買電視機換電視機集中討論區 (15) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
或者可能有 A9H 呢
請問大家知唔知邊到有牛龜電視(顯像管電視)買,周圍都搵唔到,有無巴絲知路
9000-1000 budget 8500h ok? 定有其他選擇 感謝
睇完review 部9000h 好似唔多吸引...4k 120hz ps5 應該唔夠力推, vrr 又好似冇乜用. 諗緊直唔直屌部9500h 算數
直接cx 48
4K 120Hz點唔夠力推?
up乜9
vrr咪就係比你推唔足120fps果陣順d架囉
乜9500h又唔係4k120hz咩
只係仲未有hdmi2.1 source
我上網睇啲友話ps5 粒gpu 應該推唔到4k 120hz, 利伸唔識
OLED 驚burn in 不了
sor
睇錯x9000唔夠力推
利申:啱啱瞓醒
唔識, 屌細力啲please ...

唔想等下代95 series 加hdmi 2.1 (部電視已經7 年)

如果9000h 堆野 (4k120, vrr, allm) 對casual gamer 用唔著既, 是咪屌左部9500h 算, 幫手度下

sony 唧牙膏真係dklm
唔揀新款tu8000/8500?
本身用緊三星第一代LED 差唔多十年
壞左speaker
諗緊tu8500 定 Q80t
之前想買Panasonic TH-55GZ1000H,點知停晒產
Sony A9G 55”係唔係冇晒貨架啦?
我用左幾年 三星ks7300 坐檯放
以下係個人感覺

優點: 外型靚, 色/panel都算幾好, 有APPS睇下YT咁

缺點: 個遙控2年已經壞左(連按/無反應)
好似用左1年左右有D黑色既綿之類既野落左係個panel個夾層到, 已換mon

睇電視會成日drop frame, 睇新聞台條bar最覺(基本上10分鐘內一定出一次), 係佢個電視接收器/One Connect Box太雞問題導致(可能要加放大器,但我無試)

玩PS4有時會閃一下(比較少發生) 唔知係我部PS4問題定好似上面咁box問題

睇YT或其他apps 太耐/太長既片會好似唔夠ram咁 force close

試過個盒仔傻左,要斷電再開先正常返

以下係唔一定係缺點/要求太高
轉nicam好L麻煩(無所謂啦好似都無哂nicam節目了)
個MON較黑既畫面時四個角係會睇到較明顯漏光/唔均衡

你問我下次換電視會唔會買三星既話
唔............平/抵買既可能會再買(即係7-9千蚊, 送部3.4千蚊既三星pad再免息分期埋咁囉)
但我會睇真D先買, 因為我覺得三星連睇電視都drop frame真係

panasonic ui有咩唔好? 我有睇panasonic 40吋4k果部
55吋4K 睇netflix 打機budget 20k樓下有冇推介?
應該點揀OLED定LCD
因為係見平先有打算換咋
多謝巴打詳細分享
會drop frame同force close都幾大問題wo
P牌我個人唔太喜歡係佢冇得直接連ios同埋
睇電視㩒節目表個陣係會好似開新頁咁,而唔係係電視畫面上顯示
tu8500 邊有得同q80t 比
咁個speaker點搞好先? 平先換就梗架啦.....
係呀, 所以我會話三星做好大既優惠我先會再諗

P牌我個人唔太喜歡係佢冇得直接連ios同埋<- 呢個功能我部三星都少用
即係SHARE睇片 睇相, 睇YT片咁? 三星係有既
手機APPS做遙控都有

睇電視㩒節目表個陣係會好似開新頁咁,而唔係係電視畫面上顯示<- 完整節目表, 三星都係會彈新頁顯示
有個簡短既(睇緊果個頻道節目名, 簡介)可以係畫面上彈出

你係咪睇到AEON果個優惠?

突然諗到缺點, 三星個遙控APPS更新左之後無左關電視呢個功能(記得佢係更新後取消左呢個功能, 但係個APPS畫面仲有關機制)

同埋部電視更新後, 開PS4佢唔識自己跳去PS4個HDMI台到, 但係熄左PS4後佢又識跳返去電視台
之前呢3個功能係有既, 愈更新愈差
完全唔smart/好似人咁愈大愈唔smart?
其實casual gamer先用得著
如果夠錢買兩隻下代2080ti sli推到4k120既就唔洗用vrr啦
如果sony既 我之前都睇中x9000h
不過等唔到已經買左LG C9
點drop frame?
你開咗motion flow?
成日熄燈睇戲就oled,黑位嚟講LCD點到差啲
你個budget就LG C9, P記GZ1000, Sony A9G

LCD 就Sony 9500H,P記2020款就等多陣先出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞