Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
你係買股收息?
Message Center可以upload任何野
寫清楚就得
係呀
買cef etd唔收息唔通搏升值?
想問下CS 點樣傳錢返香港?如果無提款卡
追完post
入錢係咪3種方法?
1) citi priority 轉美金再電匯去cs int 美金戶口 收費揀自己
2) citi banking 用港幣fps去cs int 港幣戶口 自動轉美金去cs int individual ac 都唔洗電匯費
3) ibhk 換美金 再account transfer 時揀ib llc

1)&2)其實有無話邊個好d? 如果2)唔洗電匯費用 個rate又好d 其實無必要開citi priority?
6月1申請FT
到今日都未批
可以登入到FT
但未有收到電郵話可以匯款
係咪未算開通ac?
我估佢講緊息嘅30%稅
巴打我都係咁理解
3)係咪最抵
lm
試過了,當時我冇寄Passport,去咗美國大使館整護照副本
講多啲得唔得

台灣blog教退税好煩, 要去法院做passport copy再寄去美國
唔夠200k開唔開到CS?
https://ribtw.blogspot.com/2014/04/NEC-Tax-Refund.html
我都係睇台灣blog學退稅,用人哋個退稅Excel表自動計

https://hk.usconsulate.gov/zhhk/u-s-citizen-services-zh/local-resources-of-u-s-citizens-zh/notaries-public-zh/
用美國領事館公證服務整passport copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞