[漫畫] 輝夜姬想讓人告白 劇情討論區 (1)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
搵尾水就另計啦
而且作為連載作品,會追自然會搵埋劇場版黎睇架啦
而家網絡資源又豐富,人嘅消費力又唔係低到連睇套戲都唔捨得
你咁樣講好夾硬姐
照你咁講,新觀眾直接睇第三季都一樣可以黑人問號架喎
我淨係覺得奉心依個大長篇放上大銀幕真係好完美
好似隔離鬼滅將無限列車放劇場版咁咋嘛
要接點會接唔到呢
鐘意套作品嘅人分分鐘仲會十幾二十刷套戲仲好搵過賣bd
真…根本個條線唔關理事…

不過怕炎上,先硬夾開If....做得好底手
咁我又冇話唔好做劇場版
只係話好難接落去姐
單純係劇情黎討論 奉心祭 之後聖誕節 關係變左咁多
你又話消費力 又興趣度 咁你當我冇講過啦
但係鬼滅漫畫都完結啦
鬼滅劇場版應該主就係尾水
但石上係條腰覺得鬆,反而心口緊
其實未必
而家鬼滅呼聲都仲咁高,跳跳話唔埋會繼續食住條水
仲有後面幾隻上弦戰咁精彩
然後除左鬼滅,仲有黎明呢
男人橫啲唔出奇
瘦既男仔腰都好幼
目前睇黎都幾大,最基本原因係實賺,少數幾套海外都食得開既
應該係SAO就做完要揾下一套搖錢樹....
擔心佢地既愛夠唔夠消耗先啦,非連續兩季都咁高水準除左部份京動都真係揾唔到仲有邊套...
agger
睇下隔離巨人
製作有誠意又高質又有錢賺
但係無爆發力嘅話唔會有製作公司肯keep住投放咁多資源落去
雖然輝夜無戰鬥場面
但係製作組氹咁多心機落去個製作成本應該都唔細
第一套BD就係買佢
贊成誠意唔一定等於投資
有啲低成本動畫用創意搭救都可以好好睇
例如konosuba s1同埋zombie land saga

但係輝夜咁好睇其中一個原因係製作成本足
屬於又有錢又有誠意個類
先唔講書記舞呢啲論外
淨係唔畫崩已經難
同埋搵呢班staff返嚟都值錢

依家最怕好似巨人或者一拳超人咁
班staff嘅愛或者投資人嘅耐性消耗晒
畢竟當個ip越出越大
新人入坑嘅成本會增加
會令到個ip嘅增長潛力越來越細
有時真係唔知D老細諗乜, 唔keep住個勢出反而攤凍晒巨人都算好, fmp呢d先慘
今時唔同往日
我英呢啲無限budget 都要分開出
我只係諗到齊木
今時今日一套動畫只要正正常常完結唔爛尾已經贏咗
賣dvd vs 賣周邊
原創為主 vs 越來越多漫改輕改
越來越多免費娛樂
social meda -> 有話題先有錢賺
日本經濟
外國勢力(Netflix, bilibili etc)

個post慢慢變成動畫業界討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞