《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
留完名就放左
樓主加油
我番紙言等你
樓主我想要文
文呢
「嗯?我無帶言靈道具喎⋯⋯」童童眨了眨眼睛,呆望著鳩說。
「咁不如同埋欣婷一組啊?」鳩好奇問。
童童皺起眉頭想了想,突然驚覺,指著鳩說:「喔!你地兩個有嘢!係咪喺森林到發生咗啲我無話俾我知!?」
「無呀⋯⋯」鳩忽然心虛起來,想起昨天抱起欣婷屙尿的事情,還有偷偷lam了她小穴一下⋯⋯⋯
「普通朋友嚟咋⋯⋯」鳩真誠地說。
童童說:「有無呃我架⋯⋯」
「無呃你架~」鳩摸著童童的頭說。
童童心裏都十五十六,就信住鳩個衰人先啦。

「欣婷,你有無組呀?」童童好奇問。
「無呀⋯⋯」欣婷望了望鳩。
「咁不如我地三個一組啦~」童童說。
欣婷微微笑:「好啦⋯」

言靈師姐姐舉起手上的紙張說:「好啦~分好組嘅說出嚟揀一個任務啦,依啲主要都係一啲E-C級嘅任務嚟。」
言靈師公會將任務分了幾個等級,當中最容易為E級,最難為S級。遊返咁多年工,都未接過S級任務,因為依個級數嘅任務隨時都會死鬼咗,通常啲人都係搵十個言靈師去做。

童童向鳩打了下眼色,示意鳩出去揀個任務。
鳩嘆了口氣想揀一個快快脆搞掂嘅任務嚟做,做完就可以陪童童去買床。
「喂~上官鳩~」呀豪突然彈咗出,搭訕。
「你又想點呀⋯⋯」鳩皺了皺眉頭。
「車~睇你個樣都係做啲E級任務架啦~」他嘲諷說。
然後就在言靈師姐姐手上拿了一張C級的任務,笑說:「加油呀你,唔好任務失敗咁肉酸喎~」
鳩反了個白眼:「哦。」就無理會他了。
鳩望了望言靈師姐姐手上的任務。

E級 尋找失貓
D級 跟蹤任務
C級 討伐小野豬

言靈師姐姐微微笑,烏底身夾起一條波罅,說:「點呀上官鳩同學?你想做邊個呀?」
投票時間
咁就S啦
Play life
好啦咁揀返C啦
S級,有香水咩都攪得掂
C級 因為言靈姐姐都係
都無帶
C!
咁就c啦
個劇情嚇咗我一跳但係我諗住真係打野豬咋喎
言靈師姐姐微微笑,烏底身夾起一條波罅,說:「點呀上官鳩同學?你想做邊個呀?」

「打吓野豬囉⋯⋯」鳩瞄著她的乳溝說。
「喔,嗱!」言靈師姐姐把任務紙交到鳩手上。
然後就站返直個人微微笑。
鳩尷尬地返去找她們,遠見童童在研究欣婷的言靈道具。
「我揀咗去打野豬喎⋯⋯」鳩行到童童身旁說。
童童愕然了一下,望著鳩擔心地說:「吓,但係我地咩道具都無喎⋯⋯會唔會危險架?」
「唔會~」鳩摸著童童的頭,看了看張任務紙說。:「好似話打一隻就得,攞佢嘴角兩邊嘅獸牙囉。」

欣婷覺得有點不對勁,好奇問:「你地諗住點殺死隻野豬⋯⋯?廣東話言靈暈唔到野豬架喎⋯⋯」
鳩自然地說:「用你個言靈道具囉。」
「唔得架。」欣婷皺起眉頭說:「我個言靈道具係用嚟治療傷口架⋯⋯」
「吓?」鳩驚嚇得嘴到大埋:「咁點算好呀?」
童童嘆了口氣,罵他:「死蠢,快啲去換任務啦~」
「係嘅⋯⋯」鳩臉紅紅的返轉頭,誰不知言靈師姐姐手上的任務已經俾其他人揀晒啦⋯⋯
呀豪見到就恥笑說:「哈哈哈~你想轉任務呀傻仔~做唔到唔好學我揀最難呀嘛!」
「關你乜撚事呀?」鳩不服氣,在明宴會裡殺的都是殺人不眨眼的壞人!如今依隻小野豬根本算不上什麼。
如今對住個未見過世面嘅傻仔豪,真是特別容易火起。
「哦!你講粗口!!!Miss,上官鳩講粗口呀!」傻仔豪指住鳩說,令鳩更加燥底。
茉里奈反了個白眼,說:「唉~下次唔好啦上官鳩。」茉里奈心諗,可唔可以唔好咁小學雞呀⋯
「聽唔聽到呀,下次唔好呀!」誰不知傻仔豪繼續羞辱鳩。
童童忍不住男朋友被人哈,就走過去攬住鳩的手臂說:「喂呀,你做咩處處針對鳩喎⋯⋯」
成個波壓住鳩的手,傻仔豪的心好似俾刀割了一下。
「童童⋯你點解要成日幫住鳩啊⋯⋯」傻仔豪痛心地問。
全班的同學都在旁邊食花生,唔知發生咩事。
「因為我中意佢囉!得未呀!?」童童不耐煩地說,突然全班一片嘩然。
「喔!!!」
「Wow~~~有情人~~~」
「幾時開始架~~~」
鳩也愕然了,望了望童童,她整張臉都漸漸紅起來,剛才的霸氣也消失無蹤,
怕羞的躲在鳩胸懷裡。

傻仔豪見到更心痛,整個人好似被抽空了一樣。
言靈師姐姐見狀也甜笑起來,這一幕勾起了她的青春回覆。
鳩輕輕摸著童童的頭,笑說:「喂,你班友仔唔好再嘈啦~」
「咁你地到底幾時一齊嘅啫!?」百厭星同學說。
「唔好問啦⋯⋯一齊咗好耐啦⋯⋯」鳩以尷笑帶過。
茉里奈都連忙出嚟解圍,說:「你地啲問題,留返放學先講,宜家係上緊堂架!邊個再嘈生晒就留係依到,唔俾出去!」
這一說完,同學們就由嘩然變為竊竊私語。
「你覺得佢地有無搞過野呀啦⋯⋯」男同學淫笑說。
「嘿嘿⋯⋯」
「真係估唔到佢地拍緊拖囉⋯⋯⋯」女同學說。
傻仔豪都無眼再睇,強忍住淚水去廁所洗面。

依個時候鳩突然醒起他是要換任務。
「言靈師姐姐~~~」鳩說。
「哈~叫我呀玲啦,做咩呀?」
「我地組嘅言靈道具無攻擊力架,應該做唔到野豬任務啦⋯⋯」鳩抱歉地說。
呀玲笑了笑,說:「好小事啫~你可以喺言靈師公會借武器架,如果都係唔得嘅話我幫你問下有無人可以同你換任務囉~」
鳩聽到就放心,有武器就輕鬆多了。
「咁可唔可以借把刀架?」鳩說。
「刀?得呀,你跟我嚟啦~」呀玲笑說,居然要把刀而不是要劍,很搞笑又奇怪。
她帶鳩去到放武器的地方。
言靈師做任務時很多時候都是主要靠武器,言靈同言靈道具都只是輔助他們。
當然,如果是很利害的言靈師,兩袖清風也能從容自若。
童童
言靈姐姐
其實童童個肚幾個月大而家
一個月掛
鳩入到武器庫嚇了一跳,各色各樣銀光閃閃的兵器掛在一個個鐵貨櫃裡。
而在武器庫的深處還有一扇門,鳩也不知那間房裏面是什麼,似乎是上鎖的。
「鳩,刀係嗰邊~」呀玲指向牆面的鐵櫃說。
「哦~」鳩行過去睇吓,全都是大把的刀,太刀,開山刀之類⋯⋯
「嘩⋯宜家劈友咩~」鳩笑說。
呀玲側一側頭,好奇說:「乜你唔係講依啲刀咩?」
鳩又問:「有無啲咁大把左右架?」他伸出手度長度說。
呀玲黑人問號,說:「咁細把,咁不如俾把片手劍俾你?」
鳩想了想說:「都可以試吓喎!」
他和禮行初次殺人就是用超市買的小刀,所以習慣用輕身嘅武器。
呀玲攞了把用牛皮革套著的片手劍給鳩,鳩拿上手,輕巧靈活,十分滿意!
「小心用呀,同埋記得要還喎!」呀玲再三叮囑鳩要小心用。
「得啦~~~」鳩笑說,就急急腳去同童童欣婷會合。

「記得四點準時返到嚟喎~」茉里奈跟同學們說,然後就坐在一邊同呀玲傾計。
很快,同學們都帶上言靈道具各自各外出,去做手頭上的任務。
鳩和童童、欣婷三人也出發跟著任務紙上的資料,去找野豬。

而最近的野豬出沒地點,應該就在後山了。
More
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞