Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問下
ASUS ROG Zephyrus G15
ASUS TUF Gaming A15
Dell G5 15-5500
呢三部買邊部比較好?
主要係打機同做功課
如果二部都唔好有冇其他推薦?
拎返學/出街就G15
G15打機o唔ok
三部性能係咪都係差不多
同埋想問下G15依家大慨幾錢左右
頭先去黃金問話要14000左右, 係咪正常價?
打機performance A15~G5 > G15

呢個價位我覺得唔好買G5,散熱相比廢咗啲,你可以睇埋GL65
簡而精唔該巴打
MSI GL65?
正常價位幾多左右?
可唔可以升2060?
一黎平啲,二黎有MX250加持下
https://www.msihk.store/products/gl65-leopard-10sek
Price

Performance 可以YouTube 搵下,個人覺得好過Dell G5

唔該曬巴打
呢部唔錯 邊度買有得平?
想問多少少野,想問有冇得直接唔禁FN, 直接禁個制加減音量同光暗
呢啲真係唔識 唔該哂巴打
想問吓巴打們下面呢2部機好似得harddisk同顯示卡有唔同,咁具體其實差左啲咩?7998嗰部係咪抵玩啲?
主要都係讀書做文書野&間唔中run吓program(Esri系列),用緊ms surface pro 3都算應付到但經過大半年既zoom上堂個screen開始起雪花
先謝過高人
簡而精唔該巴打
一黎平啲,二黎有MX250加持下

爭兩千,梗係買平嗰部

MX 250 同 Onboard display 可以到時自己揀 program 行咩 Display。

有多個選擇仲好過得一個。
明哂!唔該呢位巴打
10000萬樓下有冇可能有rtx玩下
明哂!唔該呢位巴打

$7998係要恒生card先減$2000,同埋睇官網,呢部野既ram只係DDR3 2133MHz,同用既SSD只係Gen3 x2 ,有D伏味
https://www.fortress.com.hk/zt/product/zenbook-flip-14-ux463-notebook/p/BP_12014514
Acer Predator Helios 300(i7-10750H+RTX 2060),連運費剛好$10000樓下
https://www.amazon.com/Acer-Predator-i7-10750H-Dual-Channel-PH315-53-72XD/dp/B08842D7JS
望落好似幾正喎
望落好似幾正喎

但網購無保養,係HK買先有保(但貴2,3千)
自膠
1萬樓下有冇可能有rtx玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞