搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

恭喜哂

btw, 點放開咗黎in

可以點解釋好?

係咪自自然然
當約咗個唔太熟既朋友傾計咁?

我試過一次
本身份工唔太想做先hea in
最後係無回音既

係呀,
頭幾份in得戰戰兢兢,隔硬想表現得好啲
反而搞到自己唔識表達,lag哂機咁
之後幾份心諗俾人rej得多唔差左啦,見工前一晚睇下間公司有咩特別既野,諗定啲問題就去in
反而in個幾舒服
其實主要睇個 interviewer,有啲一見到佢就無哂 mood

我空白期解釋係屋企有事唔翻得長工,所以做散工同pt多,再自己鳩up延伸下

完全同意 特別係紅字
之前有份算係呢轉搵工最想做既工 1st in見兩個senior好地地 對答都算流暢又答到哂D問題 2nd in轉左做個西面女manager 一見已經窒住左道氣 就算問返差唔多一樣既問題 答D野都無哂內容空空洞洞咁 最後當然衰左
而家見得成個份又係無咩大期望 不過個氣氛輕鬆自然D 個腦都轉得快D

另外其實我都係隔左大半年無做野 我覺得俾人問空白期個到呢
首先第一樣你唔好覺得interviewer係想特登留難你先 一聽到就起哂鋼對大家都無好處 我諗你留意D個語氣會分到
其實好多時佢地都係睇你cv黎問 有上份工咪問份工 有空白咪問空白 有時都係得個知字
尤其是我見大家都entry level多 講真空白耐D都唔會話點脫節或者無左D咩skills啦
如果有返炒散/PT咪照直講 求其講少少學到D咩
就算係廢青既 咪話其實一路有搵工有interview 不過都唔係好夾/表現唔係咁好 所以一路調整緊搵工個方向/儲緊interview經驗 都係一路進步緊學習緊
咁對方咪聽落都舒服D
當然如果對方窮追猛打既 唔做都唔可惜啦 到時先反佢枱都未遲
聽日番第一份FT啦 興奮又期待

印象中好似都有幾多巴絲係聽日返新工 利申 我都係 有D淆又有D期待
希望大家都順順利利

印象中好似都有幾多巴絲係聽日返新工 利申 我都係 有D淆又有D期待
希望大家都順順利利

Give me five
聽日裸辭 準備加入你地
搵唔到工 空白期有一年

希望大家都順順利利

Give me five

一早到咗公司 好急屎 但未有人返
又唔知洗手間係邊
只好急住屎坐係大堂等人返
又唔想自己周圍走搵
大公司 interview 果時入過去 入面好大
驚搵唔到 或去錯啲唔應該去嘅地方

好急屎
昨晚重要緊張到失眠
加加埋埋唔知有冇訓到三個鐘

咁嘅狀態返第一日工 真係冇眼睇
準備9點就見工
有無巴打搵文職
人工大概11
朝9晚6 準時收工
仆街 新工如果收0100 am 番屋企要兩個鐘車

仲有車搭?
搵文職entry post既巴絲係咪都係搵admin
有無巴打搵文職
人工大概11
朝9晚6 準時收工

求介紹

巴打你個咩好熟
係咪高登失業post見過你
仆街 新工如果收0100 am 番屋企要兩個鐘車

仲有車搭?

小巴囉

返shift好辛苦 之前試過
有時仲要追更 每日差唔多都係返工同訓
有無巴打搵文職
人工大概11
朝9晚6 準時收工

有興趣

巴打你個咩好熟

係呀 應該都年半前既事
你唔係搵左野做咩
呢到都見到你既
做左年前依家又想轉工 又覺得迷惘咪入黎拎下料

巴打你個咩好熟

係呀 應該都年半前既事
你唔係搵左野做咩
呢到都見到你既
做左年前依家又想轉工 又覺得迷惘咪入黎拎下料

我本身都打算搵工 係最近收正苦offer先唔搵
搵工好痛苦 搵完要寄cv又要等in in完又唔知有無offer
你宜家做緊咩呀?

admin搵極都無回音
最多都係大專EA / admin之類
但得幾個月contract
最後都係搵clerk算

admin搵極都無回音
最多都係大專EA / admin之類
但得幾個月contract
最後都係搵clerk算

clerk 都係搵admin 定...??
搵工真係好煩
同埋係咪難搵過上年
我感覺試好似仲難搵過年前半
BTW巴打依家冇做野??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞