Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
美森買a15
呢部好野嚟
Mon高色域144hz
散熱強
10000內有10th gen i7同rtx2060
但根據個人用2019版經驗,個trackpad好硬好想㩒同埋電量偏低,QC都廢廢地,買時要認真啲試
Acer 有無全球保
No
lenovo

唔怕有後門咪買羅
想問下有冇邊部ultrabook行ryzen
Zenbook 1.15kg
唔該哂兩位
暫時望應該都係 zenbook 14/15比較岩心水
(幾鐘意個touchpad, 唯獨是維修地點有D遠)
暫時諗住係呢條link買 應該無伏?
https://www.amazon.com/-/zh_TW/Ultra-Slim-i7-10510U-Innovative-Screenpad-UX534FTC-XH77/dp/B07YZ1MK99/ref=pd_lpo_147_t_0/137-6221319-3560659?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07YZ1WR6H&pd_rd_r=25b29b62-5263-4411-9f76-89860574265d&pd_rd_w=NwGHq&pd_rd_wg=nILFC&pf_rd_p=7b36d496-f366-4631-94d3-61b87b52511b&pf_rd_r=PHCQGFATHKT0Q57R24WM&refRID=PHCQGFATHKT0Q57R24WM&th=1

btw 想問多一樣, 因為爬番呢個post有見到AMD開始有爬頭跡象
可唔可以講多少少係gaming 爬intel頭 定係各方面performance都開始爬頭?
如果想等類似spec既AMD 底既話應該要等幾耐到先會出到?
單CPU AMD Mobile 4000series 計,跑分、Gaming / 文書處理已經爬晒intel頭
不過其實文書上,實際使用上唔會太大差別

類似嘅Spec (Ryzen 7 配 1650 Max-Q暫時都冇消息,得Ryzen 配 MX 330/250)
你要揀返seller係amazon, 成20號先有貨
如果有考慮買eluktronics嘅巴打 要考慮埋幾時先收到 間嘢好似爆爆哋廠
我兩個網都見到同一版啵
好少用amazon, 係咪要先唔會direct左去其他地方?
拉落少少 揀new&used from果到揀返amazon
唔該哂
想問下呢部ZenBook14 可唔可以打機
個外形好日啱心水

部XPS 已運送 - 正運送至當地轉運站
lol 呢類可以
其他都開到game menu嘅
csgo, lol呢d就打到既
如果唔係就揀zenbook 15啦
同價錢有4k mon i7 10510u gtx 1650mq
如果warframe呢
玩唔玩到?
希望快d收到機自己加野
平均得40,買gaming notebook la

https://youtu.be/wVMMK7gdesY
40係指fps?
同埋條片係Acer Aspire 5?
40fps

同樣MX250 ,唔同機唔會差得遠,~2/3fps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞