Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想買部文書機
因為要拎出街周圍走,想要輕薄唔好咁大部
多數只會聽歌、用word打字同上網查資料
請推薦
香港唔係淨係入有燈版?有燈版唔係60hz? 有120hz咩?
有燈既港版係FHD 120Hz 有燈既英森係WQHD 60Hz
G14 香港全部都係AniMe Matrix + FHD 1080P 120Hz
Budget?
想問下意見
如果打算買部notebook放公司
主要處理文書野多, 但有可能會掂到少少AI/PS

expect大概16GB RAM i7
mon size都唔係咩問題 可以博第二個mon
graphic card夠推得郁PS 就夠的話
budget預幾多先夠? 同埋有冇咩牌子甚至model推薦?
自己部desktop 都係上網抄list買料自己砌多 notebook諗住文書野唔lag 夠粗用三年就得
但對notebook真係好少認識 麻煩哂大家
原來一直誤會左不過之前都落左訂120hz仲正
以你需求,i7-16gb ram,要做到輕量AI/PS,坐底GTX 1650,
淨PS 執機文書機16ram都夠,AI就要GPU幫手,你要求低啲,MX250/330/350都夠嘅

比幾部你參考下
Inspiron 14 5401,MX330,8gb only
~$8000

Zenbook 14,MX250
~$9500

Zenbook 15,GTX1650 M-Q
~$11500

Prestige 14,GTX1650 M-Q
~$12000
可惜美森仲未有 bestbuy又要代購
見到bestbuy 有部g14 $999 usd
不過似乎係60hz mon 同1650版本有啲卻步
想問吓差唔多效能價位有冇啲咩其他選擇?
而家主要文書同輕量啲既game
未來會想試其他game
Asus機Bestbuy冇全球保養
呢個我都睇過
其實保養唔係問題
同埋我應該少拎出街
做 3d rendering
i7/9 9/10代
16GB RAM
起碼512 ssd
唔撚怕重 最好有16‘’
筆直20000左右有冇好介紹
xmg apex
可以上到amd 3950x
首先粒電一定會gg
七千內
其實我想知bestbuy 寄唔寄代運倉
可能都係推介你喺amazon買Acer swift 3
7000就唔係買Swift 3啦

係香港買Vivobook S14 AMD
或者 Amazon Zenbook 14 / Swift 5
7000就唔係買Swift 3啦

係香港買Vivobook S14 AMD
或者 Amazon Zenbook 14 / Swift 5

7000買到zenbook咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞