搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
得中五畢業仲做得d乜工
之前做緊幾年地盤而家想轉行

巴打我好明你感受 我都係咁上下學歷
睇到依度u grad都狗衝11k人工我好驚
不如你捱多年地盤去讀個diploma先?
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年
而家去左間日資大公司做HR
Probation period $8500
Pass左probation $9500
我聽到之後諗:仆街我係咪要降身價到10K先會搵到工

大公司
9500...
做保安仲好啦

我真係唔知講咩好…搞到我好驚自己會搵唔到工,
但如果要我咁樣先搵到工既話我又寧願炒散

係咪支那人為張身分證果啲
聽過支那人貼錢俾番公司都有

純正香港人冇理由會咁低都做

係純香港人, 我都估唔到…
其實以佢既QULI, 真心唔洗咁…

可能真係好想做HR

係咪佢個人好崇拜周綺萍
要做奴工 鐘意俾人壓價

有冇可能
以前做clerk 16k cv expected salary 寫17-20 過唔過份
以前做clerk 16k cv expected salary 寫17-20 過唔過份

做clerk都有16
巴打好多年經驗?定3大ugrad?
我都想有份clerk 16

大公司
9500...
做保安仲好啦

我真係唔知講咩好…搞到我好驚自己會搵唔到工,
但如果要我咁樣先搵到工既話我又寧願炒散

係咪支那人為張身分證果啲
聽過支那人貼錢俾番公司都有

純正香港人冇理由會咁低都做

係純香港人, 我都估唔到…
其實以佢既QULI, 真心唔洗咁…

可能真係好想做HR

係咪佢個人好崇拜周綺萍
要做奴工 鐘意俾人壓價

有冇可能

好難想像佢幾多年先追到市價

做clerk都有16

HD grad 入左law firm 做legal clerk 2年半

做clerk都有16

HD grad 入左law firm 做legal clerk 2年半

真好 我都係HD grad
但前排搵clerk搵極都係11 12

Btw 寫17-20係唔過份既
不過我之前做過下HR
佢地好憎人有個range咁寫
溫馨提示 建議巴打不如寫實個價
如18K咁 感覺上會好啲啲

做clerk都有16

真好 我都係HD grad
但前排搵clerk搵極都係11 12

Btw 寫17-20係唔過份既
不過我之前做過下HR
佢地好憎人有個range咁寫
溫馨提示 建議巴打不如寫實個價
如18K咁 感覺上會好啲啲

好羨慕

寫17-20k, 姐係話俾人知你底線係17k
咁點解唔直接寫17k
除非你係俾agent睇啦
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年

大公司
9500...
做保安仲好啦

9.5k
中小企都比到10k 啦
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年

大公司
9500...
做保安仲好啦

9.5k
中小企都比到10k 啦

除左真係好等錢駛之外
都真係好難會接受9500
不過可能佢都無野做左好耐
就好似一個浸親既人, 是旦有個水泡嚮前面浮過都會死命捉實一樣
香港人真悲哀

寫17-20k, 姐係話俾人知你底線係17k
咁點解唔直接寫17k
除非你係俾agent睇啦

咁寫唔寫negotiable
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年

大公司
9500...
做保安仲好啦

9.5k
中小企都比到10k 啦

除左真係好等錢駛之外
就好似一個浸親既人, 是旦有個水泡嚮前面浮過都會死命捉實一樣
香港人真悲哀

老老實實我都覺得好難接受
電子工程出身 大學畢業 去左英國9年 返左香港3-4年 有年幾電子工程經驗

最近轉咗工 做senior technician 一間日本公司 生產電子野 但我個職位主要做機械修理 電子修理比較少 返2pm to 11pm 有廠車接送 返6日 放公眾假期 11日大假

$20k + 年終double pay + 年終業績花紅

做左一個月 少少迷茫 求高人指點 份工有無前途同錢途? Stay or leave? Offer會否太差

其實我好想有一份工 係好注重英文 成日可以用到英文 成日可以講到英文 又或者可以教人地英文 自問英文算係okay

我覺得offer唔算太好, 同埋工作性質變左好似技工咁
同埋翻6日好似太多
巴打應該要搵d係技術顧問咁樣既工作先o岩
可以邊做邊再努力搵搵

做老師,最低都26k,

做clerk都有16

我都想入law firm做clerk
但冇law 底 好多都唔請
巴打有冇law底?

做clerk都有16

巴打有冇law底?

冇的

做clerk都有16

巴打有冇law底?

冇的

本身我入職得9k 普通clerk
得中五畢業仲做得d乜工

我連讀咩diploma都無方向點算
得中五畢業仲做得d乜工

做地盤埋唔埋到堆做判頭

判頭唔係咁易做架
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年

大公司
9500...
做保安仲好啦

9.5k
中小企都比到10k 啦

除左真係好等錢駛之外
香港人真悲哀

我pt渣夜更的士淨袋都高過佢一日人工
尋日聽到個case
大學生之前做左文員兩年

大公司
9500...
做保安仲好啦

9.5k
中小企都比到10k 啦

除左真係好等錢駛之外
香港人真悲哀

我pt渣夜更的士淨袋都高過佢一日人工

呢個年頭得4位數字人工點生存

做clerk都有16

其實做既野係咪要有少量industry knowledge?
定係其實都係同出面普通文員仔做差唔多野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞