[漫畫] 輝夜姬想讓人告白 劇情討論區 (1)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
只係數量一多就唔知邊個打邊個
日文同音詞多到咁
唔係你覺得就覺得係好冇

而家唔係伊井野彌子呢種翻錯
作者又冇意見
都唔知你喺度屌乜
新的日文帝誕生了
姐係你嘅意思係日本動畫組get錯作者意思?你sense好過日本人,勁
下冇屌,一開波就話係討論下,係你屌我先喎清,你short撚左?
漫畫post加得密既一定係情報
想追既會全部打開晒黎睇
等熟肉既咪全部唔睇
就係咁簡單
最好就問下作者想點叫佢,比幾個字同埋中文意思佢揀,比佢揀個最啱意思就冇死

彌子又係意同音揀音,但又唔意原作意思嘅錯,同aka差好遠
你自己一開波就直接咬定東立翻譯冇熱誠就唔係屌
當初開呢個po就係覺4重煩同影響討論
情報黨自然想無障礙咁討論
但熟肉黨又唔想比人劇透
所以一係再開新po
一係就大家就下大家
你自己仲弱智,動畫組單嘢係另一位巴打講嘅,已經完全唔關我事,一嚟就屌天屌地話我後見之明屌翻譯,問題係本身都唔係我講,你盲就去睇眼科啦低能仔

同埋東立翻譯冇熱誠全行都知,你見識少咪上嚟柒
大家就下大家
講就好聽
btw情報黨已經就左熟肉/動畫黨一次開呢個po
所以照你邏輯,今次好應該輪到熟肉黨自己去開
唔係下下都要情報生肉黨去就熟肉黨
我情報黨黎
加密都係禁幾個掣
禁完就暢通無阻討論
冇問題
御子呢個翻譯係跟竹取物語
石作王子入面既王子
四難題其他三個係完全有跟
翻御子真係有跡可尋

名呢家野十個有九個根本唔會問或者問唔到想要咩漢字
你就算問佢都未必真係識揀...
唔係動畫真係鬼有人確定到佢個aka係指紅唔係明唔係丹
而且就算係漢字到底用紅定又用返赤都係個問題
好抱歉打斷大家熾熱嘅討論
純粹係

我搵唔到東立有完整譯到赤坂個名
而係沿用咗原文
然後台灣漫展嗰次
雖然我唔在場 但睇返官方嘅事後相

似乎主辦亦都冇譯到アカ做明
所以我想知巴打你嘅講法來源係?
呀生係咪我鬼遮眼,成段野唔係你講係邊個講?

東立其他作品有冇熱誠我唔知啦
但你自己有冇睇過台版輝夜先
一句話全行都知冇熱誠就講完,咁A1都真係收得皮
唯一可以挑剔嘅位就係cut左伊井野抗議學校唔比石上升高中果幕
冇cut呀,罰你重睇上一集

睇會員名未呀柒撚
sor 失憶左
你連我話你乜都唔知
你既「就咁睇第一個反應都覺得係紅」
根本唔係base on動畫既反應
而且動畫先呢兩個月既事,你要東立既人坐時光機翻去正名?
下個comment由頭到尾都冇提到動畫,得你喺度屈,個言論係其他人講都可以咁樣解話,你真係天才嚟架喎
法國你唔係唔識日文,你係唔識中文
人地淨係想知點樣sense到一定係紅
之後話人地冇誠意冇熱誠
同埋上面都講左 印落去根本冇譯到個紅字
關咩事,條友屈我馬後砲,雖然結果嚟講係應該做紅,但根本就唔係我提出呢個論據,jer左我三四個comment

同埋一開波就講喺po頭見到,被誤導咗。但Animate台灣係用過呢個譯名,你地可以查下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞