Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問下咁多位師兄
小弟睇啱ASUS vivobook 15 X512JL
I5 10210U
8gb ram
Display card MX250
500gb SSD & 1TB HDD
店員話睇啱既話Total $6998
算係正常價定食水深?
利申對電腦完全零知識
唔好意思,想塔單問一下
因為人生第一部手提電腦係ACER ,但用左一年就已經壞壞地(eg.部機好慢,個電打柴,一定要插電)
想問下ACER係真係好易壞定我黑仔?
兩部嘅2060 Keep 到高 144
要睇埋散熱先得㗎
比幾勁你都冇用(e.g. XPS15/17勁,但熱爆),文書向嘅機散熱唔會好似電競機咁好
咩model?

Acer係比較偏易壞
型號唔記得,但4,5k左右文書機黎
我都係零知識
你可以試吓上amazon比較吓同型號價錢
8c8t 同 6c6t 只係差2粒物理核分別😓😓😓
最高係16 + 32
要過要自己換咁解
LG Gram好吸引... 但係amazon買無保行又未有
6998都係vivobook買到r7 4700U同16gb ram
係冇左張250
真係睇你會玩乜game駛唔駛要張訴
不過呢個價我覺得買r7/多千零買zenbook好過
有冇人知香港G14有冇demo機睇下 深水埗ROG?
我買個陣已經得返兩部 冇demo啦 存貨都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞