買電視機換電視機集中討論區 (15) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
分別在於音效 同direct full array
等送貨
送貨師傅裝機時 check機有無野注意
X8500H冇hdmi2.1
未買電視唔清楚, 通常都係死點,漏光之類?
佢話問番代理
HDMI 2.1 所指明的功能 eARC

咁樣唔算hdmi 2.1?
大眾所指嘅HDMI 2.1係for 打機用果種, 唔係駁eARC 果種
最大特點係4K 120hz?
上網唔見有呢樣野
請問係咪做到721?
係就搵日出去睇下先
應該咁講
HDMI2.1 有好多功能 其中包括eARC
印象中 好似只要果個PORT包括以下其中一款功能
都可以叫自己做HDMI2.1 :

Auto Low Latency Mode (ALLM)
Enhanced Audio Return Channel (eARC)
Quick Frame Transport (QFT)
Quick Media Switching (QMS)
Variable Refresh Rate (VRR)

而4K 120HZ就係最多所謂Gamer在意嘅野
但果堆Gamer 10個有9個都係用Xbox / Ps5
試問而家2080TI都做唔到4K 120HZ嘅時候
你點樣期望一部幾千蚊嘅家用機可以做到

當然 HDMI2.1嘅其他FUNCTION 可能真係有幫助對於打機
但現階段我覺得真係唔係必須
同意, 所以我都係買9500H 算數
Good Choice 呀
睇review評價好唔錯
我雖然都有諗過係咪應該有新買新
因為一直比較緊cx同a9g
但係其實真係鍾意a9g tune果d色多d
冇理由為左個hdmi port (仲要知未必用得著) 而放棄
OLED 冇 burn in 一定係買佢, 但唔想買件野番黎要驚呢樣驚個樣, 所以都係lcd 算了
其實我都唔知
不過我好少睇電視係真
睇戲同埋小小打機
所以OLED應該OK
其實最仆街係睇完OLED 真係番唔到轉頭姐
就算9500H叫做LED flagship 都真係差d
就係出唔到4K 120Hz vrr先用得着
例如g-sync/ free-sync
令畫面唔會撕裂
試過電腦駁X8500H試玩apex legends,嚴重撕裂,不過我唔記得開垂直同步

反正家用機4k 60hz已經夠,120hz都唔知有幾多隻game做得到
Budget 7k 左右 主要睇Netflix YouTube 有無咩推薦
垂直同步唔係唔建議開咩
其實而家公佈左ps5支唔支援freesync?
唔知道,要fc
依句真
Z9H 先flagship, 不過冇乜人屋企會放得落咁大舊野
P記49X880H (未必有貨)

Sony 49X9000G(未必有貨) /49X8500H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞