搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
俾下意見
文科degree畢業做證券行濕靚兩年,做做下寫好多vb,之後自己有興趣自學左其他language, c#, python, unity已經寫到玩到既game
依家同公司講左想轉p仔,點知真係有offer
人工16k
但本身我7月會升,留低就24k咁上下,但份工同看更無分別,完全同專業工種扯唔上關係

你做左幾耐dealer

兩年有24k ?入職幾多

我唔係dealer
一開始老散行做幫人開戶果d得13k, 之後轉back office

off topic問下
依家證券行環境點
我見中央證券有開entry位俾fg

[ember]之前係其他post見到呢間野返工黎講聲譽麻麻[/member]

[ember]講詳細d呀大佬 [/member]
俾下意見
文科degree畢業做證券行濕靚兩年,做做下寫好多vb,之後自己有興趣自學左其他language, c#, python, unity已經寫到玩到既game
依家同公司講左想轉p仔,點知真係有offer
人工16k
但本身我7月會升,留低就24k咁上下,但份工同看更無分別,完全同專業工種扯唔上關係

你做左幾耐dealer

我唔係dealer
一開始老散行做幫人開戶果d得13k, 之後轉back office

off topic問下
依家證券行環境點

( Show Blocked User - 一直 )

好煩
點解人地用私密佢又要再quote多次人地段嘢?
可唔可以唔好騎劫個post?
Thx

好煩
Thx

https://lihkg.com/thread/203440/page/1?ref=android

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

好煩
Thx

https://lihkg.com/thread/203440/page/1?ref=android

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

咁我覺得驚唔到太多
如果話因為電腦化自動化 其實好多銀行bo 甚至講緊auditor trader都會被取代
有興趣嘅話咪做住先 呢行又未至於窄到完全無得轉

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

[ember]之前係其他post見到呢間野返工黎講聲譽麻麻[/member]

[ember] 自己睇" target="_blank">https://lihkg.com/thread/170149/page/1?ref=android 自己睇[/member]

[ember]好似唔係太差姐
最驚係呢行已經黃昏[/member]

好煩
Thx

[ember]算啦咪理佢啦
入得黎呢個post理論上都係一個正常成年人
但睇佢自我中心到話要幫其他會員屌加密就知佢唔普通
無謂為左個心智咁脫俗既再嘈啦
講返揾工啦[/member]

早知射你落牆13 分鐘前

好煩
Thx

copy返前面夠做
未有呢個功能之前係點 一樣相安無事咁討論
第一 同樣講法 係要quote出黎 咁點 你咪唔好理 繼續加
第二 你諗下人邊個就緊邊個 成個post大部分人都係正正常常
係你幾條撚屌鐘意標奇立異 係都要搞串party先安樂
不如你幾條撚屌圍內 自己開group傾好嗎 咁實無人認到 亦唔洗阻住呢到版面觀感
唔洗講咁多 呢d黑人憎既行為 每次都同你quote返名 內容 時間 時間多
點解你d傻鳩要為左自己 而影響到麻煩到人
駁唔到?

邊個話logout 唔好廢up 其他巴絲一直唔出聲忍你幾條加密撚 係好人 以為無問題
無理d罵戰
不過入黎討論都係成年人
唔該唔好阻住睇post
已block

先撩者賤 邊個出手玩野先

好煩
Thx

好煩
Thx

copy返前面夠做
未有呢個功能之前係點 一樣相安無事咁討論
第一 同樣講法 係要quote出黎 咁點 你咪唔好理 繼續加
第二 你諗下人邊個就緊邊個 成個post大部分人都係正正常常
係你幾條撚屌鐘意標奇立異 係都要搞串party先安樂
不如你幾條撚屌圍內 自己開group傾好嗎 咁實無人認到 亦唔洗阻住呢到版面觀感
唔洗講咁多 呢d黑人憎既行為 每次都同你quote返名 內容 時間 時間多
點解你d傻鳩要為左自己 而影響到麻煩到人
駁唔到?

邊個話logout 唔好廢up 其他巴絲一直唔出聲忍你幾條加密撚 係好人 以為無問題

你唔好話出街食飯要俾錢,住屋要交租麻煩到你?
你唔講埋番工搵錢會麻煩到人?
你唔屌鳩個hr /manager 番工要見工先麻煩都你?

未有錢出現之前人人都以物易物互相無事
你唔好屌埋聯儲局qe搞到啲錢唔值錢
菠蘿包都7蚊個?

唔洗偷換概念
好簡單 有人多手加野 而令製造到其他人不便既機會
呢個係客觀事實 搵工同時有人玩野 最好一直保持沉默無人提
點解而唔係屌最初出手既人 唔好本末倒置

好煩
Thx

[ember]算啦咪理佢啦
入得黎呢個post理論上都係一個正常成年人
但睇佢自我中心到話要幫其他會員屌加密就知佢唔普通
無謂為左個心智咁脫俗既再嘈啦
講返揾工啦[/member]

[ember]on9得滯忍唔住撚佢兩野姐
玩完就算 已block[/member]

唔係馬1 分鐘前

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

咁我覺得驚唔到太多
如果話因為電腦化自動化 其實好多銀行bo 甚至講緊auditor trader都會被取代

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

[ember] 自己睇" target="_blank">https://lihkg.com/thread/170149/page/1?ref=android 自己睇[/member]

[ember]好似唔係太差姐
最驚係呢行已經黃昏[/member]

咁我覺得驚唔到太多

[ember]銀行可以轉部門
做過big4 audit條路更加闊到好似摩西分紅海咁
但係做證券行可以轉咩行?
考sfc個d牌?[/member]

早知射你落牆1 分鐘前

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

咁我覺得驚唔到太多

我有一個好大既煩惱求意見
話說上星期三第一日返工
做sales assistant 台資公司

offer係一至五 8半至5半
銀行假 11.5k 勤工$500
過左試用期會調整人工
有雙糧 花紅 有佣 年假7日
醫療福利基本都會有
係屋企行20分鐘到公司

所有野我都滿意
但唯獨講到明一定要ot
而且基本上係每日都要
ot有補鐘 無補水
而且係唔會知道要ot幾耐
月尾埋數做report要o到11點
聽同事講準時走係會俾人話

返第一日咁岩收工約左人
可以5:45走到 第二日已經6:00走
成間公司個ot文化太根深蒂固
夠鐘係無一個人收工 我係第一個走

由於前一份cs工係唔洗ot 比較hea
所以我唔知係自己養懶左個人
定係佢地奴隸得太緊要
佢地覺得ot唔洗太夜已經算好

但呢份工由於同上一份唔同性質
會學到好多新既野 但要ot 要捱
我適應唔到 壓力大到發夢都返工
我都明就算搵下一份都可能要ot

所以想請教下各位會點取捨
返多排 定係盡早搵過份?
因為返多排上左手又會想keep住做

其實台資公司 presentism 既文化係好
就算做完野 d人都會坐到7點幾,8點

對台資公司有D興趣,邊到可以搵到

jobsdb 我決定唔做喇 文化太on9

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

咁我覺得驚唔到太多

[ember]銀行可以轉部門
做過big4 audit條路更加闊到好似摩西分紅海咁
但係做證券行可以轉咩行?
考sfc個d牌?[/member]

[ember]fund admin?asset management?
算唔算關少少證券事?
銀行咁發展落去所有人手都縮咪又係難轉
我諗成個過程都講緊要3/5/7年 有興趣就試下先囉[/member]

唔係馬6 分鐘前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞