《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
呀玲會唔會茉里奈爭呀遊
「鳩,我地好似到啦!」欣婷喘著氣說,在背囊裏拿了樽水出嚟飲。
童童也很攰,她自從大肚就很少做運動,行山之類。
「咁我地抖陣先啊~」鳩扶一扶童童到旁邊的木頭上坐。
欣婷飲了兩淡水就好奇問:「點解啲人會咁無聊收集野豬牙嘅?」
鳩想了想,笑說:「哈哈~諗諗吓又係喎~」
童童望了望他們,說:「我聽啲人話呢,野豬牙打造出嚟嘅吊墜,戴咗會對言靈有幫助~」
「吓?原來仲有啲咁嘅嘢架?」鳩嚇了一跳。
童童笑了笑,說:「都唔知真定假嘅,不過好多人都迷信依啲架嘛~」
鳩甜笑摸摸童童的頭:「老婆真係叻女~咩都識嘅~」
欣婷見到反了個白眼:「嘔~~好想嘔啊~可摸以唔好咁肉麻啊~」
「車~你同草城唔會咁嘅咩?」鳩百厭地說。
「唔會囉~邊會似你咁傻仔呀~」欣婷拍了鳩手臂一下。
童童大笑不止:「哈哈哈~唔好嗌交啦你地~~~」

而就在他們聊得高興嘅同時,遠處有雙眼睛望著他們。可惡⋯⋯⋯
又係on9傻仔豪?
應該唔會
但會唔會爭呀鳩
仲有冇文
傻仔豪很傷心,不停地想為什麼童童選擇的是鳩,而不是自已。
「點解童童會中意鳩,但係就唔中意我⋯⋯明明童童上堂瞓覺嘅時候,我又偷偷幫佢擋太陽。知佢唔舒服又請佢食糖,放學仲等埋佢先一齊走。鳩都無做依啲,點解童童就係唔中意我喎⋯⋯」

「喂,豪哥做咩係咁望住鳩嘅?」百厭星同學好奇問。
「因為佢好黑我憎啊!見佢前面就憎佢後面!」傻仔豪惱恨地說。
「唉~做咗任務先啦,唔好理佢咪得囉,佢又無搞你~」百厭反了個白眼,就向山上行。他們的任務是在後山裡拿回老婦人被惡猴搶了的金手鏈。
「睇住嚟啦鳩,可惡!」啊豪吐了啖口水,就跟上百厭星同學。

鳩休息得差不多就扶著童童,開始向山上行尋找野豬仔。
他拿著把片手劍在山上望來望去,又發現唔到野豬。
行到連童童都攰攰地,坐了在一邊飲水。
「童童~你食唔食依個呀?」欣婷從背囊仔裡拿了包零食出嚟。
「喔?咩野食呀?」童童笑了笑,她也想食嘢。
「嗱!栗子~」欣婷坐到童童身邊,就同她一邊傾計一邊食。

鳩見童童累了,就唯有休息一下。
今天的陽光不錯,涼風輕輕吹過,挺舒服。
若不是拿著武器,外人還以為他們三個是來行山郊游的。

鳩坐喺到諗,到底點樣搵啲野豬好呢⋯⋯
「鳩~你食唔食呀?」欣婷好奇地問。
鳩搖搖頭就:「唔洗啦~你地食啦~」他看著包栗子突然靈機一觸。

「呀,我諗到計啦!」鳩彈了起身說。
「咩呀老公?」童童舒服得差點瞓著,擦擦眼睛,問。
鳩行近欣婷捉住她的小手,說:「就係用欣婷包栗子!!!」鳩自信滿滿地說。

果不其然,鳩把栗子放到遠處的草地上,很快就有野豬行去食了。
鳩拿起片手劍,從後慢慢行近野豬。
而童童和欣婷就躲到一邊,等鳩去殺隻野豬。
童童有點緊張,很怕鳩有危險⋯⋯
突然旁邊傳來japjap聲,嚇得童童望下發生咩事。
原來係欣婷還有一包栗子。
欣婷尷尬地笑說:「嘿⋯⋯唔洗驚喎童童~嗰日咁大條蜈蚣,鳩都無驚過啦~~~」
繼續!!!
俾隻野豬追返轉頭
鳩咁多實戰經驗,屌打啦
鳩一步一步的接近那頭污糟邋遢的野豬,牠在進食沒有什麼警覺性。
嚕嚕⋯⋯嚕嚕⋯⋯
鳩見時機成熟,跳起從後一刀刺向野豬的脊背位置。
嚓!片手劍刺進了一半。
嚕~~~~!嚕~!
野豬痛得大叫起來,後腳不停地向後踢,似是想逃走。
鳩連忙握緊片手劍向後拖拉,直接把野豬的背脊割出一條血淋淋的大隙縫。
誰不知野豬激動起來,向右衝撞,把鳩撞飛了兩步。
片手劍還插著在野豬的背部,牠連叫了幾聲。
氣絕了。
整隻野豬頓時站穩也無力,倒側身瞓落了。
嚕⋯⋯⋯嚕⋯⋯⋯⋯牠喘氣不定,快要死了?
鳩見他還未回氣,就衝到牠的背後,拔出片手劍,一刀刺入牠的肥頸肉。
嚕⋯!嚕⋯⋯
不出三秒,野豬就倒在地上,安靜下來動也不動。
應該已經是死了。
童童緊張得連栗子也不記得吞,入迷的看著鳩從野豬的脖子裡拔出片手劍。
而欣婷拿著粒栗子在口邊,呆若木雞,遲遲都未放入口。
她沒想到鳩會如此快手,一點多餘動作都沒有。
她的小穴不禁偷偷濕了一片⋯⋯真係好型呀⋯⋯⋯⋯

另一方面,傻仔豪他們也完成了任務,回去的時候巧合從遠見到鳩的戰鬥。
傻仔豪冷臉的望著鳩,可惡⋯⋯
「豪?仲唔行?」百厭星同學說。
傻仔豪奸笑一聲,冰冷地說:「嘿,你返到先呀,我有事要做。」
百厭星同學皺起了眉頭,說:「吓⋯咁我走啦⋯⋯」
他不知傻仔豪最近是不是壞了,常常都心不在焉,又暴躁。
「唉~早知唔同佢一組啦~學鳩咁同啲靚女咪仲好~~~」百厭星同學無奈地說。
而傻仔豪就不知去那裏了,消失不見了。
加油啊俾啲掙扎
另外一篇啦
on9豪想點呀
鳩殺了野豬後拔了牠的獸牙,然後拿了點水沖走片手劍上的血跡。
「嘿嘿~老公~你好型呀!」童童放鬆心情,笑咪咪。
欣婷也不知不覺看得入迷,佢感覺自己好似有少少中意咗鳩⋯⋯
鳩微笑,說:「返去啦我地~」
「嗯!」童童甜笑,突然遠遠的草叢傳出密密麻麻的唦唦⋯聲。
是有什麼在移動⋯⋯還越來越大聲,越來越接近他們⋯⋯
童童嚇了一跳,笑容也消失了,取而代之是不安、疑惑。
「欣婷⋯你聽唔聽到啊?」童童驚青地問。
「聽到啊,好似有啲野嚟緊⋯⋯⋯」欣婷皺起了眉頭,左望右望。
而鳩都察覺到有危險,想去童童身邊保護她。
誰不知草叢裏突然衝了一隻大野豬出來,向著鳩跑過去。
鳩馬上拔出片手劍,向後跳了兩步閃避了他的第一下衝擊。
唦唦⋯⋯唦唦⋯⋯
草叢裡越來越多野豬走出來,把鳩一行人圍住了。

「咩事呀!?點解咁多野豬嘅⋯⋯」欣婷一臉黑人問號,握住手上包栗子。
「哈哈哈~~~依個咪係鳩!?」突然樹上有把熟悉的聲音,是傻仔豪。
鳩盯了他一眼,馬上明白是發生什麼事。
「係你引晒啲野豬過嚟架!?吓?」鳩質問他。
這裏已經不是一隻兩隻野豬,而是一群了。
「哈哈~我路過咋上官鳩~~~」傻仔豪輕浮地說:「喂~你地仲唔走,驚唔驚俾野豬撞死呀~」
「唔好玩啦⋯⋯想點呀你!」童童生氣地說。
「想點?好簡單,如果你肯同鳩分手,我就救你地~」傻仔豪站在樹上傻笑。
童童望了望鳩,堅定地說:「咁我寧願死!你走啦!」
「吓⋯?」這一話說完,嚇壞了傻仔豪。
他握緊了拳頭,大罵著童童:「你傻架?佢到底俾咗啲咩迷藥你飲啊!?佢出面有其他女人架!!!」
「我唔介意呀!咁得未呀!?」童童眼中含著淚說,她也是怕死的,還很擔心肚裏BB會有危險。
「可惡⋯⋯」傻仔豪很不甘心,到底為什麼鳩值得她們連死都不怕⋯⋯
鳩秒殺啲豬啦
英文言靈直接 teleport 返去交任
傻仔強煩撚到 鳩可唔可以幫手順便殺埋佢
嚟多篇啦
有無多一篇
殺埋傻仔豪
鳩握緊手上的片手劍,看來只有戰鬥到死這條路了。
傻仔豪握緊拳頭:「你⋯⋯」
他心裡想:「童童,你居然可以為咗同鳩一齊唔驚死,但係鳩外面仲有其他女人架!根本就無珍惜過你!你竟然為咗佢,犧牲咁多⋯⋯我要俾你睇清楚依個現實!鳩根本唔係愛你!」
欣婷有點不知所措,那些野豬們都凶神惡煞的嚕嚕叫⋯⋯好似快要撞過來了。
「鳩⋯⋯點算好呀依家⋯⋯」
「你地快啲爬上樹先!」鳩舉起片手劍與面前的兩頭野豬對峙。
「嗯⋯⋯」欣婷馬上拖住童童,往樹上爬。
傻仔豪見到就馬上用他的言靈道具,把地上的石頭彈到欣婷的身上。
他的言靈道具是一把丫叉,上面的言靈石,可以把附近的石頭吸到彈弓上再彈出。殺傷力不大,但足以打到人紅腫流血。他也是用這把丫叉彈痛那群野豬引牠們過嚟。

「砰!」
「吖!好痛呀!」欣婷還未爬上樹,手臂就紅了。
「喂,你真係想我地死架!?我無辜架!」欣婷摸著手臂大喊。
傻仔豪嬲爆爆地說:「鳩同童童唔分手,我就唔會俾你地走!」
野豬們圍住了欣婷和童童。
嚕嚕⋯⋯!
欣婷嚇得手上的栗子都跌了落地,數粒栗子從紙袋裏碌出嚟。
突然野豬們的樣子和睦了很多,開始食地上的栗子,他們才鬆了一口。

「我死都唔會同童童分手!」鳩堅持地說。
「收皮呀!」傻仔豪拿起彈弓射向鳩身旁的野豬。
完全把那頭野豬惹怒了,牠衝向鳩,嚕嚕⋯⋯!
鳩靈巧地避開了野豬的衝擊,再一刀刺穿牠的頸背。嚕⋯⋯
童童帶著淚光看著鳩:「小心呀老公⋯⋯」

嚕嚕!

這一刀惹怒了五、六隻野豬,嚕嚕!!牠們圍住了鳩,叫囂起來。
「哈哈~去死啦!上官鳩!!」傻仔豪站在樹上狂笑起來。

嚕~~!野豬們向住鳩衝刺起來。
「砰!砰!砰!」鳩連續躲過了幾隻野豬的攻擊,因為牠們的攻擊很單純,就只會直衝,所以鳩只要靈活處理就可以。
傻仔豪見鳩依然毫髮無傷,就更惱恨:「可惡!」
他舉起彈弓把石頭彈出了,從高處來得太突然,鳩還未看見就「砰!」一聲,正中了他的前額。
鳩立刻暈眩了一瞬,但野豬們沒有停下動作來。
「砰!!!」
一道蠻力灌進鳩的左邊大髀骨,他的腿頓時發不出任何力,跪倒了在地下。
不如殺咗傻仔強啦
殺左傻仔強啦屌
食屎呢傻仔強 唔該等佢畀野豬慢慢撞死 唔好一刀死
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞