[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
A
不經不覺三個月
唔捨得大家同埋樓豬
A
A
A
四個都想揀

C
A
雖然Zoom lesson所發生的事非常荒謬,令人難以相信,但我仍然想把一切告知予他,順度了解他與前度的關係。總覺得,温Sir還是對前度耿耿於懷。

「呃,你信唔信夢呢一樣嘢?」我謹慎問道。

「做咩咁問?我都好耐無發夢。」

「係咁嘅,我Year 1用Zoom上online lesson嗰時,發咗一個好奇怪又好真實嘅夢......」我把事情一五一十告訴他,他聽得入神,並且噴噴稱奇。

「.......當時嘅你為咗Ex而喊到顛咗,呢件事係真嘅?」

温Sir長歎一聲:「起初我仲以為你係作故仔,點知你所講嘅我都經歷過,而呢啲事我都無同你哋提起過。

不得不承認,你發嘅夢係真實。唯獨有啲位係錯,就係我無遇到嗰個樹力學生,亦都無拎翻ex嘅結他。

可能喺另一個世界,我會拎返個結他,再去揾翻佢。」

「你......仲未放得低佢?」

「就算放低咗都好,有啲位置係無人可以取代到,就算有,都只會係代替品。」他淡言道。

「但你準備結婚......」這不算是精神出軌嗎?

「我唔會當未婚妻係代替品,亦都好愛佢,只不過佢唔會係我心目中嘅Number 1,雖然冠軍永遠都係得一個位置,但仲有亞軍同季軍,佢係我人生第二重視嘅人。」我沒法理解他的想法,最愛的人居然是前度而非現任?

「你哋一齊咗幾耐?」我好奇問他。

「三年,唔算好長時間。但大家都了解夠,所以就直接結婚,反正都差唔多時候,屋企人又催婚。」

談到結婚的話題,我想到自己與Janice的情況,故此我嘗試向他提問,看看他有甚麼意見。

「如果真係想同對方過世嘅,我會建議你試下同居,相見好同住難。如果同居都無問題,咁呢個人就嫁得過㗎啦。」他提議。

同居?怎麼我從來都沒有想過?這不失為好辦法。

「Ok喎。你哋嗰時係雙方主動話要結婚?佢好似無乜想同我結婚嘅諗法,講都無講過。」我苦惱。

「我哋當時係有共識結,大家都feel到,只不過我係開口講先。女人好難捉摸㗎,佢哋就算想結都唔會直接講出嚟,唔想比你覺得佢好想嫁,但又會希望你主動出聲講。」

又是共識?早前James 也是這樣說,現在連温Sir都這樣形容。

「到底點先叫有共識?好似一直都係得我一個想結婚。」

「佢哋想結婚嘅因素有好幾樣,最主要係年齡,其次係想安定,之後就係安全感同關係穩唔穩定。

安全感對佢哋嚟講好重要,邊個都會想揾值得自己付托終身嘅人,如果安全感唔夠,佢哋會質疑對方係咪適合自己。但亦都有相反,即係因為怕對方離開而想快啲結婚。

每人都唔同,你要自己好好留意。」

「安全感我有比啊,我成日都同佢講sweet嘢,又話想同佢結婚。」這些我都有做齊,甚至超額完成。

「你無聽黃子華講咩?」温Sir反問。

「吓?」我不解。

「愛,講係無用㗎,做啦。

甜言蜜語邊個都識得講,但真係行動證明嘅好少。比起花言巧語,佢哋更加想要實際行動。」他一言驚醒夢中人,難道這就是我的問題?

「你仲後生,慢慢諗啦,但都唔好拖咁耐。我去睇下佢去完廁所未。」說罷,温Sir步出房間。

到底Janice是否對我缺安全感呢?我是否有很多不足的地方?

與其自己一人胡思亂想,我倒不如直接主動出擊,以行動證明自己的心意,向她提出同居的想法。

當我準備撥出號碼時,腦海閃過一絲的猶豫,生怕時機不對,或是Janice拒絕自己。

我應否直接向她提出同居的想法呢?

A、立即問她
B、日後才作打算
a
B
A
A
A
A
B
A
A
還是別猶豫太多,直接向她說出自己想法。於是,我直接按下撥打的按鍵。

「喂?你見完Friend啦?」電話傳來Janice的聲音。

「未啊。」我有點緊張。

「咁你點解打嚟嘅?」

我深呼一口氣,然後放膽地說:「不如我哋同居。」

然而,她停頓了好幾秒。

「喂?你有冇聽到?」我確認她有否掛線。

「你......可唔可以講多次?」

「我話,我想同你一齊住。」我重複一次。

「你認真?唔係講笑?唔係三日兩夜嗰啲?」她不斷追問。

「我語氣似講笑咩?我認真㗎,真係想同居,只係唔知你想唔想......」

「我想我想我想!」她瘋狂地回應我。

「真係?」

「係啊!我哋聽日就係睇樓啦!越快越好!」她興奮地說。

恰好,朋友及溫Sir返回工作室,於是我連忙對她說:「好,咁你揾好資料再同我講,我而加要收線先。」

「Ok!咁你記得覆我!」

「嗯,拜拜。」

「女朋友?」温Sir問道。

「係啊,我哋已經講好要同居。」我笑說,朋友隨即奸笑道:「咁遲啲唔可以約你食宵夜添,唯有食自己啦我。」

「你食開自己㗎啦。話時話,你去廁所去咁耐嘅?」

温Sir搶先一步回應:「佢無拎廁紙,所以出唔到嚟,好彩有我救佢。」

被他這樣一說,我再次憶起與Janice的回憶。

雖然我倆曾相處好一段時間,但這與真正同居仍差得遠,相信透過這次的同居,彼此就能確認能否和睦相處。

與温Sir聚舊沒多久,我們就離開工作室。

「温Sir好似無以前咁有活力同精神,反而有種對現實妥協同頹頹地嘅感覺。」朋友對我說。

「你都Feel到?我仲以為得自己咁諗。」我驚訝地說。

「Feel到啊,都幾明顯下,可能年紀大咗,心態上會有轉變掛,我都唔知。」他聳聳肩。

「希望我哋都可以Keep住自己道火。」我勉勵大家。

「哇,好正能量,為人師表係唔同啲。」

「緊係,我最Q憎人講粗口。」

與朋友暢談一番後,我重新把心思放在與Janice 同居一事。

她效率非常高,竟然在短時間內物色到不同的樓盤,而且價錢及面積都在可接受範圍內。

「你咁勁嘅?」我驚呼她的能力。

「一向㗎啦,我哋聽日去睇?」

「好。」她似乎對同居一事非常上心。

如是者,我們逐一到不同的住所參觀。

然而,首三個的樓盤都無法達到Janice及我的要求。

我的要求為擁有較大的客廳,或是有明確的主客廳,只因我想要在梳化前暢快地玩遊戲機,而非逗留在狹小的空間。

而Janice的要求則為所有房間都要光線充足,以及她追求感覺。

「你要咩感覺?」我不解。

「就係一入屋就Feel到啱自己嘅感覺。」她說。

「好抽象。」我無法理解。

然而,最後一個樓盤居然滿足我們所有的要求,就像這一切都為我倆而設。

「係佢啦,我覺得係呢間。」Janice堅信道。

「我都覺得唔錯。」

不過,其租金則比較昂貴,而且距離上班路程較遠。

「算啦,一係我哋再揾過其他,因為真係有啲貴。」Janice自動放棄。

但難得找到一個樓盤都切合彼此的心意......應否租下這個單位,還是隨它而去?

A、租下
B、放棄及再尋找
a
A
A
A
â
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞