Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Budget 8000左右,會攞岀街,會執相剪片,唔係支那製造有無好介紹
當然追到,高咗兩級
(2080S>2080S MQ>2080>2080MQ>2070S>2070S MQ)
上一代同今代有幾大分別
如果係上代R7同今代R5
你唔睇下Aero 15?
定你要輕薄?Aero 15定位都係輕薄,不過當然G14輕啲
今代R5 4000 > R7 3000
17g 2070 21800
2080 23800
合理?定有更平?
Zenbook 13/14,i7+16+MX250,呢個價位呢兩部最輕同Mon靚
差唔多,講貴ROG/GS66仲貴

睇個樣買啦,GE75/Aorus 17G散熱、效能嗰啲差唔多
Zenbook 係唔係支那製造架?想盡量boycott 支那呀
i7 9代 Zephyrus M 真係玩唔過?
如果ge75同17g比 我就會選擇17g 一黎多個機械鍵盤(好似)二黎又係台灣做 ge75好似大陸做
512gb好似唔多夠用 加1tb間鋪話要$1000
唔該巴打
好老實講,應該90% Notebook 大廠都係MIC,淨係10%係日本牌子

可以同你講嘅係ASUS 台灣牌子有保證啲
上一代,呢個價,完全唔值
我都唔想咁講,但呢個係事實
係機械
SSD自己落黃金地牢買完拎比佢加,平100幾,又有啲自己揀model
咁Dell g5 15掂唔掂?

sor我7左
近排先搵有邊幾部咩都唔識
如果係咁係咪g14定Zephyrus M 好
正常就M15,但如果你真係好需要好輕,每日都會拎出街,咁就G14

唔會拎出街用
主要都係想睇下邊部散熱好d
原本上星期諗住買strix g 17.3" 有鋪頭做$13xxx, 不過見啲巴打都話唔多好

而加都係諗G14, 預$13000-14000
fujitsu uh-x, mij岩喇掛
咁係M15

唔拎出街睇埋Aorus 15G/Aero 15呢啲機,散熱再好啲
仲有Gigabyte
唔洗輕薄,主要打機,本新有諗g15,但追左post好似話個散熱差d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞