Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (31),新手請睇下#1

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
2000蚊買laptop
文書機打埋機
暫時係咪得佢 唔係太鐘意佢個screenpad
Schenker VIA 15 Pro 15.6 inch @1.4kg
仲有大陸品牌Lenovo ThinkPad X13 @1.28kg ThinkPad T14S @1.27kg

買2手啦
更新:
hp envy 13 & 15
hp elitebook 835/845 g7
買左zenbook 15,剩係玩到Lol同l4d,其他無試
Btw想放,有無人想收or放到幾多
發覺有唔少人其實都未清楚自己想要乜野機,明明自己係打幾多既走去買文書機,之後就怨部機唔夠力打機....自己成日拎出拎入既去買gaming nb,跟住又怨部機重,淨係呢個topic都有幾個係咁
上YouTube 睇下review 片 好難咩
又要輕又要打到機
G14開心使用中
請問 玩lol 同total war最高特效 穩定唔lag
呢夠唔夠做?

https://www.amazon.com/dp/B0863DW238/ref=cm_sw_r_cp_api_i_f4NaFbEYZ4HRB
淨係睇下波同片/做小量文書4000畢直有咩好選擇
講緊要ultrabook performance既gaming notebook 果D朋友
之後又會話over budget
有無D 平少少
做伸手黨點都快過睇片

個人覺得顯卡部份對新手嚟講
係有啲難決定 我自己都諗咗好耐
又喺度問咗大家好多嘢先決定到
用梗三星啲新機送USB HEADPHONE 就無所謂

有埋大細聲同暫停功能,好過用傳統耳筒。
唔係我嚟,係呢個post啲極端要求
有冇巴打買咗FA506?
依家見到得60Hz mon有貨, 144hz無貨
睇返訂個部個記錄搵唔到60定144hz..
記得訂個陣係144hz..一陣收到部60hz咪仆街
睇嚟我訂個部真係60hz mon..
啲人成日以為張 MX graphic 係2080ti咁,

其實有時只要YouTube 打 MX 250/330/350 、甚至其他GPU 嘅Gaming片就搵到

有時唔係唔想答,但問前都Google/Youtube下先啦

國安法到咗啫,YouTube 仲未禁
件貨仲係preparing for dispatch
已經平咗40gbp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞