搵工搵到好迷茫 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
做左廢青三個月
琴日終於有offer
仲要係入左最想做既個行同機構

上個月本身都諗住放棄 走去搵admin/clerk既工做
受盡班閪hr既面色 最後仲要無offer
但上個禮拜竟然有機會in最想做既個間機構
本身諗住無乜機會 點知interview表演得好
最後hr打黎叫我下星期番工 終於做到自己想做既野
真係要多謝之前班閪hr無比offer我
如果唔係我都唔會有呢日
想同呢度仲搵緊工既巴絲講 無offer唔緊要 最好既仲係未來等緊你 加油

恭喜曬巴打
有無巴絲翻過NGO?
聽朋友講 好似唔多學到野 人工又少

ngo應該hea喎
騎牛搵馬應該唔錯

返過 忙到仆街 連水都唔得閒飲
有fd返第二間 都係咁講

其實係想做關於環境既NGO
一個月前報左三間
尋日終於有一間打黎話有interview
想問大家係咪番完NGO 番私人機構唔太好?
同埋fresh grad 依行會有幾多錢度

NGO應該比較難轉去私人公司
起薪應該比私人公司低

NGO應該要當自己一半義工一半翻工
你地用咩籍口請假見工?

直接射波,搵間最平既診所

通常係咩病

腸胃炎 無得check
你地用咩籍口請假見工?

直接射波,搵間最平既診所

通常係咩病

腸胃炎 無得check

尿道炎都得

佢有機會叫你除褲睇有無紅腫
打工最緊要睇行業同公司有無growth
千其唔好做d聽執既垃圾細公司

或者做做吓見公司唔對路
都應該盡早走

或者做做吓見公司唔對路
都應該盡早走

有頭髮邊個想做賜哥

呢樣堅,做細公司真係冇前途
寧願搵大公司,人工低都唔緊要,前途緊要過錢
今日見完份工話請夠人,叫我等1,2個星期,成個人灰左

請夠人又叫你等
係咪諗住有人走就搵你後補

係,佢自己都話應該好快有人走

咁你仲等?

都係一路揾一路等,呢行流失率係高既

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

介唔介意話比我知邊間 我都搵緊 亦都in過等緊

祼辭咗?
間細local即時出offer, 驚中伏, 但空白期一年
唔做local唔知揾咩工

take左間細firm offer, 做住睇下點先

請夠人又叫你等

咁你仲等?

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

祼辭咗?

沉日間中型 local firm都出左offer比我, 而家唔知點好

請夠人又叫你等

咁你仲等?

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

祼辭咗?

沉日間中型 local firm都出左offer比我, 而家唔知點好

有大做大 唔使諗 個價都應該差唔多架啦
琴日有間firm 打黎叫我聽日in
叫我即場抄底地址 時間
我唔係屋企
叫佢俾個confirmation email 我即刻聲都變埋
Feel 到已被閪臉

最後重要email 都冇send 俾我
邊有公司垃圾到咁
琴晚上網搵到份工要打電話應徵
心諗夜晩打去好似。。
可能會阻到人

手痕加左佢whatsapp
見到佢status 話暫時不能聽電話 有咩留信息
佢又冇話可以whatsapp 。。

今日佢status 冇變 15/16
最後打左去俾佢

即係個status 。。

請夠人又叫你等

咁你仲等?

盛行呀

audit

考完牌應該ok喎
大行定細firm呀

中型local

祼辭咗?

我都係prefer中型firm, 一樣係11k
有冇咩返工tips比我, 我好多野都唔記得
有個客介紹我入行 做中環個啲證券行
但我對呢行係0認識 乜牌都無 1,7,8都味考
top-up 都唔係讀呢方面嘅野
佢叫我入去慢慢學 慢慢做
佢同間公司最高層嗰個人好fd
話比15k 我覺得好似太高
想問有無伏 或者咁樣正唔正常

好正,我都搵緊證券行
下星期有interview
之前朋友refer我入證券行好似唔請
事關上一份工拎AL 拎左五月尾去旅行
4月頭仲要裸辭左
搞到依家都唔知點好
呀,好苦惱
下星期有interview
之前朋友refer我入證券行好似唔請
事關上一份工拎AL 拎左五月尾去旅行
4月頭仲要裸辭左
搞到依家都唔知點好

五月尾去旅行
做左廢青三個月
琴日終於有offer
仲要係入左最想做既個行同機構

上個月本身都諗住放棄 走去搵admin/clerk既工做
受盡班閪hr既面色 最後仲要無offer
但上個禮拜竟然有機會in最想做既個間機構
本身諗住無乜機會 點知interview表演得好
最後hr打黎叫我下星期番工 終於做到自己想做既野
真係要多謝之前班閪hr無比offer我
如果唔係我都唔會有呢日
想同呢度仲搵緊工既巴絲講 無offer唔緊要 最好既仲係未來等緊你 加油

恭喜曬巴打

祼辭咗?

由細轉去中大型local firm
不過唔想做audit
reference letter 係咪真係咁重要
今日見得好地地 都講好多個位要做乜呀 人工各樣講埋 問埋幾時返得咁
但一聽到我無reference letter 就好似變曬
雖然講好多野都唔代表d乜既
reference letter 係咪真係咁重要
今日見得好地地 都講好多個位要做乜呀 人工各樣講埋 問埋幾時返得咁
但一聽到我無reference letter 就好似變曬
雖然講好多野都唔代表d乜既

reference letter 唔太important wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞