Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
玩唔玩到MHW, GTA?
頭先行灣仔電腦城都唔見有
唯一一次見到實物係喺百老匯
唯有慢慢等
諗住襯港共回水買新玩具玩但睇怕有排無貨,過多排又出新機
到時又難揀
所以Laptop要同Desktop有同樣使用體驗,大部分起碼比Desktop貴一半至一倍左右

不過往往買Laptop嘅人都Budget 有限,但對唔同方面都有要求,又追求同Desktop一樣嘅performance

今日先有一個10000 Budget (政府嗰1皮),走黎睇 10000 嘅2060機(A15),又嫌三嫌四(Keyboard / 膠機身) ,開埋Youtube片比佢睇睇同Desktop 2060差幾多,又話廢

要同Desktop 2060相同performance/ fps,請上2070,不過佢又Out Budget
唔止 Laptop,Desktop都係,啲人見到i7就高潮

所以水魚/仇人list都有客
zenbook Amd版係咪仲未出?
如果下面呢兩部,邊部好啲?
vivobook s14 R7 4700u 16gb ram
inspiron 13 5300 i5 10210u 8gb ram
同埋想問下,啲notebook打開之後,keyboard會微微向上升,呢個design對於散熱有冇幫助?
Vivobook S14
SPEC好啲,機身設計、做工嗰啲差唔多

冇幫助啲廠就唔會出咁多啦,尤其ASUS
想問一個基礎問題
其實大家係點分係文書機同gaming laptop?
同一個價錢範圍
文書機放棄高階GPU,優良散熱 去壓縮機身重量同增強電力
而gaming laptop偏向增強散熱 推高GPU 同CPU 放棄重量
我咁樣理解有冇問題?
今年仲有冇 amd版本既gaming laptop 出
依家選擇太少
翻學文書 會用BIM CAD AI
有邊部好
所以Laptop要同Desktop有同樣使用體驗,大部分起碼比Desktop貴一半至一倍左右

不過往往買Laptop嘅人都Budget 有限,但對唔同方面都有要求,又追求同Desktop一樣嘅performance

今日先有一個10000 Budget (政府嗰1皮),走黎睇 10000 嘅2060機(A15),又嫌三嫌四(Keyboard / 膠機身) ,開埋Youtube片比佢睇睇同Desktop 2060差幾多,又話廢

要同Desktop 2060相同performance/ fps,請上2070,不過佢又Out Budget

不過又要咁諗,Laptop包埋哂Mon,Windows,keyboard,火牛,呢D都係錢黎(雖然你可以話keyboard唔值錢,windows你有方法免費唔使錢),雖然同一筆錢Laptop效能唔及砌desktop,但方便性laptop贏哂

其實今代AMD 4000系 mobile CPU效能已經追近左desktop cpu好多,無以前差咁遠
分係邊類一黎要睇咩廠同咩系列,二黎睇個Spec
例如Zenbook一睇就知又係出文書機,ROG就係Gaming

你上面個定義簡單黎講,都理解啱嘅

不過文書機又未必去壓縮重量,雖然宜家好多都輕薄/Ultrabook,不過同時有某啲仲重過Gaming / 維持重量,相反Gaming近年都偏向減重,當然呢啲就個別例子
呢方面就當然啦,所以都係睇個人需求啦

要平,砌機8000,Keyboard/Mon等等配置,呢啲平買1500-2000內搞掂,都勁過一部10000 Laptop

屋企有位嘅,Gaming Desktop / Gaming Notebook一齊黎又得

我見台灣/其他地方開始興itx + 17” 嗰啲輕便Mon
1660唔肯定
但係2060就兩隻game行高畫質都得(60fps上下)
不過長玩既話要留意番散熱果啲
有無大mon d 既版本
2x 8GB DDR4 2666MHz << 係唔係即係有兩個8gb 記憶體?
咁同一個16GB 記憶體 有咩分別?
8x2 行雙通道,Gaming 比單16好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞