買電視機換電視機集中討論區 (15) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
小弟乃新手 如有錯漏請求賜正

因忙碌, 個置頂冇大改動。今次有啲嘢想係度補充返。方便啲冇追開post嘅巴打睇返, 而且我地又唔使重複會答
1. 所有型號不能盡錄, 例如好多。如果睇完下面嘅spec簡介, 都認為唔夠, 又或者唔明白某啲字眼(例如 DV, local dimming),可上Rtings睇睇(下面有link),如有需要比較,可以睇埋佢個’Side-by-Side Comparison’。如果有啲牌子(9e.g. P記) rtings係冇嘅,可上youtube睇評測(e.g. HDTV test)/ google下
2. 2019機海中,sony at least要買x8500g,x8500g以下嘅機,性能較差,對比其他牌子性價比唔高。另外,有啲機係孤兒仔(冇os upgrade)
3. ***機: 49吋或以下都係閹割機,閹割panel->50hz
4. 40吋差唔多零選擇, 40gx700係ok

可參考嘅網站:
https://www.rtings.com/tv
HDR10 vs HDR10+ vs DV:
https://www.rtings.com/tv/learn/hdr10-vs-dolby-vision
Local dimming on TVs Direct-lit, edge-lit, full-array :
https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/local-dimming
Side-by-Side Comparison:
Google serach : ’ xx型號 vs xx 型號’ , 如果Rtings有, 第一個結果就係

2019機:
43” 4K (入門級)
Sony 43x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming
孤兒仔(冇os upgrade)

P記43gx800h : 50hz ips edge led背光 有local dimming, Dolby Vsion(DV), hdr10+
P記43gx600h : 50hz ips edge led背光 冇 local dimming

***ru7080/7100: 50hz va 冇local dimming 有hdr10+

49“ 4K(入門)
Sony 49 x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming
孤兒仔(冇os upgrade)

*** ru7100:同43”一樣

P記gx800h : 同43“一樣

49”(中高階)
Sony 49x9000G va 有local dimming full array DV
孤兒仔(冇os upgrade)兼舊機,其實係x9000f嚟

P記gx880 ips edge led有 local dimming DV

55” 或以上(中/高階)LCD:
Sony X8500G同43“/49”分別係多咗DV同 Dolby Atom, 非孤兒仔, 有airplay2
Sony x9500G :升級版9000G 有晒佢所有feature 處理器再提升 ,有earc

P記gx880 :同49”一樣
***55q70R: 100hz va 表現同x9500G相若 ,冇DV,但有HDR10+
***55q80R: 100hz va q70R升級版 ,冇DV,但有HDR10+

65”或以上 (高階)LCD:
***Q90R Q80R升級版,可以媲美OLED嘅LCD

55” 或以上 oled:
目前所有oled tv 都係用lg 100 hz oled panel,分別係用左咩技術去改良同埋比左咩配套

Sony A9F/A9G:有dv有earc, 有airplay2 ,有hdr dynamic tone mapping,color volume比其它oled稍微好,但係亮度稍低

Sony A8G : 有dv,但只有2個port 可以full bandwidth hdmi 2.0
孤兒仔(冇os upgrade)兼舊機,其實就係2018嘅A8f同2017嘅A1

P記GZ2000:有dv同hdr10+,有hdr dynamic tone mapping,custom pro panel,亮度會比其它oled高
P記GZ1500: 配套同功能上同GZ2000差唔多,差別在於個音響step down
P記GZ1000:配套同功能上同GZ1500差唔多,只係影像處理器同音響再step down

LG E9/C9:有dv有earc,有airplay 2,4個port 都係hdmi 2.1,有g sync update,有dynamic tone mapping

LG B9:配套同功能上同c9大致相同,只係影像處理器step down

2020機(待續):
部分已有Rtings評測, 可以望望
如果我諗住買gz1500/2000
但其實都諗住買soundbar
係咪買1500就得?
睇左好耐2020年款49’ 電視
大家點揀
x8500h
Q80t
諗唔到點解唔揀q80t
q80t 49’ 得60 hz
55’有120
奈何無位放55
咁冇計 反而8500h 有100Hz
搬屋換電視65寸, 糾結OLED 定QLED好,少打機
OLED就想買Panasonic但成三皮嘢,LG GX 上面賣大約21000,sony就感覺個android成日賴嘢咁,大家俾下意見
LG GX 65 賣噤平??
淘仔水,啱啱問a9g仲平少少,另外,X9500h都係一皮多的🤦🏻‍♂️好吸引

壞左部43吋sony 電視
想知佢咩事 用左3年半
買番43吋買邊隻好
43吋 SONY 索尼 X8000H LED 液晶體電視
豐澤做緊HK$5,780 抵唔抵?
巴打有咩要求?睇咩多?
買水機 有個危險
就係你好難知道部機係唔係番新機/ DISPLAY機

我岩岩疑似中左伏
所以買新型號風險較細,因為未有翻新機
ching買邊部,點伏法?
cx先啱,手殘
三叔高階8K 2019機 死點+暗點加埋近廿粒上下
搞左一大輪之後 先肯換. 中間過程先唔講啦
新機過幾日先拎到. (香港鋪入, 唔係淘仔買)

最近同另外一個都係買左同型號同尺寸同水貨既朋友傾過.
佢果部出廠日期2020/ 5月, 我果部2019/ 9月.
嚴重懷疑係次貨.
下~咁多粒即換啦下話,邊間咁衰
我知道佢哋係其它渠道會賣樣機,所以我會問全新定樣機,但你香港鋪就真明點你
我問嗰間包唔包完美屏,佢話原機唔拆封,收貨check機有問題30日包換,當然係上面要搵人Check咗先寄落嚟
講起死點
依家買行貨 裝機即場睇到幾多死點先換?
如果即場睇唔到、過幾日先發現 咁點算?
我呢間買有個問題係佢要大陸果邊幫手開封轉做港區先, 再落香港 (其實識做唔難 我而加都知點做) 因為咁所以重難肯定係唔係全新.

話就話完美屏係主要問題, 但係如果唔肯定係唔係全新, 只係完美屏都冇用.
唔開名住啦, 睇埋新到果部咩事先, 佢HK PRICE都唔少客.

佢話會叫上面同左CHECK左先落黎.
但係頭先問佢叫佢確認下又已讀不回.
我都諗住係自己轉區,所以無乜所謂,煩緊叫fd幫手Check定原封落嚟算
你個間係咪美孚個間?
包3粒4粒定5粒, 買果D最好問清楚 十日內都換.
我前幾日問左個LG師傅.
唔係, 美孚 B開頭果間應該好野黎
我"朋友"就係果到買, 好似話可以幫你CHECK埋死點, 包3粒.
心大心細緊P記49寸 嘅 gx800h或gx600h, 想問分別差喺邊? 定係49寸其他牌子有其他更好嘅選擇?
申利:想買49或55寸,budget大概 4000-6000
Panasonic gx800h 係咪好過 三星 tu8500 ?
請問Pan記GX740H / GX880H嘅2020年款係咩? 係咪外國已經有?
質素對比19年如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞