮小,但五官標緻的男子進入餐廳,而身後伴隨着我校的女學生,「你哋想食幾多都得,係我獎你哋嘅!」

這個人......不就是數學科主任?

他看起來也對學生不錯。

「Joanne?又會咁啱見到,我請埋你食?」啊,他無視了我及Candy。

Joanne笨拙回應:「唔洗啦,多謝。」

「Ok,你鐘意嘅話,我隨時可以請你食嘢,學校再見。」怎麼他有種說不出來的奇怪。

「佢.......好鐘意請人食飯?」我不解他的用意。

Joanne 壓低聲線:「你好耐之前咪問過呢個學校有冇唔見得光嘅事,佢就係其中一個,不過呢啲都係我哋女同事傳開,唔知真唔真,而且你又係男人嚟,唔洗知都得。我哋都係叫嘢食先!」

被她這樣說,使我好奇心旺盛,想要知道內幕,但這又與我無關,有知道的必要性嗎?

A、向她打探
B、忽視
A 我係女人
B
B 做好自己唔好多事
A
B
B
算了,與我無關的話就隨它而去。日後我亦有機會與科主任接觸,要是得知這些毫無根據的小道消息,恐怕我會對對方生有壞印象。

為了未來能夠和睦相處,我還是做好本份而已。

「係喎,你今日好犀利,竟然敢兇嗰班訓導,我雖然係老師,但都唔敢直視佢哋。」她更對我伸出姆指讚賞道。

「我仲以為你哋會厭我多事添,話唔定我已經比上頭blacklist咗。」我苦笑。

Joanne 回應:「唔會啊,我覺得你為學生出頭好型,好似睇日劇咁。」

「邊有咁誇張。」回想起來,我剛才簡直豁出去,甚麼都沒有顧慮。

Candy 亦開口回應:「可能個學生會記住今日一世。」

「Over咗啦。」

「遲下你就知。」

腦海忽然浮現出一個問題,要是時間重來的話,我會否義無反顧地幫助他呢?

也許我會猶豫,
但答案絕不會改變。

自吳聰之的事件發生後,校方都似乎沒有追究這件事,也許他們自知理虧,懶得理會吧?

正當我以為事件告一段落,B班同學能夠享有短暫的安定時,他們內部似乎牽起一埸風波。

以往我前來上課,他們都會比較嘈吵地玩樂,然而最近幾次的情況都顯得十分反常,他們總是安靜下來,彼此都沒有眼神交流,亦沒有當初的生氣及活力,好像變得互不理睬,討厭對方一樣。

「你哋到底搞咩?」我禁不住好奇問道。

吳聰之回應:「我都想知佢哋搞咩。吳Sir,如果你發現自己班朋友暗中出賣你,你會點做?」

「有人出賣你?」

「你答咗我先。」

被人出賣......記憶中好像未曾有這個經歷,但假如發生在我身上的話,我應該會......

A、與對方絕交
B、報復
C、選擇原諒,繼續成為朋友
D、寬恕,但不會再視對方為朋友
C
人生於世上有個真正朋友的確好極呀
D
D
D
D
D
為人師表 一定簡C 玩大愛mode
C
c
「我會原諒佢,但唔會再同佢做翻朋友。

所有關係都建基於信任之上,不論親人、朋友定伴侶,當段關係失去咗信任,我哋好難再去相信對方。即使佢後來對自己好,內心都總係會質疑,猜忌對方係咪想再陷害自己。

既然心入面有條刺,點解仲要咁辛苦咁維持關係?

所以,即使唔會嬲對方,但亦都無心機再做翻朋友。」

「真係可以咁易原諒?背叛自己喎。」他質疑。

「唔易,但大家曾經做過朋友,無論佢係出於真心或者做戲都好,至少有過開心嘅回憶。凡事留一線,日後好相見。」我說出自己見解。

吳聰之沉默良久後回應:「我唔知邊個出賣咗我,但唔該你自己認,保證唔會打你住。」

「到底發生咩事?」

「仲記唔記得上次包煙單嘢?我翻去問過老豆,佢根本無買開嗰個牌子,佢話嗰款太Cheap,所以佢唔會食同買,而我亦都記得佢食開嗰包同書包搵到嘅唔一樣。亦即係話,有人特登放包煙嚟害我。」說罷,他怒視全班同學。

「我哋都無咁做!要害你嘅嗰日就唔會幫你啦!」其餘同學不滿道,的確,要是他們有意陷害的話,又怎會如此落力去幫助他?他們當時可是真情流露,絕不像演戲。

這可能意味着,其為個別同學刻意策劃。

放任不管的話,他們內部的分裂只會更嚴重,會影響B班同學的學習氣氛,而且,陷害吳聰之的人亦一定有其原因。

讓我想辦法解決......

首要任務,應為找出原因及策劃者,但對方才不會傻得主動招認,我可要想想辦法。

「凡事都會有原因,佢咁樣做都一定有佢嘅目的,當然我唔係認同呢種行為,但我都想了解下。我唔會要你哋自認,一陣我會每人派紙,你哋每人都要寫自己有做同無做嘅原因,寫好之後,我就會收翻同自己睇。

你哋有冇異議?」

「無!」他們齊心回應。

於是,我準備好紙張並且分發給學生。

「洗唔洗寫名?」有同學向我問道。

「唔洗,只係寫原因就得,但唔可以偷睇其他人寫乜。」我回應。

過了好一陣子,我就把所有紙條收回,並且逐一細閱。

大多的原因都為相信吳聰之,並沒有做出背叛的行為,而其中一張則寫上:「我想安靜咁上堂,吳聰之成日帶頭搗亂,我根本就上唔到堂。」

看來,這就是我們要找的人,而我已經知道他的真正身份。

為甚麼我會知道?

很簡單,憑字跡。

不過,這也有可能是我判斷錯誤,所以我亦注意及回想其座位及性格。

他坐在吳聰之附近,而且成績於全班首五名,答案已經呼之欲出,正正就是令人毫不起眼的朱顧輝。

但我可不能於班上宣告他的真正身份,這或許會令其他同事的排斥,但我亦要給予吳聰之一個交代,以及令B班回復正常。

怎樣處理才適合呢?

A、讓他與吳志聰私下和解及保密
B、謊稱找不到規劃者
C、私下與朱顧輝溝通,並且讓他於全班面前道歉
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞