《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
你確定得四個咁少?
童童坐喺班房發呆,望住窗邊睇風景,係到諗以後嘅生活。
遲吓考完試童童就畢業,然後日日坐喺屋企安胎,童童一諗到依點就覺得驚。
依種生活一定悶到抽筋,如果林海欣多啲係屋企陪佢就好了。
「童童,做乜咁唔開心呀個樣?」坐喺隔離多管閒事嘅啊豪問。
「吓?無呀⋯」童童R一R頭。
「係咪嗰個上官鳩對你好差呀?唔怕同我講喎。」啊豪溫柔地問。
「佢?對我都幾好呀⋯⋯」童童嘆口氣:「我煩緊其他嘢啫~」
啊豪想了想:「不如同我分享下?我好想知喎。」
童童皺起眉頭心諗:「點分享呀⋯唔通同你講我有咗鳩嘅BB咩⋯」
「哈哈⋯其實好少事啫⋯⋯」童童淺笑說。
「好小事都可以同我講喎!我咩都聽架!」啊豪追問。
童童嚇左一跳,佢好似有啲奇怪⋯⋯
「叮叮叮叮!」放學嘅鐘聲響起,茉里奈拍一拍手:「咁今日就係咁先!你地放學啦~」然後就急急腳走人,茉里奈最近成日都趕返屋企搞遊。

童童都咩起書包準備走人,佢最近太無聊係屋企學日文。
「鳩會唔會嚟接我放學呢?」童童心諗。
啊豪見童童走咁快,又攞起書包跟埋去。
「喂,一唔一齊返屋企呀?」啊豪笑問。
童童愕然,然後婉轉拒絕:「唔洗啦,我有其他嘢做⋯⋯」
「喔?做咩呀?」啊豪又追問。
條友好煩⋯⋯⋯童童心諗。
「哈哈⋯約咗鳩行街~」童童說完就擰轉頭閃人。
留下啊豪係走廊到葡萄,可惡⋯⋯點解嗰個都揀上官鳩,到底我有咩比唔上佢!
啊豪一諗起鳩個樣就火滾,
啊豪前幾次溝女告白,個女仔都會話:「我有中意嘅人架啦,好對唔住。」
「邊個啊⋯?」
「鳩⋯」說完就掉頭走,所以啊豪非常痛恨依個上官鳩。

啊豪跟住童童尾,睇吓佢係咪真係搵鳩行街。
童童感覺啊豪好奇怪,不過唔想理佢直接走出學校。
「喂~童童~」鳩企係學校門口揮手。
童童聽到鳩把聲就開心,然後望一望見到佢隔離多咗個女仔。
童童皺起眉頭瞪了一眼鳩:「依個邊個嚟架⋯!?」
「唔係你諗咁嘅⋯」鳩就係童童耳邊細細聲解釋返來龍去脈,
「噢~」童童點點頭,然後望了望細冰:「hello⋯你叫咩名呀?⋯」
細冰笑臉迎人:「Hello!我叫細冰呀!」
童童有啲尷尷尬尬,鳩見狀就話:「啊老婆,我幫你攞書包呀!」
童童反了個白眼:「一早就要啦~!」
鳩點點頭:「係嘅係嘅~」然後就咩起書包就拖住童童放學。

啊豪企係隔離睇到眼火爆,居然帶住條女嚟接童童放學⋯⋯
等睇返屋企
4p
文呢!?
夜少少先宜家打唔出
一次過追到live
細冰同童童從陌生人慢慢傾到興起,由護膚品到衣服,雖然細冰完全唔熟悉依啲嘢,
不過就好有興趣,係咁問來問去。
童童又悶咗成日,宜家有人肯同佢傾計開心到不得了。
鳩早就被兩人嘅話題拒於千里,所以拖住童童係到睇風景。
童童見好似冷落左鳩就同返鳩傾計:「老公~你攞住嗰袋咩嚟㗎?」
鳩想了想,頓時心虛到不得了,入面全部都係同遊去買嘅性用品⋯⋯
「哈哈⋯無乜特別呀⋯買咗啲玩具咁囉⋯⋯」鳩強顏歡笑說。
童童瞄了眼:「係咩~攞嚟睇吓~」
鳩嚇一跳,然後低聲下氣地說:「老婆大人吖⋯可摸以⋯返到屋企先啊⋯?」
童童用力拍打鳩嘅膊頭:「唔得!宜家攞出嚟!」
「咁⋯咁⋯⋯」鳩驚驚青青咁拎起個袋。
企喺一旁嘅細冰見到依個畫面忍唔住笑咗出嚟。
「哈哈~你地好恩愛呀~」
「⋯⋯⋯」童童呆鈍一下:「咁佢係老公嚟架嘛~~~」然後笑說。
細冰望了眼鳩,然後嘆一口氣~真係好羨慕依種關係。

鳩拖住童童返到屋企樓下,細冰都一齊。
「細冰~入去坐陣飲杯茶啊。」童童開口說。
細冰諗都無諗就點頭答應,跟住佢地入去。

另一方面,遊同啲朋友食完飯就嗱嗱臨跑返屋企。
遊想係茉里奈返到屋企之前,扮作若無其事留在家中。
Thx
下一集 你地想睇鳩定遊先?

好睇

唔知會唔會整個人物表?
大概點整的 可以試吓
即係可能每個人叫咩名,有咩技能,年齡
現況如何(例如咩關係,死左未咁)
如果人一多可以方便大家回憶下

跟住好玩d既可以比大家加新人(新角做後宮咁)
excel表會幾方便如果想比大家加新角色
幾好呀 搵日寫返出嚟俾大家睇
加新角色就要再諗下 因為宜家都好多會好難寫落去
所以呢樣可有可無

會死既路人即係垃圾筒,鼠王芬個d我覺得都可以加埋入去

係呢段唔係幾開心既日子ff下都好
無謂格硬來
寫得開心就好
多謝你嘅建議先
認真好笑又夠甜

3p
又見到你嘅
好睇嘛又係你
大家睇嘅故都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞