《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
糖水?家姐故?
咩係家姐故?
「喂,點解今日啲人帶言靈道具返學嘅~?」鳩與童童前後腳返到班房,見其他同學都攞咗啲言靈道具,就好奇問洪吉。
「你唔知咩?今日同B班一齊出去實習做言靈師嘛。」洪吉撩著鼻屎說。
「原來係咁~」鳩慨嘆一聲。
「你嗰個呢?」洪吉好奇問。
鳩皺起眉頭說:「我鬼有咩,我不嬲借啊哥架咋。」
「哈哈~」洪吉笑說:「係喎,唔記得你啊哥係言靈師𠻹~」
「喂~借你嗰言靈道具嚟睇吓~」鳩伸大手板問洪吉攞。
洪吉馬上抱緊說:「唔制喎,你次次無帶都搶我嚟用嘅!」
「車~睇吓啫,洗唔洗咁緊張啊~」鳩反了個白眼。
「嗱,咁你睇吓好啦⋯⋯」洪吉把他的言靈道具放到鳩手上。
是一把用淡藍色羽毛造的扇子,手柄用木造,羽扇中間鑲嵌了一粒黃色的言靈石。
所有的言靈道具都可以發動一句言靈,即使使用者唔識嗰種語言。
其實就跟一般的言靈石一樣,只不過言靈道具可以使用很多次。
「借嚟用下呀~」鳩狡猾笑說。
「唔得!攞返嚟呀!」洪吉小氣鬼上身,嚓一聲就攞返把扇。
「哈哈,講笑咋~我唔洗用依啲小道具都勁過大把人啦~」鳩撥一撥頭髮,自信滿滿地說。

「吹水你就叻,上官鳩!」想追童童的傻仔豪坐喺一邊嘲諷起來。
more
我有個女神家姐個故

「少甜」我有個女神家姐
https://lih.kg/1982400
「吹水都唔關你事啦~」鳩淺笑一聲,就繼續同洪吉傾計。
「你⋯你⋯⋯」傻仔豪嬲到唔知講咩好:「言靈道具都無!死窮鬼!」
鳩睥了他一眼,就無理會。
童童坐在旁邊感覺很無奈,鳩都無做啲乜⋯做咩咁鬧佢喎⋯⋯

「早晨呀,同學!」茉里奈滿面春風地行入班房:「今日我地出街喎,準備好就出嚟排隊啦,記得貴重財物跟身啊!」
「哦~」啲同學就帶晒銀包電話出去排隊。
鳩同洪吉就一邊傾計一邊行。
「喂鳩,發唔發覺茉里奈今日條裙好短啊!」洪吉意淫地瞄著茉里奈的修腿,白滑又有彈性。
「吓!?乜你仲未死心架?」鳩嚇了一跳,他還以為洪吉已經對茉里奈沒有愛慕了。
「嘿嘿~緊係啦~」洪吉淫淫一笑:「佢拍拖啫,遲早都會分手架啦,到時我再乘虛而入,每日同佢瘋狂做愛!哈哈哈哈~」
鳩反了個白眼,唔好咁痴線啦大佬。
「鳩,你睇住啦!」洪吉拿起扇子,向著茉里奈的裙子輕輕一撥。
一陣陰風從下向上吹起了茉里奈的裙,呀!!!
茉里奈嚇到馬上㩒返實條裙,今天她穿的是白色底褲⋯⋯
洪吉睇到笑得好鹹濕,恨不得馬上衝去強姦茉里奈。
「邊個!?玩啲咁嘢!」茉里奈生氣起來,擰轉頭望下邊個。
洪吉嚇得馬上把手上的扇塞到鳩手上。
「喂⋯?做咩事呀⋯⋯」鳩呆若木雞。
「吓⋯上官鳩⋯原來係你呀⋯⋯?」茉里奈皺著眉頭用奇異的目光望著鳩,然後又望望童童。心諗,佢明知我係佢呀哥女朋友嚟架喎⋯⋯居然連我都唔放過⋯⋯童童真係可憐啦⋯⋯仲有嗰個叫林海欣嘅女仔⋯⋯被佢捉咗返屋企強姦⋯⋯真係好慘囉⋯⋯
「痴線,唔關我事架喎⋯⋯」鳩連忙否認。
「miss!係佢做架!我親眼見到。」傻仔豪馬上衝出嚟落井下石。
茉里奈嘆了一口氣:「算啦,下次唔好啦⋯⋯」話晒都係男朋友仔嘅細佬,都無理由罰佢嘅⋯⋯
「唔好就咁算啊,Miss記佢小過啦!」傻仔豪繼續搧風點火。
童童聽到把幾火,心諗,佢係咪痴線架,做乜係咁針對我老公呀!!!
茉里奈無理會傻仔豪,說:「唔好嘈啦~你地排隊上車搵個位坐啦~今日我地同B班同車呀,唔好嘈親人地呀!」
「知道~」

「屌你老母咩!」鳩嬲爆爆咁塞返把扇被洪吉,就上咗車搵位坐。
「sor囉⋯⋯」洪吉尷尬咁講,估唔到鳩會嬲咗。
鳩上到車就是但搵個位坐,咁啱見到欣婷坐咗係旅遊車三人位嘅最埋邊,她臉紅紅的望向窗邊,扮作沒有看見鳩。

佢諗都無諗就坐咗係欣婷旁邊,戳她的腰間說:「喂,戳死你!」佢地係森林都係咁樣玩嚟消磨時間。
欣婷難為情地縮埋一邊,說:「咦,童童呢?」
「唔知喎⋯⋯」鳩左望右望,諗住叫童童過埋嚟三個一齊坐。
咁啱見到傻仔豪坐喺前面拉住童童說:「喂~坐依到呀童童~」
鳩嚇了一跳,可惡!又掂童童隻手!
「唔啦⋯我同鳩坐啊⋯⋯」童童撥開佢隻手就急急腳走到鳩身邊。
即刻攬住鳩隻手唔放,仲成個奶壓住鳩手臂。
傻仔豪就坐喺前面睇得清清楚楚,嬲到握緊拳頭手都震埋。

「咦,呀豪,我可唔可以坐你隔離呀?」一個四眼肥妹女同學好奇地問。
「唔可以呀!死開啦!」呀豪嬲嬲豬大聲吆喝個女同學,然後就帶上耳機聽歌。
茉里奈企係車頭見到嚇咗一跳,依個呀豪居然會咁無禮貌,平時好乖架喎⋯⋯
「如花同學~你無位坐過嚟同老師坐啦~」茉里奈甜笑招招手說,同學們都坐好司機就開車了。
而呀豪就自己一個坐,時不時偷望童童同鳩。

過了一會兒,童童就攬住鳩隻手瞓著咗,琴晚瞓得唔好,所以特別攰。
鳩望住童童瞓到淰晒,會心一笑,拖緊她的手。
又望望欣婷,她在玩手機。
「喂,你有無帶言靈道具呀?」鳩拍拍欣婷好奇地問。
「有啊!」欣婷從裙袋攞咗個小口琴出嚟,銀色的手工很精緻,上面還有海藍色的言靈石。
鳩眼都大埋:「幾靚喎,有咩用架?」他拿上手看看。
欣婷想了想,說:「吹囉⋯⋯」
「車~鬼唔知咩⋯⋯」鳩反個白眼就俾返欣婷。
「知你又問~」欣婷笑了笑,收返好個口琴入裙子。
如花
文呢
「咁多位同學仔,歡迎你地嚟參觀言靈師公會呀!」短髮白淨靚女言靈師姐姐說。

「言靈師姐姐~我好想做你同事呀~」幾個百厭的男同學興奮大叫起來。
「你有無男朋友架~」
「你好得意呀~」

茉里奈站在一旁心有不滿,可惡!成班友仔啊,見到我都無咁口花!
「呀~你地唔好嘈啦~等人地講完先至傾計啦~」茉里奈勉力一笑,說。

「嘿嘿~係囉,大家安靜啲先,我地今日嘅體驗活動先岩岩開始⋯⋯」
言靈師姐姐拎起幾張紙說:「咁言靈師嘅工作平時主要就係守護香靈依個地方啦~」
「而我地所有言靈師裡面,最有實力嘅人就會擔當靈城主嘅位置。意思啫係有能力守護整個城市嘅人啦!」
一個同學熱血沸騰起來:「我一定要做到靈城主啊,到時就可以溝晒啲靚女!!!」
言靈師姐姐反了個白眼就繼續說:「咁一般來講呢,由言靈師去到靈城主呢,係要經歷好多難關嘅!」
「首先要係通過言靈師考核啦,成功就做到初心言靈師~」
「原來係咁~~~」傻仔豪點點頭說,似乎對言靈師依份職業滿懷熱誠。

鳩企係一邊一直聽都聽到有啲悶,想快啲完去陪童童買床。
「咦,係喎,你地有無屋企人係言靈師嚟架?」靚女姐姐又問。
當場一片安靜下來,同學們都你眼望我眼,唔知喎⋯⋯
茉里奈見場面咁尷尬就笑說:「有啊~依個同學呀哥係言靈師嚟架~」她指一指鳩。
傻仔豪聽到嚇咗一跳,唔會係咁掛⋯佢呀哥係言靈師!?
鳩RR頭說:「係啊⋯⋯有咩問題?」
靚女姐姐淺笑說:「無呀~我好奇問下咋!你叫咩名呀?」
「上官鳩⋯⋯」
靚女言靈師姐姐愕然眨一眨眼睛,說:「我都有個同事姓上官喎~不過佢最近唔知咩事成日唔返工~」
鳩望一望茉里奈,茉里奈流了兩滴冷汗⋯⋯應該說的就是每日被困在家中當肉棒工具的上官遊了。

「好啦,咁宜家做完一個關於言靈師嘅小簡介,就正式開始今日嘅體驗活動啦。」
人乾
成日唔返工
唔返工
今日仲有無
俾完正評番紙言等文
樓主記得放紙言
「好啦,咁宜家做完一個關於言靈師嘅小簡介,就正式開始今日嘅體驗活動啦。」

言靈師姐姐輕撥頭髮說:「咁言靈師嘅任務係有分兩種,一種係有人委托嘅任務,例如討伐任務,做保鑣之類。另一種就係緊急任務,例如查殺人案,有人被人打劫之類。」
言靈師姐姐淺笑說:「一般嚟講委托任務就係自己喺任務欄到揀嚟做嘅~越難嘅就越多錢㗎!」

其他同學聽到個錢字就興奮起嚟:「幾多錢架?」「做言靈師係咪好好搵架!?」
「一定搵好多啦~~~」同學仔們議論紛紛。
嚇到言靈師姐姐尷尬起來,說:「嘿⋯如果你努力返工嘅話,初心言靈師一個月都可以有兩萬蚊架!」
同學們聽到就失晒望,搖搖頭說:「咁少⋯⋯」
「咁你呢?你宜家有幾多呀?」洪吉興奮地問,他想插依位言靈師。
「秘密秘密~」言靈師姐姐以笑帶過,然後就行到一塊貼滿通告的大木板前。

「你地過嚟啊,依塊板就係掌握住所有言靈師人工嘅任務欄啦~」她指向板上說:「咁一間會俾你地試下揀一啲容易嘅任務嚟做,不通我想你地分咗組先,兩至三個人一組。」

童童馬上攬住鳩的手臂,細細聲說:「老公~我同你一組~」
「嗯!」鳩甜笑,輕拍童童的手。
傻仔豪企係前面嚇了一跳,而且心痛得很,因為他居然聽到童童叫鳩做老公!
明明⋯⋯我都唔差⋯⋯點解你咁對我喎⋯⋯豪的眼睛越來越濕,他深深吸一口保持住冷靜。
他不能情緒失控的。

言靈師姐姐又突然記起啲嘢,說:「係啦!記得你地嘅組要有人有言靈道具喎,否則就太危險啦~」
因為有好多任務嘅對手都未必可以用廣東話言靈對付,所以只少要有一件言靈道具去保護自身嘅安全~
好呀
鳩係咪唔算新手
鳩有冇殺人任
鳩係明宴會浸淫咗一陣 唔多唔少都大膽過其他人
無啦~
繼續出文 唔好畀佢停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞