Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS)

1001 回覆
58 Like 3 Dislike
Ft匯款問題
我係咪要o係銀行轉左美金先至做匯款動作?
其實好小提錢
唔搞以上銀行
普通電匯番去我CITI HK, 都OK
除咗走資,要預埋走難
一個transferwise有齊英美澳紐加歐嘅bank account
明白,但以上銀行開易嗎,怕入埸太高~
下唔係international 仲有咩
yes
如果買美股作長期投資, 是否Firstrade比較好?
你講嗰啲戶口咁易開咩
Wire落銀行account
不過要手續費
應該仲有接收銀行的手續費
你可以選擇ACH去transferwise
冇手續費
由CS international
wire 去全球任何你名下bank account
每次收費usd25.-

ACH去你名下美國本地bank account
每次免手續費
我試過Charles Schwab to Transferwise okay.

但Firstrade 方面,要submit bank statment 證明是你的戶口,唔知transferwise account 是否接受。(USA East West Bank Value Checking account則Firstrade是接受)
想問有冇試過 transferwise 係咪入到cs 入唔到firstrade?

本身係美國有收開美金 想入transferwise 再入broker
巴打 係咪呢個email?
我早幾日收到都唔知堅定流,之前啲email全部係CS個名同 @schwab.com
但呢封係支那人名,個email address個尾係@mail1.hc.schwab.com
outlook話trusted我都半信半疑

今日呢封就收到呢封
咁係咪已經開戶成功?
你收到呢封email就代表你開戶成功
我果陣一收到就入錢
個email address尾都係@mail1.hc.schwab.com
不過個名係鬼妹黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞