[漫畫] 輝夜姬想讓人告白 劇情討論區 (1)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
其實係咪一早寫好晒故事大綱,批好晒架?單計分鏡同畫,正常都要兩三日啦…
仲要雙開,你話佢有stand 幫手,我都會信
我唔知赤坂啦
但係有啲漫畫家係已經諗定之後幾話個故仔係點 又有啲係唔畫分鏡直接畫嘅
如果佢諗好晒/唔畫分鏡嘅 真係可以慳返好多時間
正常應該係整左name同編輯傾好然後先正式起稿再勾線
唔知佢三日係指邊一部份
如果係全部就真係痴撚線
真島浩算係最撚癲嗰個 以前妖尾有段時間會一週出兩話 仲要出完仲有時間比佢打機
不過可惜啲故事唔撚用腦 妖尾後期期期屌住嚟睇
所以你明點解有咁多時間可以打機啦
不過都好過有條契弟剩係掛住打機同麻雀 唔撚畫漫畫
佢嗰時一週兩話真係一拳超人,完全係想快啲完左去就算
如果早四五話就出內容等編輯批核,咁長既 buffer 應該會減少好多臨時改動所消耗既時間。

好想知赤坂到底係咪一早已經寫好晒大綱加設定,同埋到底寫到幾深入…
赤坂故事應該大部份都諗好左架啦
鋪排設定都好嚴謹唔太搵到咩漏洞
作為周刊作者佢既預備份量應該遠高於平均...
問題就係佢似乎一直都缺助手,所以你會見到佢次次出單行本都一定要休刊...只係咁休算係咁啦
實係諗好晒
畫之前先諗今日嘅故事一定有各種漏洞
赤坂講得出個故事只係出咗3分1
咁佢應該諗好咗個大綱
如果佢係話時間軸去左三份一其實無乜意思。

如果係講佢已經有定案既故事行左三份一,其餘既故事已經批核/批核中,咁就真係好恐怖下…

更加擔心係一陣批核好晒,點知要腰斬…
點腰斬啊
後面畫得太黑暗恐怖?
可能係忽然間人氣下滑,
又或者忽然間同編輯部意見不合被迫收檔之類。

呢類野應該問下有腰斬王之稱既叶恭弘,佢會有多 d 經驗。
人氣下滑就出動畫

Problem Solved
你估唔使時間畫,當你半年搞一套都有半年空窗期呀…
叶恭啲漫畫幾好睇
Pretty face同最近果套舌上的外星人都幾有趣,係題材偏左啲同埋劇情控制唔好,成日暴走,可能就係冇大鋼邊諗邊畫果類人
Mx0 叫做比較有編排過,準備工夫都做得幾足,但劇情真係比較薄弱左 d,唔重要既情節又落左好多章節。

不過佢最緊要係換過間好既出版社,響 Jump 真係無出頭。

題外話,我覺得佢 d 女角好過橫槍,如果配赤坂可能唔錯。
Mx0我自己覺得唔得⋯睇過下睇唔落去
希望編輯部有石伊黨
實有嘅 不過可能石燕仲多啲咁解
赤坂已經係生招牌
編輯部有撚牙力咩
你睇隔離條仆街仔又放左成年假了
打機係正職黎
放假先畫漫畫(用鉛筆)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞