Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
但買notebook的話係咪唔好電腦節買?
一定要HP?
HP香港保養嗰啲麻麻地

差唔多價錢Zenbook 13/14好啲,同埋calculate 嗰啲建議買i7 16gb ram好啲
買返新機/CPU就ok,唔好買舊機/U幫人清貨
睇緊asus,但見有人話asus好易壞zenbook同vivobook有咩分別?
主要文書、間唔中用AI, PS畫圖,8GB RAM,512 GB SSD up既話有冇推薦邊部?

利申: 依家用緊lenovo ideapad 520s好垃圾,色差勁大 (eg: mon顯示既綠色其實係黃色) lenovo永不錄用
Zenbook 係ASUS 高階文書機系列之一(計埋Pro/Duo)
Vivobook 係中階入門機,比學生/Budget 有限嘅人買

AI / PS建議買16gb ram,但ASUS 得i7/R7有16gb

Zenbook 14/15
部asus用咗就快5年想換,想問巴打點睇ux534ftc,11 12k值唔值用來文書+輕度打機?見佢出咗大半年,等到電腦節先買有冇機會再平?
同埋未去過腦場買laptop,去嗰度買會唔會平過pricehk個價?thx
正常會平啲,有心買又講下價的話

輕度打機係打咩?
正常1650Max-Q開lol/CSGO都ok,甚至pubg低畫面都>60fps嘅
ge66 10sfs 同10sf 邊隻好
sf同sfs係唔同GPU分別(2070/2070S),你另外揀咩CPU先?

你有Budget,單睇GPU當然係2070S
都係lol同單機game
本身仲考慮過msi prestige 15同dell inspiron 7501,不過都係想用返asus
其實俾多幾千上g/m15我都ok,但係g15就奇怪design,m15就冇期
M15正常月尾、到7月頭應該有,不過都答實唔到
咁揀sfs
會上msi官網買 但見佢代理係felton
請問下巴打有冇伏
因為唔熟電腦嘢
香港電腦節 = 舊貨正常減價清貨,新貨標最高價減到街價(有唔少貴過出面買)
佢代理一係Felton,一係漢科(好似少咗)
Felton正常冇乜嘢嘅,有staff串咗啲,不過都跟到足
感謝巴打解答
所以會展嗰度咪呃唔少學生

反而黃金仲好,街價再平啲啲,再送贈品(雖然冇用)
MSI機記得Check真啲,尤其外觀/QC嗰啲
謝鬼巴
咁可以放心買了
買前可以再問下個sales,我冇記錯就可以2K60嘅

配正常i5都屌得過,i5-L16G7
Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (32),新手請睇下#1
https://lih.kg/2101276
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞