搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
澳洲生活10年 普通國立u grad, 係果邊做左半年到既sales and marketing
岩岩澳洲回流番黎
搵左幾個月工 都無咩消息 想知marketing/advertising 係香港前景點
想搵關廣告既工 好似做下sponsor event, advertising planning 果類既工
升職/前景如何?定做marketing 都預左收皮?
有間日資公司 係日本都算龍頭公司 offer 1.3k 俾我 係咪算好低
有冇高人可以指點下,搵工方向係咪錯左 marketing邊類前景會好小小
想知搵咩job title 先岩我

1.3 k

1.3k 一個 job ?
得千幾蚊
新人留名
今日收到EO vetting form 求下你請我呀唔該,打算入到政府以後唔出去出面搵工,之前send咗唔少cv都冇咩回音
澳洲生活10年 普通國立u grad, 係果邊做左半年到既sales and marketing
岩岩澳洲回流番黎
搵左幾個月工 都無咩消息 想知marketing/advertising 係香港前景點
想搵關廣告既工 好似做下sponsor event, advertising planning 果類既工
升職/前景如何?定做marketing 都預左收皮?
有間日資公司 係日本都算龍頭公司 offer 1.3k 俾我 係咪算好低
有冇高人可以指點下,搵工方向係咪錯左 marketing邊類前景會好小小
想知搵咩job title 先岩我

1.3k係點計,一個job?咩currency?
Marketing、Event、(media) planning同廣告嚴格嚟講全部都係唔同field
有個客介紹我入行 做中環個啲證券行
但我對呢行係0認識 乜牌都無 1,7,8都味考
top-up 都唔係讀呢方面嘅野
佢叫我入去慢慢學 慢慢做
佢同間公司最高層嗰個人好fd
話比15k 我覺得好似太高
想問有無伏 或者咁樣正唔正常

正常
呢行識人就係咁
人工都高啲

咁普通就咁入行會係幾k?
以前做clerk 16k cv expected salary 寫17-20 過唔過份

做clerk都有16
巴打好多年經驗?定3大ugrad?
我都想有份clerk 16

HD grad 入左law firm 做legal clerk 2年半

巴打做REAL ESTATE定咩?

乜鳩都要做
樓 公司註冊文件 訴訟 股票 上庭 牌照 聽電話 開會 收/送文件 訂機票 幫老細諗行程/點搭車

通才到咁,咁抵你有呢個價啦
新人留名
今日收到EO vetting form 求下你請我呀唔該,打算入到政府以後唔出去出面搵工,之前send咗唔少cv都冇咩回音

咩學歷 ? 有咩工作經驗 ?

三大準fg, 都係intern 經驗,本身想報下MT但份份都in完再second in再penal in,你唔攰我都攰
以前做clerk 16k cv expected salary 寫17-20 過唔過份

做clerk都有16
巴打好多年經驗?定3大ugrad?
我都想有份clerk 16

HD grad 入左law firm 做legal clerk 2年半

巴打做REAL ESTATE定咩?

乜鳩都要做
樓 公司註冊文件 訴訟 股票 上庭 牌照 聽電話 開會 收/送文件 訂機票 幫老細諗行程/點搭車

通才到咁,咁抵你有呢個價啦

好辛苦呀 仲要日闈同老細lunch 所以quit左
新人留名

三大準fg, 都係intern 經驗,本身想報下MT但份份都in完再second in再penal in,你唔攰我都攰

讀咩科

正常
呢行識人就係咁
人工都高啲

正常開戶果d 13k 14k咁上下
就快畢業 巴絲點睇經agent搵日資工?
新人留名

三大做緊辣殺工

我就係見d MT 太多round先唔報 但我身邊嘅朋友真係in咗好多次都仲未有offer
政府eo in一次,得就得唔得就唔得,好過出面搞咁多野
不過都要等我真係有offer先可以停下腳步,所以仲努力搵緊工 我讀文科

咩工來架?前中後?
15k 我都想做

其實我都唔太清楚 淨係知證券行
佢叫我入去學哂基本野先
無記錯的話 係主要做settlement 資產管理 證券 同保險
同個客食餐飯就多咗份工

依家仲係學生
5月top up 啲課程已經完哂
抖幾日就番工

正常
呢行識人就係咁
人工都高啲

正常開戶果d 13k 14k咁上下

我連開戶都唔知咩泥

咩工來架?前中後?
15k 我都想做

佢叫我入去學哂基本野先
無記錯的話 係主要做settlement 資產管理 證券 同保險
同個客食餐飯就多咗份工

依家仲係學生
抖幾日就番工

唉,我就失業左好耐
Frm pass CFA level one 1,7,8,9全部都齊 !但我就
香港真係有人脈就表哂

開户要收文件,入system 做screening 基本KYC

個客係響狗會做PT識嘅
前後加埋都有3個客搵過我 想我去佢地公司做 唔知點解
不過 巴打加油啊

係咪啲野好難頂架? 我上過去間公司 響長江集團中心入面 個個都對住兩個螢幕 好似好犀利咁

咩工來架?前中後?
15k 我都想做

佢叫我入去學哂基本野先
同個客食餐飯就多咗份工

依家仲係學生
抖幾日就番工

唉,我就失業左好耐
Frm pass CFA level one 1,7,8,9全部都齊 !但我就
香港真係有人脈就表哂

開户要收文件,入system 做screening 基本KYC

個客係響狗會做PT識嘅
前後加埋都有3個客搵過我 想我去佢地公司做 唔知點解
不過 巴打加油啊

係咪啲野好難頂架? 我上過去間公司 響長江集團中心入面 個個都對住兩個螢幕 好似好犀利咁

你係唔係絲打來
如果係,個問題已經好容易理解

但係我之前都有個女仔響個度做咗好耐 佢同啲客都好熟 佢走咗我先接佢手做 同佢間中都有聯絡 問過佢 無客搵佢番工噃
啲客應該唔會咁隨便見我係女仔就叫我番工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞