Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
香港行貨賣梗八千四嗰部?

廢版 i5 嚟架。
好彩我Budget有18k如果唔係又要等比人撚
係,2條8GB 行dual channel,2條8GB行dual channel會快過單條16GB(留意好多機焊死一條,得一條可以換)

差唔多價錢唔好幫人清舊貨,依家買intel 第10 代 / amd ryzen 4000
有啲腦場人唔係串㗎,只係有啲客嘅要求真係好唔合理

當然上面有師兄嘅經驗,係真係比人水
唔該哂兩位 個個問題大致上了解 不過搵到新歡
頭先睇完頭post既片突然多左D諗法 想再一次麻煩各位

再次唔該哂大家 可能要求有D多 同埋比較少見
btw 如果上面個要求 唔合理 請屌醒我
我都唔想FF太多
2in1,要做到你需求,出
有得拆:Surface Pro / Suface book
冇: ConceptD 3 Ezel (未出)/ D7
唔該兩位 做下功課先
五年前同老豆去買laptop
個陣好細個咩都唔識就聽豐澤個sales講買左部GL552JX用到呢家
到呢家都唔知究竟有無比人水到
不過就係咁鐘意左ROG
同埋覺得膠機都無所謂
Yuki巴,題外話問你個問題,唔知你知唔知
Intel 轉 AMD 係咪要洗機+重灌Window

3900X / XT
成日都覺得出面連鎖呢啲都係唔熟電腦,仲衰過我呢啲小薯
連鎖舖嘅sales
上網睇 想要超頻 AMD比較適合

係咪用notebook打機多>經常超頻>所以處理器揀AMD?

新手求指教
都真
不過考慮到部電腦到呢家都只係壞左個dvd drive
玩到5年都算係咁
我都係中學比人水完,之後自己研究,變到落咗呢個潭
因為成班傻仔根本唔知兩樣唔同野嚟,notebook講求方便慳位,又唔知要將貨就價,notebook包mon包 os都去咗2k喇,正常咁買既話,頂盡咪8k list咪頂盡 2060 super 最後pc又變頭大身細
要建議Nvidia 學AMD咁,幫Mobile GPU加標注

RTX 2060M / 2070M / 2070SM Super M
以前啲機都係膠製殼,係舊時都唔著重乜造,係宜家要減重、輕薄先用乜乜合金嗰啲

膠機宜家比人感覺都係中、低階Cheap啲
原來係咁
不過我都係著重內攏多反正用起上黎點樣最緊要
要建議Nvidia 學AMD咁,幫Mobile GPU加標注

RTX 2060M / 2070M / 2070SM Super M

而家D GPU又Max-Q又Max-P又Super,好易令人混亂
有個名都可以知有分別,唔洗等啲新手覺得Desktop = Mobile (雖然個涵一樣)
Nvidia 嘅刀法咁準

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞