Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
入完25000開完張卡 之後洗左啲唔夠25000之後張卡仲用唔用到
其實主要用黎買賣美股順便走埋錢既, ibhk 我知係好多產品買賣&孖展息平, 但佢個 trading platform好難用,又難睇。
有25000USD就CS啦,FT debit card 3%手續費你都唔會用啦,搏CS遲d開返debit card好過
cs開international 難唔難?
其實唔難,文件都係個d, 不過要電話訪問你點解開戶口
個rate 好唔好?
幾中意Schwab個介面
CS最正係有中文仲係廣東話客服
根本唔駛驚電話訪問

不過如果係要開OPTION搵客服個D就都係要用返英文...
英文客服d女都幾nice
聽其他人講話每月只waive一次
24號申請左Firstrade到宜家都未覆成唔成功
我前日問左 CS,
CSHK 都係離岸,錢會直接入左Citi Bank US。
入錢可以直接入港幣支票、美金支票、或者開美金本票(銀行到開,要比幾蚊手續費,本票後面要加背書(endorsement))
求解
其實呢個做法行內間間都係咁做
ib都係一樣
我用緊TD,你講咩呀?
CS 有意收購TD, 但唔知是否成功。
我估就算成功,CS, TD兩個品牌依然會一起存在一段時間。

FedEx都收購咗TNT幾年,兩個品牌暫時亦同時存在。
佢地係直頭講合併
而且到而家仍然講下半年完成
仲講左TD會炒人
所以多數唔會並行
https://projectcornwall.drunkafternoon.com/archives/2827

流程2: 開cs international
去官網
https://international.schwab.com/public/international/us_investing
1. 禁開戶口
2. Region 揀非香港(我揀左台灣),因為如果揀香港會redirect 去左香港官網,咁你既戶口係受香港管制,變相唔係完全離岸
揀individual acct, brokerage acct
3. 填資料全部全部填返香港,包括香港passport、地址、電話等等(放心 係無問題既)
CS HK 好似無免佣& OPTION

一定要開CS INTERNATIONAL

入錢可以HKD 入佢CS citibank na HK 后口
香港版一樣免佣同有options
登入都係寫international account
但我見CS HK 煩在要親身上佢OFFICE apply
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞