搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
[member]15 非專科 hd grad

無翻8個月工先搵到份大公司臨時散仔位得10k 5days 9~6
除左7日AL之外,所有perm有既福利我都無,
但係佢地識既野我都基本識哂
而且我個位基本上無前景可言

之後翻左份伏marketing翻左半個月裸辭左
無寫落cv,3個月後終於搵到份11k 5days 9~530
無論係翻工地點,同福利都好好多
今個星期開工

期間見過好多份工都問翻我之前個8個月做乜
原本見頭幾份工太緊張,成日講野口窒窒,
個腦一片空白in 到成pat屎咁
之後俾人 reject 得多個人放開左黎in,
竟然一次收到兩個offer,真係好滾動
希望呢份工可以俾我做幾年啦,
實在唔想再經歷搵工同interview啦[member]

?
16grad, 走左去做超市採購,
諗緊轉唔轉行好,眼見將來人工唔高得去邊,無咩前途咁

諗住轉咩行

揾到咩轉咩
其實主要係我唔太知採購呢行前景係點
16grad, 走左去做超市採購,
諗緊轉唔轉行好,眼見將來人工唔高得去邊,無咩前途咁

諗住轉咩行

揾到咩轉咩
其實主要係我唔太知採購呢行前景係點

連登好似又有個買手post
好似有埋tg gp
我都想搵工
Lastday 20/4

恭喜哂

btw, 點放開咗黎in

恭喜哂

可以點解釋好?

恭喜哂

可以點解釋好?

係咪自自然然
當約咗個唔太熟既朋友傾計咁?

恭喜哂

可以點解釋好?

係咪自自然然

我試過一次
本身份工唔太想做先hea in
最後係無回音既
做緊audit 大既local firm
定係出返去做commercial 好

未考到牌

未考到牌

Local firm

Chengcheng 個d
但有得做list co audit

未考到牌

Local firm

低薪又唔係話有前景
做住先遲d入2nd tier啦

我個間巳經算2nd tier 下層
有二十間list co
不過我做左一個月巳經唔想做

想出去揾大小小既commercial 做下assistant acct 個d

未考到牌

Local firm

低薪又唔係話有前景

有二十間list co

想出去揾大小小既commercial 做下assistant acct 個d

audit只要有任何一間推個AI出黎
成個行業就會步入恐慌
好似11年取消最低佣金果時d股票經紀咁
六七萬變六七k
諗起都覺得可憐

未考到牌

Local firm

低薪又唔係話有前景

有二十間list co

audit只要有任何一間推個AI出黎
成個行業就會步入恐慌
好似11年取消最低佣金果時d股票經紀咁
六七萬變六七k
諗起都覺得可憐

咁又未必既
Report 都仲要到auditor
唔怪得越睇越亂,內容係咁重複,原來有人亂quote
唯有block咗佢
聽日番第一份FT啦 興奮又期待

恭喜哂

可以點解釋好?

係咪自自然然

我試過一次
本身份工唔太想做先hea in
最後係無回音既

係呀,
頭幾份in得戰戰兢兢,隔硬想表現得好啲
反而搞到自己唔識表達,lag哂機咁
之後幾份心諗俾人rej得多唔差左啦,見工前一晚睇下間公司有咩特別既野,諗定啲問題就去in
反而in個幾舒服
其實主要睇個 interviewer,有啲一見到佢就無哂 mood

我空白期解釋係屋企有事唔翻得長工,所以做散工同pt多,再自己鳩up延伸下
?

on9,加得密姐係唔想俾啲連登入都懶既 cd rom睇啦
呢到係討論區,你連登入都懶仲討乜鳩論呀

你話影響人睇post,你啲解密過一兩頁先回帶,又要重新post 一,兩頁咪仲影響人睇post
?

on9,加得密姐係唔想俾啲連登入都懶既 cd rom睇啦
呢到係討論區,你連登入都懶仲討乜鳩論呀

你話影響人睇post,你啲解密過一兩頁先回帶,又要重新post 一,兩頁咪仲影響人睇post

舊登點會好似咁樣咁on9 連留個icon都用加密 已經比人濫用到爛
[quote]
本人回應:

正所謂 欲加之罪 何患無辭
本人以一人之力 抗衡 劣質聯盟 波台共產黨 會員既得利益者

lihkg作為最有自由意志論壇 包括對會員 非會員 其他網民 尊重 自由瀏覽 需要
有加密 必有解密 此為一物冶一物
留意到有人經常長期濫用加密功能
大無小事亦加密 嚴重影響討論質素及阻礙版面觀感
此舉亦慢慢成為成為old 3 lunch另一種留言方式 淡化原有風格
簡單睇post亦要強制登入為會員 與自由 良好用戶體驗相違背
淪為封閉論壇之危機
加密本為非常時期 /特別情況而有需要用到
有見及此 以防濫用 本人建議廢除或限制每日加密次數

所謂 敵人愈係反對 就愈要做 我就知做岩了

最後
鐘意加密既user 可自己圍內開個group傾 唔洗post上黎加密解密
確保無人認到你 亦益唔到cd rom 一舉兩得
[quote/]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞