Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
「6月30更新,新機」

新手開post,有錯請屌
呢到主要都係講下新Notebook,
解答買notebook問題 (例如保養問題, specs)

麻煩睇一睇1-5先,Thanks

話就話網購,請唔好Po支寶/京東!

—————

1)
下面分咗唔同價錢,兩邊CPU 陣營嘅推薦型號,唔知買咩可以參考下

(只有比較出名,大路嘅型號)
(型號未必個個都啱,只係比你哋參考下)
(以下係冇Lenovo,冇支那機!)

Intel (10th)

文書:

<$6000 :Swift 3,Vivobook S14
<$10000 :Swift 5,Zenbook 13/14,Vivobook S15,Prestige 14
>$10000 : XPS 13/15/17 (2020),Zenbook 15,Zenbook 13/14 2020(UX325/425),Expertbook B9,Prestige 15

Gaming:

(每個型號嘅規格都會有唔同,最大路e.g. i7-10750H/16gb ram/512 m.2 SSD/1660ti)

<$6000 :/
<$10000 :MSI GF/GL系列,Helios 300,Nitro 5,TUF F15/17
>$10000 :MSI GE/GT系列,ROG M15/S15/S17,ROG Scar/Hero 15,Eluktronics Max-15/17,Aorus 15G/17G,Aero 15/17

Creator:

(每個型號嘅規格都會有唔同,最大路e.g. i7-10750H/>16gb ram/>512 m.2 SSD/RTX/Quadro RTX)

>$10000 :Creator 15/17,Proart Studiobook 系列,ConceptD 系列,Aero 15/17

AMD(4000 series)
(AMD目前都係少機,尤其高階款,可以等年尾會多啲款)

以下都係AMD Version,會同Intel有出入!

文書:

<$6000 :Swift 3,Vivobook S14,VivoBook Flip
<$10000 :Inspiron 14,Modern 14 2020 AMD,Zenbook 14,Zenbook 14 2020(UM425)
>$10000 :/

Gaming:

(每個型號嘅規格都會有唔同,最大路e.g. R7-4800H/16gb ram/512 m.2 SSD/RTX2060)

<$6000 :Dell G5 SE,Nitro 5
<$10000 :TUF A15/17,ROG G15/G14,Bravo 15/17,Eluktronics Matrix RP15/17
>$10000 :ROG G14,Alpha 15

CPU Level (殘體字!)
只供參考

Copy from HKEPC,唔用得請話我知

—————

2)
平價Notebook區(~$4000)
價錢反映質素,只適合簡單文書/比小朋友粗用

i3 :
Samsung Notebook3,Inspiron 5493/5593,Vostro 3490,AVITA LIBER

i5 :
Vostro 3590,Inspiron 5493

—————

3)
唔知自己需求?睇下下面啲Youtube 片
(只供參考,入面嘅機可能Outdated,唔代表入邊介紹嘅機係好)

1.

https://youtu.be/RPdvVju8WLY

2.

https://youtu.be/UBAYU5aKC4A

3.

https://youtu.be/eKCEGm5vngY

4.

https://youtu.be/39YqCLYELnM

—————

4)
可靠網購網站:Amazon US,UK/ASUS US,UK/Dell US

如果係Amazon買,記得最好揀Sold By Amazon ,有保障啲,有乜事直接搵CS

香港保養:

網購得ASUS有1年香港保養,同Dell!!

-ASUS有1年保,只有個別銷售商有(e.g. Sold by Amazon,ASUS Website),香港代理認可

Bestbuy冇全球保養!

-Dell都有得轉國際保,只限官網買,自己轉保養Plan

—————

5)
-上面未必好詳細,你有問題,或唔知點揀,可以留言問

-麻煩打低:用途、Budget、心水型號/牌子 etc.
比其他巴打知你需要乜,我哋先幫到你

過一日都冇巴打覆你嘅,就再推一推~~
amd laptop度可以增加hp omam 15 , elitebook 13.3 / 14
重要提示及更新

Bestbuy ASUS冇全球保養
已有親身經歷!

之前有追post嘅,有師兄話試過有全球保係Fake

冇保養為準
,下個post更新返,thanks
美森Asus 冇全球,只有香港?
Cyberpowerpc TRACER IV R SLIM SERIES

https://www.cyberpowerpc.com/page/Tracer-IV-R-Slim-IDO/
ASUS amazon 有全球,1年國際保養,包括香港
補充返,
只限係 Sold by Amazon 先有,其他amazon舖未必有
係ssp行緊 本身目標只係ge66同ge75(考慮75既原因係有數字鍵盤)
睇睇下見到Aorus 17G又好似幾岩你要求 10875 2070

但上網睇啲開箱話依個版子啲做工麻麻又會比自家啲軟件玩殘
做工方面,我覺得同MSI差唔多
睇你運氣,你舖頭check清楚就得

軟件就,ASUS/MSI/Gigabyte 三間一樣樣,都多Bug都喊,買邊間都冇乜分別

Msi個Dragon Center好用過/user friendly 過gigabyte
上個po巴打話可以揀Dell
咁有邊部好啲?
個人預算萬頭
UX425(i5-1035G1+8gb+512)
$31900 TWD

UX425(i7-1065G7+8gb+512)
$35900 TWD
呢一部行上代U,
你Budget 幾多?主要用途係?

我幫你睇睇
17g張卡係mq 重唔重要呢 好似弱小小
同得16gb ram ge66天生32gb
如果17g加ram大約咩價錢合理?
睇錯左asus rog zephyrus m係m15咁算了m15個價應該都係out筆轉g14算
你Budget 幾多?
大既五千至六千
上一代但R7
文書機
香港買Vivobook S14 (R5),文書已經好夠做
G15邊到買最好
萬五左右
姐果17g係2080 Super mq 會唔會追得翻ge2070 Super果10%?

之前試過買部acer既文書機比佢自家啲程式拖到勁慢 刪完自己一排又會裝翻 啲程式又多 真心怕左依啲多自家程式既機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞