搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
冇上幾日 變咗嘈交戰地

Btw, 返咗幾日工
暫時環境各方面都Ok
好多嘢比較趕住學 因為想我地快啲上手
希望捱到落去
未搵到工既巴絲
今個星期會有offer架喇
fighting!!!

初頭都擔心係咁OT
但算係咁 我收5半
咁其實6點前一定走到既
但求盡量避開收工人潮

咁高要求

應該Ok既 唔會O好耐T
除非cut off date或者個日有好urgent既嘢
我見呀姐都係6點前走
咁希望遲下唔洗O咁耐
我一向係multitasking 上handle到既
怕就怕啲老細唔中意人唔OT姐
我上一份工就係必須要OT
否則覺得你係冗員做唔到嘢
我個時心諗 我做晒當日要處理既嘢
我做乜要OT? 唔升職咪唔升囉
但我時間好寶貴 日日返工放工個幾中車
來回都3粒幾 你仲要我OT到8 9點
你返埋我個份啦屌
冇上幾日 變咗嘈交戰地

Btw, 返咗幾日工
暫時環境各方面都Ok
希望捱到落去
未搵到工既巴絲
fighting!!!

初頭都擔心係咁OT
但算係咁 我收5半
咁其實6點前一定走到既
但求盡量避開收工人潮

咁高要求

[ember]收五半
我上年個暑假intern都係收五半
但係香港應該無乜公司係收五半
我既底線係唔好ot過七點就夠 [/member]

我之前間公司都係收5半
但一年來都係收8-9左右
一般黎講一份做幾耐轉工先算正常
冇上幾日 變咗嘈交戰地

Btw, 返咗幾日工
暫時環境各方面都Ok
希望捱到落去
未搵到工既巴絲
fighting!!!

[ember]除非真係ot到好似big4咁
如果唔係只要人工同工作量掛到勾
無得冗有咩所謂 [/member]

早知射你落牆1 小時前
冇上幾日 變咗嘈交戰地

Btw, 返咗幾日工
暫時環境各方面都Ok
希望捱到落去
未搵到工既巴絲
fighting!!!

[ember]除非真係ot到好似big4咁
如果唔係只要人工同工作量掛到勾
無得冗有咩所謂 [/member]

初頭都擔心係咁OT
但算係咁 我收5半
咁其實6點前一定走到既
但求盡量避開收工人潮

咁高要求

[ember]收五半
我上年個暑假intern都係收五半
但係香港應該無乜公司係收五半
我既底線係唔好ot過七點就夠 [/member]

早知射你落牆1 小時前
一般黎講一份做幾耐轉工先算正常

2年2份

其實我都唔太清楚 淨係知證券行
佢叫我入去學哂基本野先
無記錯的話 係主要做settlement 資產管理 證券 同保險
同個客食餐飯就多咗份工

依家仲係學生
5月top up 啲課程已經完哂
抖幾日就番工

唉,我就失業左好耐
Frm pass CFA level one 1,7,8,9全部都齊 !但我就
香港真係有人脈就表哂

開户要收文件,入system 做screening 基本KYC

個客係響狗會做PT識嘅
前後加埋都有3個客搵過我 想我去佢地公司做 唔知點解
不過 巴打加油啊

係咪啲野好難頂架? 我上過去間公司 響長江集團中心入面 個個都對住兩個螢幕 好似好犀利咁

你係唔係絲打來
如果係,個問題已經好容易理解

但係我之前都有個女仔響個度做咗好耐 佢同啲客都好熟 佢走咗我先接佢手做 同佢間中都有聯絡 問過佢 無客搵佢番工噃
啲客應該唔會咁隨便見我係女仔就叫我番工

講真呢d唔係同保險agent一樣
有眼耳口鼻就做得架咩

仔真係唔會有呢啲嘢發生
有J 是原罪

但做CS無咩前景咁
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

睇下屙屎環境
我有一個好大既煩惱求意見
話說上星期三第一日返工
做sales assistant 台資公司

offer係一至五 8半至5半
銀行假 11.5k 勤工$500
過左試用期會調整人工
有雙糧 花紅 有佣 年假7日
醫療福利基本都會有
係屋企行20分鐘到公司

所有野我都滿意
但唯獨講到明一定要ot
而且基本上係每日都要
ot有補鐘 無補水
而且係唔會知道要ot幾耐
月尾埋數做report要o到11點
聽同事講準時走係會俾人話

返第一日咁岩收工約左人
可以5:45走到 第二日已經6:00走
成間公司個ot文化太根深蒂固
夠鐘係無一個人收工 我係第一個走

由於前一份cs工係唔洗ot 比較hea
所以我唔知係自己養懶左個人
定係佢地奴隸得太緊要
佢地覺得ot唔洗太夜已經算好

但呢份工由於同上一份唔同性質
會學到好多新既野 但要ot 要捱
我適應唔到 壓力大到發夢都返工
我都明就算搵下一份都可能要ot

所以想請教下各位會點取捨
返多排 定係盡早搵過份?
因為返多排上左手又會想keep住做
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

睇下屙屎環境

準備定辭職信 通常第一份好快頂唔順
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

[ember]唔係第2份喇咩[/member]

唔係馬15 分鐘前
我有一個好大既煩惱求意見
話說上星期三第一日返工
做sales assistant 台資公司

offer係一至五 8半至5半
銀行假 11.5k 勤工$500
過左試用期會調整人工
有雙糧 花紅 有佣 年假7日
醫療福利基本都會有
係屋企行20分鐘到公司

所有野我都滿意
但唯獨講到明一定要ot
而且基本上係每日都要
ot有補鐘 無補水
而且係唔會知道要ot幾耐
月尾埋數做report要o到11點
聽同事講準時走係會俾人話

返第一日咁岩收工約左人
可以5:45走到 第二日已經6:00走
成間公司個ot文化太根深蒂固
夠鐘係無一個人收工 我係第一個走

由於前一份cs工係唔洗ot 比較hea
所以我唔知係自己養懶左個人
定係佢地奴隸得太緊要
佢地覺得ot唔洗太夜已經算好

但呢份工由於同上一份唔同性質
會學到好多新既野 但要ot 要捱
我適應唔到 壓力大到發夢都返工
我都明就算搵下一份都可能要ot

所以想請教下各位會點取捨
返多排 定係盡早搵過份?
因為返多排上左手又會想keep住做

你咪按你自己意思, 覺得個日做到夠皮啦咪收工囉
如果真係有人俾說話你聽, 個時先再諗做唔做落去啦
依家搵過份, 同遲D真係唔想做先再搵過份有咩分別
同埋又未有人出聲話你, 諗咁多做乜
俾下意見
文科degree畢業做證券行濕靚兩年,做做下寫好多vb,之後自己有興趣自學左其他language, c#, python, unity已經寫到玩到既game
依家同公司講左想轉p仔,點知真係有offer
人工16k
但本身我7月會升,留低就24k咁上下,但份工同看更無分別,完全同專業工種扯唔上關係

你做左幾耐dealer

兩年有24k ?入職幾多

我唔係dealer
一開始老散行做幫人開戶果d得13k, 之後轉back office
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

上次返一日果份唔算數
今次係長做
俾下意見
文科degree畢業做證券行濕靚兩年,做做下寫好多vb,之後自己有興趣自學左其他language, c#, python, unity已經寫到玩到既game
人工16k
但本身我7月會升,留低就24k咁上下,但份工同看更無分別,完全同專業工種扯唔上關係

你做左幾耐dealer

我唔係dealer
一開始老散行做幫人開戶果d得13k, 之後轉back office

off topic問下
依家證券行環境點
我見中央證券有開entry位俾fg

其實我都唔太清楚 淨係知證券行
佢叫我入去學哂基本野先
無記錯的話 係主要做settlement 資產管理 證券 同保險
同個客食餐飯就多咗份工

依家仲係學生
5月top up 啲課程已經完哂
抖幾日就番工

唉,我就失業左好耐
Frm pass CFA level one 1,7,8,9全部都齊 !但我就
香港真係有人脈就表哂

開户要收文件,入system 做screening 基本KYC

個客係響狗會做PT識嘅
前後加埋都有3個客搵過我 想我去佢地公司做 唔知點解
不過 巴打加油啊

係咪啲野好難頂架? 我上過去間公司 響長江集團中心入面 個個都對住兩個螢幕 好似好犀利咁

你係唔係絲打來
如果係,個問題已經好容易理解

但係我之前都有個女仔響個度做咗好耐 佢同啲客都好熟 佢走咗我先接佢手做 同佢間中都有聯絡 問過佢 無客搵佢番工噃
啲客應該唔會咁隨便見我係女仔就叫我番工

講真呢d唔係同保險agent一樣
有眼耳口鼻就做得架咩

仔真係唔會有呢啲嘢發生
有J 是原罪

但做CS無咩前景咁

根本係冇, 人工難上20k之餘啲客不停試你EQ
下星期二第一日返工
有咩要留意/準備
Fg第一份工

上次返一日果份唔算數
今次係長做

準備定辭職信 通常第一份好快頂唔順
上面個reply原來一早講中左
俾下意見
人工16k

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

俾下意見
人工16k

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

[ember]之前係其他post見到呢間野返工黎講聲譽麻麻[/member]
俾下意見
人工16k

你做左幾耐dealer

我唔係dealer

off topic問下
依家證券行環境點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞