《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
支持主線
Live 咗 留名
「行啦。」啊花拿銀包出來俾錢,然後就收起公文袋出發。
任務裏寫這三個小混混經常會出現在附近的公園或是河邊的天橋底之類的陰濕地方。
鳩雙著啊花白滑的雙腳,發呆了一會兒,啲皮膚白裏透紅,有想伸手入去摸下嘅衝動。
「喂!望完未呀?」啊花皺起眉頭感覺挺受冒犯的。
鳩醒過來甩一甩頭,回到現實慌忙地說:「點呀?我地宜家去邊到呀?」
啊花揚起嘴角感覺他挺變態:「去河邊先啦,食飽飯想行下。」
「嗯~」鳩與啊花緩步行著,往後山的方向走。

「唉,我都唔知會咁架喎!」少年A激動地說。
「每次都係你打得佢最甘,我一早叫你輕手啲架啦⋯⋯」少年B抱著頭說。
「講經咩,如果唔係你影佢啲相,佢一定唔會自殺。」少年A不滿地說。
「又關我事?係邊個除佢條褲叫我影架?」少年B激動起來,想推卸責任。
「唔好嘈啦!宜家點算好啊⋯⋯?」少年C皺起眉頭擔心地說。
「咩點算好呀?人都死咗啦⋯⋯」少年B煩躁地說。
「唔係啊,我話封信點算好呀⋯⋯」三位少年的手上各自拿著一封用血寫著的信。
信上清楚地寫著「殺人犯!」三個字。
「⋯⋯⋯⋯」他們三個各自低著頭不安地看著信上的字。
「無點架⋯⋯燒咗佢囉⋯⋯」少年A扮作若無其事地說,但雙手卻抖震不停。
「係囉⋯⋯」少年B拿出火機,慌張地把信件燒掉。
他們不知道是誰的惡作劇,而在遠處就有一對紅紅的眼睛在凝望著他們三個。
Live
鳩背著背囊休閒地和啊花散著步,入晚後的後山有點涼風陣陣。
「乞嗤~!」啊花抱起手臂擦擦鼻子,有點著涼了。
「嘩⋯洗唔洗俾件衫你著下啊?」鳩放下背囊,伸手入去巢來巢去。
「吓⋯唔洗好小事啫⋯⋯」啊花擦著鼻子說,突然癢癢的感覺又來了⋯⋯
「乞嗤~!」啊花揞住鼻子又噴了出來。
鳩笑了笑,然後拿了件外套出來:「嗱~著住佢啊!」
啊花皺起眉頭看著他手上巢掹掹的黑色外套有點嫌棄:「唔要呀⋯⋯」
「著啦~」鳩把外套掛在她身上。
「喂!唔鬼要呀!!!」啊花煩躁地撥開他的外套,生氣地走咗去。
「喔?」鳩愕然地嚇了一跳,乜我件衫好柒咩?
他摸不著頭腦,然後執起外套跟上了啊花。
可能她本來就是個獨來獨往的女孩子,很不喜歡受人恩惠,鳩猜是這個原因。

鳩趕上前跟在她身旁,偷看到她板起了臉,受冒犯的樣子。
「哎吔~最佳拍擋喎,唔好嬲好喎~」鳩輕輕拍拍她的肩頭開玩笑的說。
啊花怒盯了他一眼,反駁地說:「咩最佳拍檔啊!識你唔係好耐咋喎!」
「咁⋯好朋友囉~」鳩尷尬的笑說。
「收皮啦,咩都唔係啊!」啊花反了白眼,生氣地說。
「⋯⋯⋯」鳩驚愕地看著她:「居然係咁⋯⋯」

「俾我知係邊個寫嘅!我一定捉佢出嚟打鍋甘!」少年A生氣地踢向地上的石頭,激動地說。
「算啦⋯由件事就咁完啦⋯⋯」少年C害怕地說,他被那封血信嚇破膽了。
「好似就係佢地三個喎⋯⋯」鳩遠遠的看著他們三人。
啊花拿了公文袋裏的相片出來,看了看:「應該就係啦⋯⋯」
鳩放下背包,低著頭在背囊裏巢來巢去。
「你搵咩呀?」啊花好奇地問。
「我把刀仔囉~」鳩起勁地巢,但不知為何找極都找不到。
啊花反了個白眼,然後就沒有理會鳩,自己行了上前。

「喂⋯⋯嗰邊有個人行緊過嚟喎⋯⋯」少年B看到啊花惡煞的盯著他們,一步一步地行近。
「應該係行過啫⋯⋯」少年A皺起眉頭地說。
「唔係掛⋯⋯依個鐘數?」少年C疑惑地問。
「好似係嗰幾靚嘅女仔嚟喎⋯⋯」少年B瞇著眼睛,看得更清楚了。
「但係好奇怪喎⋯⋯」少年C有點作賊心虛的感覺。
「你驚死佢係寫信嘅人咩~」少年B開玩笑的說。

鳩找不到刀,但見啊花越行越近他們就連忙背起書包跑上前。
「喂⋯後面仲有個男人跑緊過嚟喎!」少年C慌怕起來,縮到少年A身後。
少年A感覺有點不對勁:「喂!咩人呀你地係!?」他對著啊花大聲吼說。
從樹林裏有對紅眼睛看著,他認真地看著這三個少年在死前的最後時刻。

「止める。」啊花直接用日文言靈把他們三個停在原地動彈不得。
「咩⋯咩事呀?」少年C嚇了一跳,身體突然動不了。
「嗯!係言靈嚟架。」少年A用力地掙扎著,也完全無能為力。
啊花見他們三個是毫無還手能力的小混混,心裡開心了一下,這次任務真是輕鬆。
「想點呀你!?」少年B驚嚇地問。
啊花沒有理會他,從衫袖裏拿了把靚靚的匕首出來。反正她的任務只是殺了他們三個,再把他們的人頭帶去明宴會。
「咪住呀⋯⋯」鳩衝上前,叫停了啊花。
「咩事呀你又!?」啊花不耐煩的怒盯著鳩。
鳩拎轉身看著他們三個,神色凝重地問:「你地係邊個搞到啊樂自殺?」
「你係咪白痴架!鬼會同你講真話咩~」啊花無奈地反了個白眼,就覺得鳩特別黑人憎。
「唔係我呀!」少年B嚇到馬上否認,冷汗也流了出來:「係佢啊,佢日日搶晒啊樂啲食飯錢去玩!」他看著少年A無辜地說。
「仆街⋯⋯你影佢裸照要䝱幫你偷拍啲女裙底喎!」少年A推卸責任地說。
「係你指示我影架!」他們兩個一直互相推卸著,啊花越聽越嬲,一話不說就行上前一刀插落少年A的頭上。
嚓⋯⋯⋯
「呀!!!」少年B嚇得尖叫,連尿也瀨了出來。
推主線
你以為係主線 其實只係收新後宮嘅前奏
後宮咪主線
「你地仲做咗啲咩衰嘢呀!?」啊花拿著刀指著他們兩個還未死的少年,嚴肅地問。
「無啦⋯⋯無啦⋯⋯我咩唔知啦⋯⋯」少年B嚇得眼淚也流了出來。
神秘婦人看到少年A被殺害時,心頭如同放下了其中一舊恨石。
「罪無可恕⋯一定要殺埋依兩個⋯⋯特別係迫死我個仔嗰個賤種!」神秘婦人咬著下唇痛忍眼淚。
「咁你呢?你做過啲咩?」鳩好奇地問少年C,看他膽怯懦弱的樣子很難想像他會欺凌人。
「我⋯笑咗佢個樣⋯⋯」少年C嚇壞地說。
「係得咁多?」鳩皺起眉頭黑人問號。
「我唔敢架啦⋯⋯嗚嗚⋯⋯我貪好玩先笑佢架咋⋯⋯我唔知佢會自殺架⋯⋯嗚嗚⋯⋯」少年C突然乸埋口面暴喊,可憐得鳩也有點同情。
鳩看了看瀨完尿在痛哭的少年B,剛才不斷出賣朋友的他又沒有說什麼少年C的衰事⋯⋯
看來這個少年C真的是有點無辜。
「花⋯⋯不如唔好殺依個啦,佢好似唔係好關事。」鳩凝視著啊花問。
啊花皺起眉頭,理直氣壯地說:「殺啊,佢看到我地個樣架啦,就算無辜都要殺~」
「吓⋯⋯」鳩愕然。
「唔好啊⋯⋯嗚嗚⋯⋯我發誓我唔會講出去架⋯⋯」少年C緊閉起雙眼,哀求地說。

「我都知錯架啦!!!放過埋我啦⋯⋯」少年B又哀求地說。
嚓!!!
啊花順手的一刀插落少年B的頭頂,冷冷地說:「你一間負責鋸佢地個人頭返去啊!依兩個都係我殺架!」
嚓~她拔出插在少年B頭上血淋淋的匕首,拋到鳩腳邊,無情地說:「快手搞掂埋佢。」啊花已經不耐煩無眼睇了,就行去河邊用清水洗乾淨手上的鮮血。

鳩猶豫不決的執起小刀,凝望著慘哭的少年C不忍心殺掉佢⋯⋯加上他還很年輕⋯⋯
「嗚嗚⋯⋯嗚嗚⋯⋯」

「仲有依個賤人!最要落地獄就係佢⋯⋯」神秘婦人緊緊按著胸口,捵緊衣領紅著眼睛。
「唉⋯⋯你走啦⋯⋯」鳩真是完全下不了手,嘆了口氣說。
少年C還在哭泣,但嘴角微微上揚的奸笑。
嘿⋯依個殺手真係蠢⋯⋯
「嗚嗚⋯⋯我真係知衰架啦⋯⋯多謝你啊⋯⋯」少年C的身體被鳩恢復能郁動了,他抹一抹臉上的眼淚說。
鳩偷看一下啊花離他們遠遠的在沖手,有點心虛地說:「快啲走啦⋯⋯」
「嗯⋯我知啦!」少年C才鬆了一大口氣,就嚇得慌忙急急腳地逃走。
他害怕鳩會知道他在裝無辜⋯⋯

「喂!做咩俾佢走啊!!!」神秘婦人驚愕大嗌,嚇了鳩一跳,依到仲有其他人?
啊花連忙探頭去看到底發生什麼事情。
只見少年C背著鳩亡命狂逃,而遠處有個女婦人躲在樹旁大嗌。
鳩都係返去扑女算啦 殺個人都做唔好
唉 有時太仁慈都唔係好事
鳩搞不清楚狀況,呆呆的企了原地。而女婦人激動的跑出來:「你做乜要放走佢!佢衰人嚟架!佢害死我個仔,你做咩俾佢走呀⋯!?」她說得眼淚都快要湧出來。
「你⋯⋯係委托人?」鳩驚訝得眼都大埋。
「快啲去殺埋佢啦⋯求下你⋯⋯」女婦人捉著鳩的衫袖,紅著兩眼哀求地說。
鳩看著她心裡很是同情,也感覺抱歉:「對唔住啊⋯⋯但係佢好無辜,我唔忍心殺佢⋯⋯」
「無辜!?」女婦人激動得流著淚說:「佢先係最要死嘅人呀!我個仔係因為佢所以自殺架!!!嗚嗚⋯⋯」
鳩聽到嚇了一跳,驚愕得說不出話。而啊花就站在一旁討厭地看著鳩。

婦人哭著說:「快啲去追啦⋯⋯求下你⋯⋯」
鳩看到她哀痛的樣子心裡很內疚,然後便跑起上嚟。
往少年C逃跑的方向走,而啊花就留在原地拿了張紙巾給婦人,安慰著她。
「你地一定要幫我殺死個畜生啊⋯⋯嗚嗚⋯⋯」婦女坐到地上抹著眼淚哭訴。
「嗯⋯⋯」啊花也不太會安慰人,只是輕輕拍拍她的肩頭。

鳩背著個大背囊,往山裏的林森跑。
但逃跑的少年早就不知所終了,他可能是在山裡的某一個角落等待時機成熟就逃離這裡。
「應該走唔遠㗎喎⋯⋯」鳩看著四處的環境,草木茂盛,暗淡無光,很難追蹤少年的蹤跡,幸好他來之前噴了言靈香水,可以把任何人的夢境變成現實。

「呼~呼~匿埋係依到應該搵我唔到架啦⋯⋯」少年鬆了一口氣,放心地坐在一個山洞裏,這裡是少年他們三個發現的秘密基地,若不熟悉這裏的地形絕對是找不到來這裏。
「估唔到條八婆會搵殺手嚟殺我地⋯⋯」少年討厭地說。
他拿出手機,打開某個特別的相薄狡猾地說:「你唔好俾我有命走啊八婆,如果唔係你死梗⋯⋯」

鳩跟隨著樹林的風行著行著,漸漸來到一個山涯邊,然後風就停了下來。
「er⋯⋯?」鳩看看周圍人影也沒有,疑惑起來。
「應該喺依到附近架啦喎⋯⋯」但這些都是些石頭,草叢之類的。
鳩拿出手電筒照來照去,沒有發現什麼躲藏地方,只是在山涯的旁邊他發現有堆特別拱起了泥沙⋯⋯
「點解咁嘅⋯⋯」鳩行近踢開遮蓋著的泥沙,泥沙下遮掩著兩條粗韌的樹藤。
鳩突然恍然大悟:「喔~原來係咁⋯⋯古惑到你呀⋯⋯」
他拉扯著那兩條樹藤慢慢爬了下去,少年應該就是用泥沙遮蓋了樹藤後爬了下去。

少年躲在洞穴裏,突然聽到洞穴口有點奇怪的聲音,似是腳踏了在地上的聲音⋯⋯
「吓!?」少年緊張得汗也滴了出來:「無可能架喎⋯⋯邊有可能搵到嚟依到呀⋯⋯」他剛才還在看相薄心情好得很,現在卻害怕得連呼吸也不敢出聲。

「出嚟啦!」鳩從山涯爬了下來就看到這個洞穴了,少年必定是藏在這裡。
「⋯⋯⋯⋯⋯」
「⋯⋯⋯⋯⋯」
一片死寂。
鳩嘆了口氣,頭先當我傻仔咁呃,宜家仲想扮多次嘢呀嘛!
「揞住肚係咁笑啊你⋯⋯」他用言靈大聲說。
突然洞穴的深處傳來陣陣笑聲:「哈!⋯哈哈!⋯哈哈哈哈哈哈哈哈哈!」
鳩鬆了一口氣,果然係到。

「哈哈哈哈!我⋯停唔到哈哈哈哈哈哈!」他抱著肚子笑得不似人形,連手機也掉了在地上。
「啪!」突然一腳在他肚子踢來:「停啦唔洗笑啦。」鳩討厭的看著他說。
少年頓時痛得揞著肚子,露出難受的樣子,本來他就笑得快要斷氣了。
「講,到底你對佢做過啲咩?點解佢會自殺?」鳩踩著他的胸口迫問他。
「無⋯真係無啊⋯⋯你唔好聽個女人亂講啊⋯⋯」少年又再次流出眼淚,可憐巴巴的。

「無⋯?」鳩皺起眉頭,這次可信不過他了。
「信我啊哥哥⋯我真係無做過咩架⋯⋯嗚嗚⋯⋯」少年哭得很慘烈,完全是真情流露般。
「唔好再扮嘢啦⋯⋯」鳩打算找點東西逼問一下這個狡猾的家夥,石頭之類的也可以。
鳩左望右望看到地上有部手機,正好!用來扑爆佢個頭!
「唔好啊!」少年見鳩想執起他的電話,慌忙的大叫起來。
「咩唔好啊!」鳩踢一踢他肚子一腳,然後就烏低身執起他的手機。
拿起電話的時候,一道光從手機的螢幕照出來。
少年心虛得不斷滴汗出來,鳩好奇的把手機翻過來看看他剛才在看什麼。

「⋯⋯⋯⋯」鳩呆若木雞的看著他手機,然後皺起眉頭碌他的相薄。
「唔⋯唔係你諗咁架⋯⋯」少年驚惶失措地說,
而鳩看到的是剛才那位年若三十多的輕熟女婦人的裸體⋯⋯她的表情很是不情願⋯⋯
還有按著她的頭逼她含肉棒,強姦她之類的影片⋯⋯
鳩越碌越上,還有一些是那個輕熟女婦人的兒子偷拍女仔裙低的犯罪相片⋯⋯
「啪!」鳩生氣得用力踢向少年C的身體,惡狠狠地問:「你到底做咗乜撚嘢呀!?吓!?」
少年C痛得揞著肚子,然後突然又發自內心的笑了笑說:「你都睇到啦~有咩好問啫~我咪係俾佢睇吓佢呀媽含撚個時個樣咋嘛~點知佢就自殺啦~」
鳩生氣得一手拉起往他的衣服,怒斥:「畜生!!!」然後一拳打落他的臉上。
「哈哈⋯⋯畜生?佢老母有爽架喎~」少年C笑說。
「你只係強姦咋!!!」鳩舉起手掌一巴車埋去少年C到。
用力得他的臉也腫紅起來,但他還口硬說:「唔係強姦啊,佢係唔想我公開他個仔偷拍人裙底嘅相,所以自願俾我搞架~」
鳩沒想到這個地方居然有比畜生都不如,毫不愧疚的渣滓存在,心情完全不能夠平復。
「去死啦⋯⋯」
不如就逼返佢含撚啦
砌咗落嚟含番自己嗰條
「去死啦⋯⋯」
鳩神色凝重的從洞穴裏慢慢行出來,他滿身是少年C的血跡,手上還拿著他的人頭⋯⋯
這個人頭的表情很是痛苦,受盡折磨,其中一顆眼球還歪得詭異。
滿嘴都是血,舌頭也被割了出來。
而他的屍體,就被鳩遺棄在山洞裡長眠,雖然已經被弄得像碎掉的薑餅人一樣⋯⋯

「搞咁耐嘅⋯⋯」啊花見到鳩渾身是血的拿著少年的人頭回來,疑惑地問。
「係⋯佢走咗好遠⋯⋯」鳩看著坐在地上呆滯的看著兒子相片的女婦人,鳩的心裡很同情她,也很痛心。
搞了那麼久,終於把這三個少年殺掉了⋯⋯
「咁走啦我地⋯⋯」啊花站了起身說。
「嗯,小姐⋯⋯我地走啦,洗唔洗送埋你返屋企啊?」鳩拍拍她的手背好奇的問。
「唔洗啦⋯多謝你地⋯⋯」她冷冷地說,眼神只淨空洞。

啊花看了看她,平淡地說:「走啦⋯⋯」然後就拿著兩個其餘的兩個人頭走了。
鳩急步跟上花,但又很不放心留下女婦人一個在河邊,擔心地問:「就咁留佢係到?」
啊花沒有理會鳩,腳步平穩想著要把任務的錢如何洗掉~
鳩回頭看了看哀傷地婦人,她依然坐在地上動也不動。
啊花看著鳩擔心的樣子,便安慰說:「佢唔會自殺架喎⋯⋯」
「吓?你又知?」鳩正是擔心這件事。
啊花剛才聽了她說了很多,放心得很。
「你有無留意佢條頸鏈啊?」啊花輕鬆地說。
「咩頸鏈呀?咩意思?」鳩好奇地問。
「條頸鏈係新架喎,同埋應該都唔平。」啊花皺著眉頭說:「我諗應該係人地送嘅~」
「咁關自殺咩事呀⋯⋯?」鳩也不明白。
「如果你打算自殺,仲會唔會收人地啲貴重禮物呀?死蠢!」啊花理直氣壯地說。
「喔!?係喎~哈哈哈~」鳩恍然大悟,鬆了一口氣不自覺地笑了出來。
「你真係蠢到加零一~」她看鳩那麼天真無邪的樣子,也不自覺地淺笑了一聲。
不知為何在鳩的面前,氣氛總是能被帶起,漸漸她戴不下本來冷酷的面具。
嘟⋯嘟⋯嘟⋯嘟⋯嘟⋯
昏迷不醒的黑杰躺在病床上,他聽到心跳機發出的嘟嘟響聲。
嘟⋯嘟⋯嘟⋯嘟嘟⋯嘟嘟⋯⋯
他的眼皮微微跳了數下,手指也跟著動了。
「嗯⋯⋯⋯⋯⋯⋯」他微弱的瞇著眼睛,和暖的燈光久違的射進眼裏。
他醒來了。
「嗯⋯⋯⋯」嗰個衰人呢?黑杰看著天花板,醒來第一個就是想到割破他的人,上官鳩。
「噢!你醒啦?」守在病房裏的成員驚喜地說,看著黑杰長老張開了眼睛很是感動。
「嗯⋯⋯⋯」黑杰用力的發出聲音,但不知如何聲帶發不出力。
「你點呀?想要咩嘢呀?」成員緊張地問。
而黑杰卻沒有說話,只是微弱地發出嗯⋯嗯⋯的聲音。
「死啦⋯⋯」成員擔心起來說:「你等我一陣,我宜家去搵醫生!」
他急急腳的跑出醫療室,順便告知大家黑杰長老醒來的消息。

鳩和啊花聊著聊著,轉眼間就返到明宴會,雖然大多數時間都只是鳩在說話,但啊花也挺喜歡聽他自言自語。
「依三個人頭交去邊呀?」鳩好奇地問,他們用黑布包著放在垃圾袋裏的人頭。
「唉~跟我嚟啦!」啊花反了個白眼,然後拉著鳩去了三樓。
而明宴會不知為何有點奇怪的動靜,每個人都在紛紛討論著不知何事。
啊花把任務紙交到枱上,好奇地問:「做咩啲人好似好緊張咁嘅?」
坐在櫃枱的男子,笑說:「黑杰醒在嘛岩岩~」
「吓!?醒咗?」鳩嚇得大嗌出來。
「係呀~不過好似講唔到嘢咁,聲帶未好返~」櫃台的男子搖搖頭說:「唉,宜家周圍都傳緊係明宴會有內鬼~但係黑杰又講唔出係邊個割傷佢,又寫唔出啲咩字⋯⋯所以啲人咪好擔心內鬼係自己身邊嘅人囉。」
啊花皺起眉頭說:「但係嗰內鬼應該都唔敢返嚟明宴會啦⋯⋯」
「嘿⋯係囉⋯⋯⋯⋯」鳩心虛得靜了下來粒聲唔出,啊花聽到他如此小聲,疑惑的看了看鳩,直覺覺得鳩好像有點不對勁⋯⋯
「三個人頭呢?」櫃枱的男子好奇地問。
「嗱⋯⋯」鳩把任務完成。
「咁你地數下啲錢啦~」櫃枱男子把人頭收起,然後把放好錢的信封交到鳩手上。
「好⋯⋯喂!」
啊花突然一手搶了鳩手上的信封,一臉正經地說:「跟我過嚟呀⋯⋯」
鳩嚇了一跳,慌張地問:「吓,去邊呀⋯⋯?」他只想快點攞錢後走⋯⋯
現在黑杰醒了,明宴會已經不安全了。
他割傷黑杰和殺死明宴會三個成員的事,隨時都會被人揭穿⋯⋯
啊花皺起眉頭,心想:「依個人入咗明宴會一段時間,連任務係邊接都唔識,仲有頭先一聽到黑杰個名就心虛成咁嘅樣⋯有古怪⋯⋯」

「做咩帶我嚟依到啊?」鳩一臉好奇地問,他們去到比較隱蔽的後樓梯處。
「你識唔識嗰個黑杰長老架?」啊花一邊數錢一邊好奇地問鳩。
「⋯⋯⋯」鳩臉無血色,心虛一虛。
「er⋯⋯都識嘅⋯⋯」鳩勉強地說。
「嗱~二萬蚊!」啊花把塞到鳩手上,然後把餘下的錢收入袋子裏。
鳩見到錢就高興,傻笑起來:「嘿嘿~~~」連忙把錢袋進褲袋。
啊花看他傻氣的樣子,突然凝視著他問:「明宴會嘅內鬼係你?」
「吓⋯⋯?」鳩愕然得很,扮作淡定地說:「唔係呀⋯⋯」
啊花其實對誰是內鬼這件事沒多大興趣,只是純粹女人的好奇心作祟。
「係啦!我差唔多要走先啦!」鳩硬擠出笑容說,然後拍拍啊花的膊頭轉身閃人。
啊花瞄了瞄他,冷冰冰地說:「走咁快⋯心虛⋯⋯」
「真係唔係我喎⋯⋯」鳩停下腳步,連忙搖手否則⋯⋯
啊花見他嚇得眼都大埋,就越來越覺得好笑,不過算了,指控他又沒有好處,再追問也沒有意思。
「咁你走啦~」啊花若無其事的說,然後便轉身走了。
鳩止住了腳步,看她這樣冷淡的反應卻很不安心⋯⋯
「返嚟啦?」現在已夜深,大廳裡只剩林海欣還未睡,她拿著水杯正準備入房睡。
「嗯⋯」鳩很煩惱地說,他擔心黑杰醒了會對他報仇⋯⋯不知如何是好。
林海欣看他愁眉苦臉,便問:「有咩幫到你呀?講嚟聽吓~」
鳩情深意重的凝望著她,似乎找到一絲安慰,感動地說:「老婆~~~咁次大鍋啦~~~」
「係咩事啊?」林海欣無奈地問,但心裡又會心一笑,被鳩依賴的感覺不錯。
「黑杰醒咗呀,我就嚟被人知係我殺咗明宴會啲人架啦⋯⋯」鳩難堪地說。
「吓,認真呢⋯⋯」林海欣驚愕不已,這是很大件事⋯⋯明宴會絕對會派人殺死叛徒,她也嘗試過被追殺的滋味,真的不好受,還要經常換地方住,就算到現在林海欣也很怕出街會遇到明宴會的舊同事⋯⋯
「真係啊,今次點算好呀老婆⋯⋯」鳩抱著腦袋搔頭,煩惱地說。
返去殺咗黑杰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞