Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
Ching可唔可以講下點解揀cs,同埋係hk/intl? 我夠25K usd, 有外國護照冇外國地址
主因係因為有張記帳卡,只要有張卡,而入面有錢,起外國㩒錢黎駛,點都唔會死人

同埋轉錢過去夠快,最快當日到,最耐都係1個工作天就到,配埋Citibank Priority或以上轉錢過去,兩邊都唔收手續費

用左至知,個介面幾啱我自己
Priority應該唔駛存款結餘,但而家點開就唔知,畢竟好耐之前開

https://inews.hket.com/article/2398576/%E3%80%90%E8%B7%9F%E9%9A%8A%E6%B8%9B%E8%B2%BB%E3%80%91%E8%8A%B1%E6%97%97%E5%AE%A3%E5%B8%838%E6%9C%88%E8%B5%B7%E3%80%80%E8%B1%81%E5%85%8DCitibanking%E5%8F%8ACiti%20Priority%E6%9C%8D%E5%8B%99%E6%9C%88%E8%B2%BB

至於話Schwab無記帳卡,係煩,不過如果係國際版,係離岸戶口,可以保身家。
我上星期打去cshk佢話資金都係離岸即係touchwood我個人出事,港共access唔到我既ac?
HK無聯絡過,不過如果佢話離岸,意味住港共,甚至乎支共無辦法用行政手段掂到你舊錢,唔理你個人有無事都好

畢竟搞人戶口有好多方法
Thanks 試吓先
想問下FT匯錢返黎收錢個銀行ac係咪一定要同匯去FT用嘅銀行ac係同一個?之前唔知邊到睇過有人講過類似嘅野...

因為之前用開HSBC電匯而家想轉用CITI,我驚遲啲拎錢會有麻煩
冇關系吧?
咁轉錢返嚟要幾多手續費?
USD 25,但近排好似免左,兩個月前左右轉過一次返香港,可能係疫情關係

如果係短炒,或者頻密交易,Schwab唔駛手續費係幾吸引
有冇Ching知道可唔可以由致富持有股票轉去FT?
想問下以下咁樣岩唔岩

cs int: 開戶25k, 之後每月最少要擺10k

ft: 開戶同無maintain acc限額

ibhk: 每月usd10月費,如果trade費用多過10蚊就免左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞