Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
唔該晒巴打
宜加ft or cs仲有冇得攞debit card?
我浄係收到review information email
仲未收到time to fund it email
好想快d走資
FT如果一開戶唔夠USD25k
之後入夠係咪都申請到debut card?
有25k點解唔開CS ?
CS 夠25k 係有debit card 應該
但之前睇到有位巴打留言又話取消左
想問CS係開戶先要25k 定開戶後每個月都要keep 25k?
到底transferwise可唔可以過錢去FT
或者由FT拎錢
點解我收到第二封,未收到第一封
係收左第2封先
之後過多3日到先收到第1封叫我做funding
但我仲未做phone interview
如果過多三日收到另一封,即係大概一星期時間就開到account用得,都算好快
我直到依家都一樣未做phone interview
我睇台灣d blog講可能變左做抽樣形式咁打比你
我收到第一封先

reg咗2日就收到phone interview
但張utility bill話唔得叫我upload另一張
過多1日就有入錢email
過多2-3日(今朝)先收到個account verification email
我開係cs international, 但一直冇入錢都冇人催我,搞到我都唔知開左邊隻有冇人知點check? many thanks
補充:我問過customer service,佢話我acc完全functional 隨時用得
no
你係開cs int ?
我打左電話成個月都未有消息
係呀
會唔會係我張utility bill唔得所以快啲有人call我

可能你live chat追一追好啲喎
之前問過話hk branch review 緊...
睇黎聽日要問一問
流程2: 開cs international
去官網
https://international.schwab.com/public/international/us_investing
1. 禁開戶口
2. Region 揀非香港(我揀左台灣),因為如果揀香港會redirect 去左香港官網,咁你既戶口係受香港管制,變相唔係完全離岸
揀individual acct, brokerage acct
3. 填資料全部全部填返香港,包括香港passport、地址、電話等等(放心 係無問題既)

https://projectcornwall.drunkafternoon.com/archives/2827
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞