Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
可唔可以講下唔建議買razer 既原因
睇中 Asus 部Tuf A15, 不過街賣成皮野, over 左 budget
有1080p FHD
XPS都唔耐用嘅話,應該冇Window機好

你聽應該係XPS15/17 2020第一水啲QC出晒事,不過目前XPS13 9300冇聽過有大問題
貴,唔值嗰個價,香港保養差
同埋同級其他機比佢好、同平

個人意見
主要返學同打機嘅話應該買amd 4000 定intel好?
睇落amd好勁但係gaming弱
Laptop Ryzen 4000 gaming 唔弱喎⋯⋯只係佢配嘅GPU目前最高2060止步,單CPU勁過i7-10750H,相近10875H

Desktop Ryzen 3000就弱過intel
原來甘廢,謝鬧醒
4800u既機有消息未
你打D乜野game先?

3A大作同LOL,FM,三國誌呢D都係打機但硬件需求差好遠
唔建議買4k原因係?
Xps 13 9300出左唔係好耐
13” 用4K用途不大,起碼>15”

除非你要touch mon
都出咗3個月左右,15/17就上個月
咩game 都打 lol 3A game 都會
因為其他comment 都話amd gaming performance 差過intel 不過10代i7機好似貴過amd 機好多
所以想睇下巴打們覺得應唔應該追效能俾多幾千
一定差㗎,AMD最勁得2060,intel有2080super
Hi新人留名

想問下G14 R9 2060果部玩Warzone順唔順?

上網見拆機圖可以自己upgrade SSD RAM

最多可以up到幾多?

聽日打算去入手17g
但依家重糾結緊2080smq定2070smq邊個版本好

另外想問加ram同1tb m.2 用咩牌子好
2部都係行2060 不過amd嗰部run game 嘅fps 低過Intel 嗰部
點會,AMD行Max-Q?同型號機?
正常samsung穩陣

普通Kingston都ok
巴打知唔知如果兩條16gb ram同1tb m.2 咩價錢左右?
合理就想係買機果間裝埋 唔想行黎行去
想問咁多位巴打有咩推介
筆直13000
玩開rb6同開台
係 好似得樓梯附近一間有17g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞