[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
A
A
A 毋忘初心
A
A
A
A
A
B
A
A
A
通常出完文就訓
因為有時出一更覺得太少 所以會想出兩更
但又遲遲未寫 遲下遲下就搞到好夜
間中會無乜動力
不過我都會好好Push自己
要是我也離他而去,誰會相信他?誰會為他平反?誰還他一個公道?

「我會幫你。」我堅定地對吳聰之說。

他冷笑道:「你可以點幫?無人會信我講嘅嘢,憑你一個科學老師又可以做到啲咩?」

「憑你肯叫我做老師。」

「咁你可以點幫我?」

「搵佢哋講數。」這是我唯一想到的想法。

「好,我信你。」

接着,我倆就重新回到B班的班房,訓導主任仍跟學生們處於僵持的狀態,雙方都不願作出讓步。

「準備好?」我向吳聰之間道。

「嗯。」從他的聲線得知,他同樣感到緊張,我又何嘗不是呢?

「咁我哋入去。」我接着說。

「吳聰之無食煙,食煙嘅係佢阿爸。」我從門外大喊,而吳聰之則站在我旁邊一言不發。

堵塞大門的B班同學馬上如紅海般分為兩邊,而我們就像摩西般順利進入班房。

老師們還未意識到我的立場,他們得逞地說:「吳聰之你終於知衰啦咩!新同事你做得好好,呢位同學就交比我處理。」

「呢件事係誤會,包煙係佢阿爸飲醉咗嗰時放,佢自己都唔知。」我重複一遍,其他同學馬上附和:「係啊!佢先唔會食煙!」

可他們當然不會相信:「你唔好信呢啲慣犯,佢一向都好鐘意呃人同玩老師,你千其唔好比佢呃咗,佢只係利用你同情心!」

假如我未曾認識吳聰之的話,也許我亦會因而動搖,會傾向相信訓導們的說話,然而,於這一個月的相處,我比他們更清楚及了解吳聰之的為人,我相信他所說的為實話。

「我有教開佢哋班,我判斷到佢係咪有心呃我,我信佢講嘅都係真話。再講,你哋都未了解清楚成件事,點可以咁快話佢食煙?」我理直氣壯地回應。

他們亦不甘示弱:「你竟然唔幫我哋?佢有包煙喺身,比我哋發現咗就逃走,仲有其他人又塞住門口,咁仲唔係作賊心虛?」

「佢走係因為你哋先入為主,完全唔肯聽佢解釋,走唔一定代表心虛,亦都可以代表佢用自己方法抗議。

既然你哋堅持佢有食煙,咁佢身上有冇煙味?佢指甲有冇味同變色?」

「佢走得太快,睇唔切!」

我以眼神示意吳聰之,讓他向訓導老師證明自己清白,他很快就反應過來,並且伸出雙手讓老師觀察。

明顯地,他們沒可能找到任何不妥的地方,「你肯定一早就幫佢洗咗手啦,或者佢未去到咁嚴重嘅地步。」

「咁牙呢?有食嘅啲牙都會黃。」我據理力爭。

「呃......我啲牙本身都有啲黃。」吳聰之細喃。

「嗱,你聽到啦,佢自己都認!」他們總是對於真話表示聽不見、看不到的的態度。

我忍受不住他們的無賴,決定一針見血地指出最大疑點:「咁火機?無火機點食煙?唔通鑽木取火?而且你哋可以打比家長,睇下佢阿爸係咪真係有吸煙,咁簡單嘅事,點解你哋唔肯做?」

頓時,他們都啞口無言,無法反駁。𣊬間,我認為自己成功說服他們。

最後,訓導主任只冷冷地拋下一句:「總之佢都有可疑,我哋遲啲會再查。」說罷,他們就離開班房。

「我哋係咪成功咗?」其餘同學問,而吳聰之則做出勝利的手勢:「吳Sir趕走咗班怪物!雖然佢哋遲啲一定會再嚟,但過得一日得一日,到時先算!」

然後,他們高興地慶祝,「你哋頭先咁撐我,放學請你哋飲嘢!吳Sir一齊?你幫得我最多!」他誠意邀請我。

「唔洗,呢啲我應份要做。既然而加無事,咁我走先,你哋記得仲有堂上。」我有種莫名的不祥預感。

「咁好啦,拜拜。」

返回教員休息室後,我就即時被主任召見。

「頭先你竟然幫住個學生?仲要係學校公認壞嘅B班?好彩當時上緊堂,無其他學生見到姐,你咁樣會做壞曬榜樣!見你啱啱入行無耐,今次就警告你,千其唔好有下次!走啦!」

我強忍住怒氣返回自己座位,然而,我為吳聰之出頭一事,經已被訓導及知情人士傳遍整個教員室。

為何我會知道?

其他人已經用奇異的目光看待我,明明我沒有做錯,為何他們偏要認為我不應站在學生的立場?

難道老師就代表着絕對的正確?

現在只工作一個月,我還能於這些生存下去嗎?

啊,又到午餐時間。平日Amy都會走過來邀請我一同吃午餐,經過今次的事件,他們也會漸漸疏遠我吧?

為了自保,我能夠理解。

此時,Amy朝着我走來:「Oscar ,今日我要看飯,阿Roy又唔知去咗邊,Joanne今日遲啲先嚟食到飯,所以......」這一大堆的理由,應該都是用來疏遠我的藉口,可惜,我曾視他們為不錯的同事。

原來,同事都不能變成朋友,彼此就只會有工事上的連繫。

「我明㗎啦,我會自己食。」我打斷道。

「自己?仲有Candy陪你喎,不過我都未試過同佢單獨食嘢,你係咪唔想同佢一齊?我都明嘅......

但你唔洗擔心,我可以幫你作個理由㗎,我作病假就最叻,呢啲事難唔到我!」

Candy?

Candy的個性非常冷酷,而且年資於我們當中最高,雖然我們的圈子沒有階級觀念,但由於她過於冷淡嚴肅的緣故,使我們不敢與她親近。

基本上,沒有人真正認識或了解她,亦沒想過她會願意加入我們圈子。每次的午飯,她總是安靜地吃飯,或是用手機。也許,她只是想找人陪伴自己。

那我應否與Candy一同吃飯呢?兩人又會否顯得尷尬?

A、與Candy一同吃飯
B、一個人吃飯
A
A
A
A
B啦屌
A
A
A
B!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞