搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
今日見完份工話請夠人,叫我等1,2個星期,成個人灰左

請夠人又叫你等
係咪諗住有人走就搵你後補

係,佢自己都話應該好快有人走

咁你仲等?

都係一路揾一路等,呢行流失率係高既

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

介唔介意話比我知邊間 我都搵緊 亦都in過等緊

祼辭咗?
間細local即時出offer, 驚中伏, 但空白期一年
唔做local唔知揾咩工

account assistant好似同account冇關?

當然唔係搵sales 個d啦 即係ap ar 個d我都有搵

巴打之前間local大唔大?
ap ar係咩意思?

之前apply boc cleck
頭先6點幾打黎約interview
自稱boc hr
心諗hr都放禁夜

銀行不嬲ot 我fd做boc back office 話個個都7,8點先走

之前交銀個hr打黎比offer都成夜晚7點 但講緊佢地返8點10 跟住我編入果條team平均都係收7

Ot有冇錢

點會有 佢同我講最遲都係收8咋 諗諗下都係reject offer, 仲要係contract 黎,雖然係direct contract
Citibank 有ot錢 (好似係)
大家點睇e-commerce

算唔算大勢所趨?

利申:可能鳩噏

算唔算大勢所趨?

但細公司好似會容易收皮
今日見完份工話請夠人,叫我等1,2個星期,成個人灰左

請夠人又叫你等
係咪諗住有人走就搵你後補

係,佢自己都話應該好快有人走

咁你仲等?

都係一路揾一路等,呢行流失率係高既

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

介唔介意話比我知邊間 我都搵緊 亦都in過等緊

祼辭咗?
間細local即時出offer, 驚中伏, 但空白期一年
唔做local唔知揾咩工

account assistant好似同account冇關?

當然唔係搵sales 個d啦 即係ap ar 個d我都有搵

巴打之前間local大唔大?
ap ar係咩意思?

呢個我知, 但係唔知account assistant係做d咩, 上網睇係sales / cs
yes, 16年fg

算唔算大勢所趨?

但細公司好似會容易收皮

細公司一開始用EC唔係應該會減低風險?
又可以探下水溫先
垃圾Top up degree
做佐三四年設計
英文唔識多隻
見工見到到好灰
想轉行,冇撚頭
求hi
你地用咩籍口請假見工?
你地用咩籍口請假見工?

直接射波,搵間最平既診所
其實會計師樓會計文員係做啲咩 account hd grad 但好多野都唔記得哂 應該熟習咩知識先好去in
做佐三四年設計
英文唔識多隻
見工見到到好灰
想轉行,冇撚頭
求hi

做邊類設計?
其實會計師樓會計文員係做啲咩 account hd grad 但好多野都唔記得哂 應該熟習咩知識先好去in

應該係做bookkeep多,温番d double entry concept,應該ok
btw 巴打長遠係諗住讀上去,考cpa牌?
做佐三四年設計
英文唔識多隻
見工見到到好灰
想轉行,冇撚頭
求hi

做邊類設計?

Motion graphic, 3D rendering, VFx
偏向技術
冇乜Concept creative

有冇LCCI LV3 有應該就請

無 我見佢要求中五加 lcci lv2 我無考過lcci 但有hd 得唔得 我聽fd講話有hd 其實lcci唔算太大作用

應該係做bookkeep多,温番d double entry concept,應該ok
btw 巴打長遠係諗住讀上去,考cpa牌?

唔知阿 迷茫中
做左廢青三個月
琴日終於有offer
仲要係入左最想做既個行同機構

上個月本身都諗住放棄 走去搵admin/clerk既工做
受盡班閪hr既面色 最後仲要無offer
但上個禮拜竟然有機會in最想做既個間機構
本身諗住無乜機會 點知interview表演得好
最後hr打黎叫我下星期番工 終於做到自己想做既野
真係要多謝之前班閪hr無比offer我
如果唔係我都唔會有呢日
想同呢度仲搵緊工既巴絲講 無offer唔緊要 最好既仲係未來等緊你 加油
搵一輸無聲氣又灰哂
第一日翻新工

屯門公路又做乜呀
有無巴絲翻過NGO?
聽朋友講 好似唔多學到野 人工又少

ngo應該hea喎
騎牛搵馬應該唔錯

返過 忙到仆街 連水都唔得閒飲
有fd返第二間 都係咁講

其實係想做關於環境既NGO
一個月前報左三間
尋日終於有一間打黎話有interview
想問大家係咪番完NGO 番私人機構唔太好?
同埋fresh grad 依行會有幾多錢度
有無巴絲翻過NGO?

ngo應該hea喎
騎牛搵馬應該唔錯

一個月前報左三間

NGO應該比較難轉去私人公司
起薪應該比私人公司低
有無巴絲翻過NGO?

ngo應該hea喎
騎牛搵馬應該唔錯

一個月前報左三間

起薪應該比私人公司低

無計啦 因為之後都想入漁農署做
自己讀socsci 無engin/science底
難d會做到consultant 個d
同埋做環境好窄freshgrad都諗唔到有咩出路lu
有無巴絲翻過NGO?

ngo應該hea喎
騎牛搵馬應該唔錯

一個月前報左三間

起薪應該比私人公司低

無計啦 因為之後都想入漁農署做
自己讀socsci 無engin/science底
難d會做到consultant 個d
同埋做環境好窄freshgrad都諗唔到有咩出路lu

同科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞