Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
香港既外幣提款機全部只受自己卡架
你只可以提港紙
咁嘅話究竟邊部提款機先可以用到呢張卡
我琴日恒生提款機尋日佢都reject左
有冇入錯pin先
四位數咋
冇~
冇啊 就係嗰四位數pin
入到去佢彈左張紙話 masked with security problems
我諗住入去睇吓個結餘
結餘好似睇唔到
你試下其他銀行睇吓
但係我又費事諗住咁$100出嚟俾佢收手續費
我試吓其他用銀行嘅機先
CS張debit卡蝕住做㗎
每攞一次非美金都有手續費
你可以免費係cs幫你食咗筆visa外幣手續費
所以點解ft要俾3% cs唔使

你班友當佢日常戶口嚟用咁鬼頻密咪盞搞到人地唔再出卡俾香港囉
再者你開嘅係證券戶口 邊會expect你成日提存小額金錢㗎啫
所以Debit卡只係nice to have嘅feature
要卡嘅去申請返間virtual bank啦
我啱啱用咗東亞查詢結餘 終於見到剩返幾多錢係入面
買咗股票嗰啲現貨佢唔計 同埋入咗卡之後要撳支票帳戶先會睇到結餘
CS HK啲錢同樣係離岸,有美國SC銀行帳號,HK淨係負責開戶同客戶服務。
CS int 要幾耐先批到
然而CS debit0% 電匯25USD
如果真係冇左swift
ft入面d錢係咪就拎唔返?
FT debit card 一個月可以免一次3%手續費
有冇巴打知ib過錢去ft 係唔係都要俾手績費
都係usd
你仲黎得切
記住ALL IN TVIX

同求
唔係免佣咩?
如果用citibank priority 電匯去ft就唔使錢
點樣用香港特區護照開CS international?
真係唔識,HK版好多限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞