《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
鳩要努力搵錢養全家
朝早返 夜晚幫手做野
「上啊!」鳩繼續係場外大嗌,其他睇緊波嘅人都留意到佢嘈生晒。
「喂~你嘈完未啫~」對面隊其中一個女fans怒盯住鳩。
鳩嚇咗一跳:「乜嘢啊?睇波係嘈架⋯你唔想嘈去睇歌劇啦⋯⋯」
條女聽到即刻怒火攻心:「你講咩話!?你知唔知我條仔邊個啊?」
鳩反了個白眼,瞄一眼班女,成班都似18,9歲嘅MK妹,有幾個仲食緊煙。
「你條仔邊個關我撚事呀⋯⋯?」鳩感覺莫名奇妙。
班女Mk瞪住鳩係到圍屌「講乜撚啊!」「死𡃁仔!」「傻閪!」
鳩皺起眉頭,乜料啊⋯⋯
「咇咇!」「中場休息!」
依個時候兩隊啲球員都返入場休息,一行人返到嚟見到火藥味好重。
其中一個金毛球員走去問MK妹:「咩事啊BB?」睇嚟佢就係佢條仔⋯⋯
「佢啊!鬧我啊!」MK妹指住鳩嬌嗲說。
金毛仔臉色一變:「你做乜鬧我條女啊!?想搞事啊!?」
其他球員都附和起來:「𡃁仔!金哥條女你都得罪?想死啊?」
鳩R一R頭都唔知自己做錯乜,遊就即刻做和事佬。
「誤會嚟啫應該,無謂計較啦⋯⋯」
「𡃁仔,下次小心你把口啊!」金哥行上前拍一拍鳩個頭。
鳩即刻著咗用力拍開佢隻手:「屌你老母!你邊撚位啊!?敢搞鳩我個頭?」
球場上面嘅人當場呆左,緊張嘅氣氛湧上每個人嘅心頭。

金哥黑起臉上嚟,一手就扯起鳩。
遊見狀就推開金哥:「喂!你想點啊?想係言靈師面前郁手?」
金哥嬲到飛起,但聽到言靈師又有啲卻步唔敢亂嚟。
「嗱⋯一係咁⋯依件事係佢地開嘅,就佢地傾點做好無?」遊正氣地說。
「好!就咁話囉!」金哥無可奈何說:「細冰,你想點做解決啊?」
MK妹唔順超啤住鳩一行人:「同我跪係到講聲對唔住,之後圍住球場裸跑咁咪算囉!」
鳩:「你都on撚鳩嘅,一係咁你地除晒衫俾我地搞咁咪算囉!」
「黐孖筋,無可能!」MK妹又情緒失控。
「咁邊個贏波邊個話事囉!」金哥狡猾地笑說。
鳩:「就咁話,願賭服輸!」
「哈哈~咁你地準備定裸跑都得啦!」MK妹自信滿滿:「我男朋友未輸過波架!」
「睇吓點~」鳩喵嘴,然後瞧下班MK妹,個個都有返啲水平。
鳩心諗:「細冰吖嘛,一間要你跪喺到含撚講對唔住!」
快啦
金哥飲了兩口水,然後就鬼鬼祟祟去咗廁所。
「喂細佬⋯你唔驚我地會輸波架?」遊擔心問。
鳩淺笑:「佢都未驚!我驚乜?」
遊瞄一瞄細冰說:「但係個金哥有信心到連條女都賭埋喎⋯⋯」
鳩想了想:「又係喎⋯⋯可能我係咁人面前落咗佢臉,條氣唔順掛⋯⋯」
過咗一會兒,金哥又返嚟飲水。
「咇⋯⋯」「Er⋯⋯中場休息完畢。」球證唔知邊到彈出嚟。

遊拍一拍手笑說:「大家下半場落力啲,如果唔係我細佬要裸跑架!」
經過上半場雙方零比零嘅互相試探,遊都大概知對方嘅實力,並諗好對策。

鳩坐喺一邊,一啲壓力都無,反而細冰緊張得揸住張紙巾大嗌:「金哥!唔好輸啊!」
鳩蔑視一笑:「正一蠢材!我係條仔就算贏硬都唔會為面子拎條女去賭啦~」
細冰睥咗鳩一眼:「你收皮啦!等睇我條仔贏啦!」然後專注返球場。
鳩反了個白眼:「超~」

「遊!空晒!」杰少企係右邊大嗌,一眨眼遊就一個致命直線傳上俾杰少。
鳩驚喜不斷,以杰少嘅球技一定入到依波,「上啊!」鳩彈起身大嗌。
「咇咇!」球證突然吹雞:「越位!」
鳩當場呆左,破口大罵:「喂!你盲架!?邊到越位啊?」
杰少更是愕然:「What?越位?」
球證閉起雙眼扮聽唔到。
細冰一臉黑人問號:「喂白痴仔!乜嘢係越位啊!?」
鳩都費事理佢:「你自己查字典啦~」
場內嘅金哥笑笑口行去推開杰少:「行開啦你!我地開啊!」

鳩心知不妙,金哥同球證九成係夾埋嘅⋯黑哨⋯
唔怪之得頭先咁有信心,又話無輸過波啦⋯⋯
原來收賣咗球證。
加速
鳩恍然大悟,球證可能已經被收賣,但又不太肯定。
就觀察多幾球先下定律。
「咇!」球證吹雞,金哥帶波就向前衝。
杰少站在一邊,防止他傳球同時防守。
金哥突然衝前用手踭撞開杰少,爆上前。
雖然撞唔傷杰少,但好明顯是犯規。
「咁都唔吹呀?黑哨?」鳩鬧起來。
場上嘅球員都開始察覺到依個球證有啲問題。

金哥無理會繼續帶波衝上前,佢其他隊友都衝入大禁區等金哥傳波。
「砰!」金哥傳到他隊友上,由他負責射門。
遊見狀立即阻止,「砰!」遊起腳擋下了依球。
「咇!」球證又吹起哨:「Er⋯⋯12號踢人隻腳,黃牌⋯加個罰球⋯」
遊愕然:「無喎球證⋯⋯我擋波咋⋯⋯」
球證吹多下雞:「好⋯你地可以排人牆⋯」
遊踢咁耐波都未見過咁無理嘅人。
杰少洩氣地拍一拍遊膊頭:「算啦遊⋯黑哨嚟架⋯」

鳩想了想再咁落去真係要裸跑架喎⋯⋯好彩今日有噴言靈香水啫⋯
重有冇
金哥啲手下準備射罰球,遊一行建起人牆想擋。
「咇!」球證吹雞示意可以射波。
條友助跑兩步就起腳「砰!」一陣風吹過遊耳邊。
依球正好穿過人牆直飛龍門,細冰與一眾MK妹大嗌起來。
鳩即刻用言靈:「唔入啊!」個波馬上聽話飛向柱到「鏗!」清脆。
鳩笑得不似人形,因為佢知道自己一定贏梗。

「咇咇⋯!」「六⋯⋯六比零⋯⋯⋯⋯忍波七人眾贏⋯⋯⋯」球證口震震地說。
細冰抱著頭嚇得驚慌失措,掙大眼睛望住地下一句說話都講唔出。
金哥嚇到口都大埋,完全唔明白點解自己會輸。
杰少更是一臉懵,明明頭先係想傳波點知變咗入波⋯⋯
鳩笑得高興:「喂!你地輸咗喎!」
細冰望一望身邊啲姊妹花:「家姐⋯啊妹⋯⋯」
點知依啲所謂啲契家姐契妹,頭先一早見勢色唔對偷偷地走鬼晒。
細冰坐係到腳都震埋⋯⋯
鳩恥笑說:「喂!輸咗係咪要同我搞嘢啊???我唔帶套架喎~」
遊拍一拍鳩細細聲說:「喂⋯人地話晒女仔⋯你見好就收啦。」
鳩點點頭:「得啦⋯⋯」
細冰嚇得攬住金哥哭說:「BB⋯⋯救我啊⋯⋯」
金哥一手推開細冰:「咪煩啦!搞到我跌咗幾千蚊俾個球證呀你。」
說完就丟下細冰一個,攞起袋同其他兄弟去更衣室沖涼。
「兄弟!今晚約齊人落club 識新女!」金哥頭也不回。

鳩笑咗出嚟:「哈哈哈~喂,頭先唔係好串嘅咩!?」
細冰突然被身邊信任嘅人同一時間背叛,一時之間反應唔切坐係一邊呆望住地下。
「細佬⋯我同佢地去食飯喎,你點啊?」遊問。
鳩點點頭:「喔,你地去啊,我要同依個細冰搞埋嘢先!」
遊淺笑一聲就攞起袋走人。

唔搞 (可收入後宮)
梗係老練都搞啦
鳩係言靈世界嘅韋小寶
條女咁慘都要畀鳩屌
鳩見周圍啲人都走晒,得返MK妹同自己就行過去聊下佢。
「BB豬~我地一間去邊間酒店搞嘢好啊?」鳩坐到MK妹身旁意淫地說。
細冰搖搖頭哀求說:「我知錯架啦⋯你放過我啦⋯⋯」
鳩見她穿的真理褲挺性感,就伸手摸她大髀,捉弄她說:「放過你?得嘅~搞完嘢先囉~~~」
細冰白滑的臉蛋泛紅起來,亮麗通透的眼睛水汪汪似乎快要哭。
「做咩啊你~同我做愛唔好咩?好過同嗰個金毛仔做啦~」鳩狡猾地說。
細冰瞬間哭了出來:「嗚嗚⋯我無做過架⋯嗚嗚嗚⋯放過我啦⋯求下你⋯⋯」
鳩嚇咗一跳:「吓!?你認真架?」
細冰喊得誇張,係包包攞個銀包出嚟:「嗚⋯真架~我得16歲咋⋯⋯」
鳩驚得縮開手:「吓!?你16歲!?」然後望一望她身分證。
「真係16歲喎⋯⋯」
因為細冰化妝嘅關係,她真人與照片裏差好遠。
照片裏嘅細冰身材瘦弱長黑髮,純潔稚嫩,還嘟起嘴,毫無一絲MK的味道。
鳩望住佢張身份證一臉黑人問號⋯⋯
「雨心寧⋯⋯係你全名啊?」鳩問。
細冰點點頭,鳩愕然:「咁點解你叫細冰啊⋯?」
「我成日飲思樂冰⋯佢地就咁嗌啦⋯⋯⋯」雨心寧收起銀包說。

鳩想了想「唔知16歲⋯係咪犯法嘅呢⋯⋯」
雨心寧抹一抹眼淚,可憐地說:「求下你啦,俾我走啊⋯⋯」
鳩心軟了:「唉⋯⋯算啦,你去邊啊,我送埋你啦。」
「嘿~好彩你都幾好人⋯⋯」雨心寧欣慰笑說,然後猶豫咗陣:「可摸以送我返去搵金哥啊?」
鳩嚇一驚說:「吓!?你白痴架?佢啱啱同啲朋友抌低你,送俾我屌喎。」
雨心寧站起身撥返好頭髮:「我得依啲朋友咋⋯⋯你唔好咁講佢地啦⋯⋯」
鳩皺起眉頭:「乜你無其他朋友架咩?」
雨心寧微笑說:「有嘅,不過係孤兒院。」
鳩愕然,發現依條MK妹,身世好似慘得滯。
「你係孤兒院出嚟幾耐啊⋯?」鳩問。
雨心寧想了想:「兩個月囉。」
鳩呆咗激氣說:「兩個月你學到咁壞!?」
心寧淺笑:「哈~邊到壞啊~我仲有個契家姐叫牛丸吖,同人嘈親交實郁手架佢。我啱啱都未算壞⋯」
「⋯⋯⋯」鳩氣得唔知講乜。
心寧繼續說:「仲有凱婷吖⋯⋯(以下省略幾千字鬥壞遊戲)」

鳩一邊聽心寧天真地說一邊陪她行。
牛丸
牛丸+凱婷
凱婷真係太壞喇一次食兩支煙
Btw可摸以快啲有甜
「咁你做乜唔識其他朋友啊⋯?」鳩擔心說。
細冰高興地說:「佢地肯做我屋企人啊嘛!我宜家又有啊哥家姐啊妹~嘿嘿~」
依個時候有個男人路過唔小心撞到細冰一下。「砰⋯」
「喂,八公!你盲架!?」細冰指住佢嚟鬧。

個男人凶神惡煞望過嚟。
鳩嚇咗跳:「喂⋯你做乜鬧人啊⋯?」然後向男路人道歉。

細冰嚇得即刻縮埋係鳩身後,聲都震埋同鳩講:「我啲家姐話要咁做先可以同佢地一齊玩架⋯⋯如果唔係唔當我做啊妹架⋯」
鳩反咗個白眼:「人地玩你咋⋯傻妹⋯⋯」
細冰堅信不疑:「唔係架⋯佢地次次撞完人會鬧返人轉頭架⋯」
鳩好奇問:「佢地撞嘅係咪都係同你差唔多年紀架?」
細冰愕然:「係啊⋯你點知架⋯?」
「⋯⋯」鳩真係唔知好嬲定好笑好。依條女⋯被人當係小丑咁玩都唔知⋯⋯
好撚MK
勾起好多中學回憶有個細過我嘅女仔話收我做契細佬
竟然無 香港仔冰糖姐?
有冇得扑契家姐先
後來我鍾意咗佢成日放學一齊周圍去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞