Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
想問下匯錢番黎香港佢係咪係first trade ac到扣果35蚊美金 如果ac唔夠錢就匯唔到?

同埋想問下佢匯錢番黎香港係咪自動轉番港幣?
大家都淨係FT CS
有冇人用過TD ameritrade同sofi
想問吓 ft 如果唔夠 usd$25k係咪冇debit card?

電滙可唔可以射 usd$50 試吓個account啱唔啱先?
你訓左幾耐
TD比CS食左呀

Sofi咪即係8仔囉
點取消富途牛牛?
網上搵唔到form
btw CS International 可以用HKD入錢
https://www.schwab.com/public/file/P-10740369
sofi 前身係8 securities, 唔係離岸戶口
有個白痴問題想問,FIRSTRADE點樣入錢入去
我自己本身有用過華盛通,佢係入港幣之後再喺APPS入面轉美金
但佢依個係咪要自己轉咗美金先可以過數入去,但我銀行本身無外幣戶口,係咪整唔到?
Citi Priority
無50萬
唔洗架 照開
老老豆豆 真係搞唔掂用ibhk 轉晒美金買晒美股 港共凍唔凍結到先

Ibhk 啲cs答唔到 其實啲美金係放喺邊
不過平時過數去ib us account 係匯去美國既citi
美國規定冇得避
FT電匯減咗價每次USD35.-
CS電匯每次USD25.-

不須地址證明
FT 沒有min. balance,
(但新客戶開埋VISA debit card 要有USD25,000., min balance)

要地址證明,如水電煤、broadband、稅單(第三頁交稅收條果頁一定有你地址)
CS international min. balance USD25,000.-
(2019年9月以後,所有以香港地址開戶的人,沒有debit card)

如果你有任何一個USA銀行checking account
(例如:Citi US, East West Bank US, HSBC US)
可以ACH transfer(電子轉帳) 免手續費為FT / CS International 出/入款項。

我則FT, CS Int. 都有。
唔洗諗
一定凍結倒同查倒
因為你既名係申請 ibkr hk
其他貨幣都係跟你名,政府可以要求ibkr hk停你名既資產運作
你既錢係美國既citi收,同你無關,你已經交左比ib處理就係佢既事,佢只係係你帳戶話你知你有幾錢就得
Ft 有得玩option? 有冇paper trade 試下先
唔該哂先
cs太煩已放棄

咁 ft 唔要 debit card 會唔會好on9?
其實我可以夠 25k
不過要入返幾k落銀行先夠,怕煩
會唔會扣信貸評級嗰啲?定到時check到,只會cut acc
唔該巴打
咁咪即係非離岸囉
兩間我都覺得okay. 但因為我自己鐘意English interface, 覺得Charles Schwab online /App 個interface靚D.

如果你較傾向用中文介面,則Firstrade 會較好。(我覺得Firstrade個英文介面好似係由中文硬translate出嚟咁樣,感覺一般)

Charles Schwab 有美國國債,Firstrade 我無留意(因爲Firstrade主要用來短炒美股)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞