Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
請問點樣link up IB 同 CS INT?
我試過係IB set ACH用平時 Citibank NA ABA 021000089唔得,又試過search 另一個ABA 071000013 JPM但揾唔到

CS INT set但唔知IB ACH收款資料,試過用WIRE account Citibank NA ABA 021000089 無反應

打電話問過CS 佢地話無得ach,會唔會係無debit card 無checking a/c 所以唔得?

有冇人透過恒生匯款?
我前日第一次經恆生ebanking,試下入小小,匯300美元去ft, 恆生即收我65港元,匯完發覺我寫錯acc號碼,即時email ft, 第二晚收到電郵回覆話幫我處理,再夜d就收到信息及電郵確認我入左300美元,但點解ft唔係會有中間銀行收費咩?但事實佢冇扣我錢喎
無扣咁開心
不過我google完話應該會扣

Ebanking 照入返FT提供嘅資料就ok?第一次整好驚錯
想問巴打比銀行同FT收左幾多手續費?35USD?
係,跟ft張圖入,但我第一次唔成功,話我轉賬限額個度有問題,我set返高後就成功喇
Thx絲打
有冇人CS 個live chat 打唔到字(用chrome)
CS Int 係未可以透過香港銀行戶口轉錢去 CS HK 既citi bank account, 然後佢會兌美金再存入CS Int account?
我上網睇左隻cef, 走去問firstrade, 佢咁覆我..

此代號將會有預扣,我們無法協助稅務相關事宜,請與當地會計師咨詢有關退稅相關流程。感謝您的合作。

即係FT而家唔做自動退稅?
用美元戶口定 港元戶口入?
Choose
手續費由
本人/吾等戶口支付

如果你是Citi Priority or Citigold客戶
海外匯款overseas transfer(即TT)的手續費全免
全世界都有得揀吾等户口支付
只係City會免收係過程中代你比左
其實開戶口長期持有仲有另一樣野考慮:稅
根據我上左幾個台灣Blog見到
每間銀行同證券都有不同退稅率

我仲係搵唔到FT/CS到底係自動退返(30%入面既0~100%)
定係要自己寄信同passport去美國?
(google好多都話要自己搞...又煩又要錢)
而見得多就係TD既自動退稅介紹

非美國本地收入同埋政府債類都應該免稅
即係買隻環球ETF應該係有唔少回水

唔知大家有冇經驗?
我見網上出金既教學,由2020開始係下載表格填完再upload喎,你係直接網上填?
冇,print 出黎簽,然後scan
再 login upload 俾佢地
重有退稅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞