Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我揀左$5800
r5 4600h
15吋mon
果部
性價比應該唔算低 都睇左一段時間
佢成日show左fx705果部出黎
呢粒r5 4600h應該會好過acer nitro5 果粒i5好多
不過聽人講 acer散熱又好少少
Creator機 做剪片,media 野, 成日拎出街用 考慮緊

AMD:
Eluktronics rp-15 (色唔太準, 細電, cs)
HP Omen 15 (amd版得1660ti, 性價比低, 重+build quality差?)
Zephyrus 14 (冇sd card冇webcam, 細moon, 香港得on9 led matrix?)

Intel:
Aero 15 XB (intel 熱,相對貴好多)

以上AMD機除咗RP 都只係最多得16gb RAM, 其實係咪好唔夠
另外AMD機既電量問題? (RP,Omen同zephyrus都大概得65-75Wh電?)

Aero 個Moon同UHS-II卡糟都吸引 但佢用Intel貴得嚟又要好好既散熱(電)
相反性價比最高既RP15 就色準差 (srgb 98%)
好糾結有冇大師幫手諗諗
Creator 機最好同比較平係得 Aero 15
Aero 15都唔係好熱咋嘛

Creator Notebook 已經唔洗諗AMD,暫時冇廠出,你係得intel 揀

ConceptD 香港又未有,或者係得MSI 新 Crestor 15(GS66),香港聽聞就黎返(我唔係做msi唔知)

你要Cam Studiobook都有,17吋model有
感激秒回 但如果等得吓 (8月中)
係咪AMD抵玩好多
唔考慮17吋喇太大, 本身都想22k內買
Creator 15都好吸引 哈哈
AMD嘅話,大廠主要都係出Gaming為主,啲機嘅樣都係偏Gaming多,你唔介意嘅話,係抵玩啲

不過目前AMD最盡得RTX2060,Performance 如果你係有要求,就唔好期望會特別好
同埋So far AMD 機嘅Mon都係差少少

Intel 始終都有一系列Nvidia Studio認證嘅機,不過好多10th CPU香港都未返(e.g. ConceptD/ MSI Creator)

有嘅都係StudioBook 15(冇cam) / Aero15 / Razer,我諗8/9月會多啲選擇
我都等緊conceptd
但知唔知acer d機襟唔襟用
想要13吋多啲,但無R7 4700U加16gb ram版本
btw,琴日睇完實機我覺得個mon真心掂
緊係考慮啦,但UM425未有
我想要4700U搭16gb ram嘅機
但好多廠未有
Dell就琴日行完腦場見到呢部 inspiron 13 5300先心郁郁
美國獨立日cyberpowerpc全線Laptop減US$100,滿US$999用coupon code 'fourth'再減5%(只限一日),好抵下(但只送USA同加拿大)
https://www.cyberpowerpc.com/category/gaming-laptops/
今年仲會唔會有 amd配 gaming 既新機?
邊度買?
大家覺得Aorus 15G ok 嗎? 機械鍵盤同240Hz 好似幾吸引
同價位 仲有咩選擇好? MSI?
Ok吖

同價位/同定位都冇乜機,都係Strix Hero/Scar 同埋 MSI GE66
正常有位買Desktop,15000應該可以 3700X + 2070S
部mech15 g3終於去緊集運倉

想問吓巴打們,如果想自己加ram同ssd,有無邊條推薦?ssd係唔係用返三叔evo 1TB?定係有其他介紹
留名等包膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞