《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
係啦個名睇到㗎嘛
「叮叮叮叮~~~」鬧鐘響起,醉醺醺的令狐森從鹹夢中醒來。
「呀~~~」他伸了個大懶腰,看看時鐘。
「屌!仆街!」11點48分,完完全全是遲到了。
「唉~算啦~今日唔返啦~」他轉身就繼續瞓覺,遲到早退曠課對他來說都是家常便飯,只要他的成績出色就可以了。
令狐森在言靈學校從來都沒有很用功讀書,但成績不知為何一直保持在班十名內。
是名副其實靠「天才波」的人。

「咦?點解呀媽今日唔叫醒我嘅?」令狐森皺皺眉頭,站了起身走出廳行了個圈。
「媽?」他見家中居然是空無一人,而飯桌上留下了一張小紙條。
「衰仔,老母同明姨佢地出城玩幾日~枱面上面有啲錢,依幾日你自己搞掂自己啦!XP」
令狐森反了個白眼,望望枱上放了500蚊⋯⋯
「吓?500蚊夠唔夠我玩幾日架⋯⋯」他不屑地說,然後就袋起了錢,刷牙去。

「咦禮行,你去邊呀?」林海欣坐在沙發玩手機,見禮行換晒衫好奇地問。
「無呀,約咗天叔個女去街~」禮行穿起鞋說,她今天約了穎喬兩個去街。
「哦~小心啲喎,最近出面好似有啲危險⋯⋯」林海欣側一側頭說。
「危險?咩危險呀?」禮行愕然,好奇地問。
「你唔知咩,好似話有連環殺人案喎⋯⋯中央地區連續兩晚都發現少女裸屍,身中多刀慘死呀!言靈師公會話兩單都係姦殺案嚟架⋯⋯」林海欣語氣說得令人毛管戙:「你出街都係小心啲好~」
禮行嚇了一跳,瞓了幾日居然有這種事發生⋯⋯
「唔係掛⋯⋯」禮行雖然也殺過很多人,但都有點不安。
「都係喺手袋放把刀傍下身比較好。」她心諗。

林海欣見禮行走了就匿埋入房瞓覺,她躺在床上開著空調,享受自已一個瞓大床的感覺。
「連環殺人案⋯⋯唉~真係懷念~」
琴日由post1追上黎
樓主加油
在一座荒廢的小屋裏,住了兩個身穿沾滿血衣服的粗人。
「真係爽呀大佬~」其中一個咬住煙的男人笑說。
「琴晚條女?」大佬坐在地上磨著小刀說。
「係呀!個閪緊到呢~就咁殺咗真係有啲可惜!」咬著煙的男人笑說。
「哈哈~唔可惜,我地今晚再嚟一次囉~」大佬舉起小刀淫笑說。
「好呀好呀!先姦後殺再姦再殺!」咬著煙的男人興奮地噴出香煙。
「自從係精神病院出嚟都無試過咁爽!」大佬收起小刀可怕地說。
「係囉!佢地傻傻地嘅!成日話我地兩兄弟係痴線,佢地先係痴線呀~」
「細佬!以後我地殺晒所有話我地係痴線嘅人!」大佬興奮地說。
「好呀好呀!」細佬跳起身,瘋狂跳舞。

穎喬和禮行約在中央地區的商場等,她們兩個的第一個目的地就是先去喝杯咖啡。
「咦~禮行姐飲咩呀?」穎喬抬頭望著餐牌,上面有各種不同的咖啡和小食。
「我飲⋯⋯white peach soda⋯⋯」禮行想起自己不同以前,掃興地說。
「吓?唔飲咖啡?」穎喬一時忘記了禮行現在是大肚婆,好奇地問。
「係呀⋯我有咗⋯⋯」禮行頹廢地說,她很久沒有見過街上的太陽。
「⋯⋯⋯係喎。」穎喬說一說就記起了。
她們兩個坐在咖啡廳的一旁有傾有笑,又說最近有個人溝佢,又說禮行的男朋友幾靚仔,傾足一個小時還未想停止。

而另一方面,百厭星同學今日見得閒,想去買下衫褲。
正所謂,要到溝女,首先要執靚自己個靚樣。
依個世界上無話要靚仔先溝到女嘅,周不時在街上都會見到肥豬配美女。
只要你行出嚟嘅感覺乾淨識著衫就可以了。
「買邊件好呢~?」百厭星一邊坐巴士,一邊看著時裝雜誌。
唔知嗰個穎喬中意人著咩衫呢?百厭星同學拿住本雜誌就去商場周圍走,想睇下有咩靚衫買。
好睇好睇
more
「先生,想睇咩呀?」紅髮大波Sales走到百厭星同學身邊,說。
百厭星同學瞄了瞄她穿的小背心,心口那條長長的波罅,說:「睇⋯睇衫⋯⋯」
他吞了啖口水,好正呀依條女⋯⋯
「哈哈~睇咩衫先?」她掩嘴一笑,心諗條仔係咁望我對波一定係處男嚟啦,真係好惡心囉~
「er⋯⋯⋯最近興點著衫呢?」令狐森甩一甩頭,把視線望返去其他地方。
「喔~」紅髮大波sales偷偷一笑,說:「可以試吓著polo囉,感覺都幾斯文架。
果然係個死毒撚~嘿嘿,不過都唔算樣衰嘅~
「好啦⋯⋯」令狐森瞄一瞄她對波,便走了去睇衫。
真係好想渣下呀!!!好想屌呀!!!
紅髮大波sales微微笑就轉身繼續做嘢。又是一個鹹濕仔~

「就依件啦~白色都唔錯喎~」令狐森揀了兩三件衫就走了去俾錢。
「咦~又係你呀先生~」紅髮大波sales站了在收銀處。
百厭星同學又瞄著她的胸部,笑說:「嗯⋯我想買依幾件⋯⋯」
真係好想摸下佢對波囉⋯⋯
「嗯⋯⋯咁多謝你三百四十蚊。」她微笑說,心裏很享受被男人注視的感覺。
「喔⋯⋯」令狐森從銀包拿了張五百蚊紙出來,鼓起勇氣問:「咦,你幾號電話呀?」
溝女定律,未溝過,點知溝唔到呀!?
「吓?」紅髮大波sales當場嚇了一跳,點解依個毒撚居然咁夠薑嘅⋯⋯
「嘿⋯唔好意思啊,我唔可以俾電話客人架⋯⋯」她尷尬地說,心諗你都痴線嘅!
「咁⋯算啦~」令狐森又食了一次檸檬了,頹廢地說。
然後就攞了袋衫走了。

令狐森自己周圍行了陣街,睇了不少靚女,天色也漸漸入夜。
另一方面,禮行和穎喬她們也玩了一整天,拿著一袋二袋東西想找地方食晚飯。

「買咗好多嘢囉~」穎喬咬著飲筒笑說。她們入了一間餐廳食飯。
「唉!無晒錢啦~哈哈~」禮行抱著頭有點後悔買太多嘢,但還是很開心的。
令狐森拿著匙羹探頭出來望一望,把女仔聲好似有啲熟⋯⋯
咦,穎喬!?他嚇了一跳,然後興奮到不得了。
女神呀!!!乜咁啱都有嘅~~~!
他高興得巨龍也扯扯地,躲在一旁偷睇著她們兩個。
「坐佢對面條女都好正喎⋯⋯」百厭星同學心諗。那個就是鳩的女朋友禮行了。
「點算好呢宜家⋯⋯」
他在想一個方法扮作巧遇到穎喬,但又不要太假⋯⋯
「宜家佢地食緊飯,就咁行埋去又唔係咁好喎⋯⋯」他猶豫着,
「吾⋯⋯一係咁啦⋯⋯等佢地食完飯返屋企嘅時候,我就彈出嚟扮撞到佢啦!」
他想著想著,禮行她們都吃完飯了。
百厭星同學,見禮行她們埋單也跟著埋單,然後就偷偷的跟著她們身後,等待時機成熟扮作撞到穎喬,順便送她回家!拿她的好感。
哈哈哈~非常好,咁就一定溝到佢啦!令狐森傻笑起來心諗。

他只看過電視劇上的男主角用這招溝女,「咦,乜咁啱呀~」而他根本不知道這招在現實世界中是沒有可能的有效的。
一般來說,女仔只會覺得你很變態是跟蹤狂⋯⋯
禮行會唔會覺得佢係連環殺人案嗰個兇手以後一野殺咗佢
紙言追到嚟live咗
天色已晚,街上的行人漸漸稀少,街燈一閃一閃的。
巷子裏垃圾滿佈,穎喬和禮行已離開了中央地區,行到一條寧靜的分叉路口。
「你返去小心啲呀⋯⋯」禮行擔心地向穎喬說。
「得啦~有咩壞人我都唔驚喎~」穎喬自信滿滿地說。
「吾⋯⋯」禮行有點不放心她自己一個回家:「我俾依個你旁下身啦~」她從手袋裏拿了一把美工刀出來給穎喬。
「吓~唔洗啦~」穎喬笑了笑搖搖手拒絕。
「袋住佢啦!有殺人案嘛最近。」禮行把美工刀塞到她的手裏,說:「就咁話啦,返到屋企即刻打電話俾我啊!」
「咁好啦⋯⋯」穎喬拿著美工刀尷尬地笑了笑,禮行姐也太緊張啦吧⋯⋯太小事化大了,她心諗。
而令狐森就躲到遠遠偷看著,搞緊咩呀佢地⋯⋯個女人仲唔走嘅?咪阻住我食女啦!
「咁我走啦~」禮行總算安心了點,笑說。
「嗯~我返到去打電話俾你啦~」穎喬也微微笑,揮手離開了。
令狐森見她們兩個終於分開了,就知機會終於來了!
他偷偷地跟上穎喬的步伐,打算扮作巧遇碰倒她。

「咳咳!先生⋯⋯」突然他的背後傳來一把男人聲。
「咩料呀!」令狐森擰轉身一句鬧埋去,然後嚇了一跳,是一個拿著把黑長太刀的言靈師。
「嗯!?」令狐森嚇得不懂反應。
「你夜麻麻係到做咩呀?」言靈師捉住了他的膊頭微笑說。
「吓⋯!?」令狐森心虛起來,他是在跟蹤女仔喔⋯⋯
言靈師察覺到他的異樣,便更大力捉得他更緊。
「無呀⋯⋯我行完街買衫咋⋯⋯」令狐森痛得皺起眉頭,完全發不出力。
「買衫?」言靈師看到他手上的確是拿著一袋衫,但依然覺得有點可疑。
「真係架⋯⋯無呃你!」令狐森誠懇地說,情深意重的盯著言靈師的雙眼。
「⋯⋯⋯⋯⋯⋯」言靈師被他的熱情搞到有點尷尬⋯⋯
「咳咳⋯你知唔知最近有連環殺手犯呀?咁夜仲唔返屋企?」言靈師放開了他,見他一臉傻樣都不像殺人犯。
「吓?係咩?」令狐森愕然,佢根本完全唔知道有件咁嘅事。
「係呀,已經殺咗兩個女仔架啦⋯⋯雖然你係男,但係都要小心啲嘛⋯⋯」言靈師搖搖頭說。
「吓!?」令狐森嚇了一跳,殺咗兩個女仔?咁穎喬自己返屋企咪好危險!!!
「做咩呀?」言靈師看他如此大反應,好奇地問。
「無呀無呀,我趕住返屋企睇電視咋嘛~嘿嘿⋯⋯」令狐森搔著頭說,他很擔心穎喬有危險。
「咁快啲返去啦~唔好再咁夜返屋企呀!」言靈師拍拍他手臂就掉頭走了,他要繼續去巡邏這個區域。
「好,知道啦。」令狐森微笑點點頭扮乖仔,然後就急急腳去找穎喬,送她回家。

此時,在一輛破爛的車子旁邊踎了兩個男人。
其中一個咬著口煙,瞄出巷子外。
「大佬,今晚少咗好多女出街喎⋯⋯」他失望地說。
「唉呀~細佬,俾啲耐性啦~」大佬拿著刀子輕鬆地說,腦中想著一會兒要如何玩弄他們的獵物好。兩穴狂插?還是強迫她含我的臭肉棒呢?要她表演小便也不錯喔~
「咦,大佬!有啦有個靚女行緊過嚟呀!」細佬興奮起來,說。
「係靚女嚟喎,等佢行埋嚟先捉佢。」大佬靠到牆邊,小心翼翼起來。
而咬著煙的細佬就馬上從褲袋裏拿出索帶,準備綁她兩手。

穎喬看著電話行路,這真是有點恐怖。
一個人都沒有⋯⋯安靜得很,也很昏暗⋯⋯
她趕緊腳步,想快點離開這個恐怖的地方。
「啪!」
突然有雙手從她背後伸出來,緊緊的揞實她的嘴巴。
「吾吾⋯吾!」穎喬不停的掙扎著,但她完全叫不出聲。
背後的那個人也很大力。
「大佬!我地捉到啦!」細佬興奮地跳舞。
「哈哈哈~細聲啲先細佬~快啲用索帶綁住佢隻手先!」大佬用力捉住不停反抗的穎喬。
「哈哈~係喎,差啲唔記得㖭~」
穎喬不停的踢腳,想踢開他們其中一人,但沒有用,她只是一個剛好十八歲的小女孩。根本反抗不了⋯⋯
「吾⋯吾⋯⋯!」她被綁住了雙手,推倒在車子上。
「正呀依條女!!!」細佬又興奮地抖動身體。
「好,今日點玩好呀?」大佬開心地笑說。
他們兩人㩒住穎喬在車子上,開心地討論要如何玩弄穎喬的身體。
而穎喬聽著聽著也感覺到這兩個人是痴線的⋯⋯眼淚也漸漸滲出眼框。
「鳴鳴⋯有無人可以救我呀⋯鳴鳴⋯⋯爸爸⋯禮行姐⋯救命呀⋯鳴鳴⋯⋯⋯」她的內心在求救。
加速
禮行返轉頭救完
帶佢返鳩屋企
係機會啦百厭星
「係邊呢?」令狐森拿著袋衫在附近走來走去,尋找穎喬的身影。
「大佬!除咗佢條褲先啦!」細佬拉扯著穎喬的牛仔褲說。
「好!𡃁妹,你乖乖地唔好反抗呀!我地叫你做咩就做咩聽唔聽到呀!」大佬把小刀貼到穎喬的頸子上,嚇得她不敢亂動,緊緊的咬緊嘴唇,流著眼淚任由細佬解開她的皮帶。
「嘩~正呀!」細佬用力扯低了她的褲子,看到她的小內褲,白嫩的大髀肌膚。
「吾⋯吾⋯⋯」穎喬痛哭著,但雙手被反綁毫無辦法反抗這兩個男人。
「細佬,除埋佢條底褲,俾我睇吓佢個閪!」大佬㩒實穎喬在車上淫笑說。
「好呀好呀!」細佬興奮地拉住她小內褲的兩翼。
「吾⋯吾⋯⋯」穎喬搖搖頭,淚流不停。她沒有俾人看過自己的私處⋯⋯
「除啦我~哈哈哈~」細佬激動地笑說。
「啪!!!」突然一聲巨響從他後腦傳來。
一雙抖震的雙手拿著鐵水管,向細佬的後腦扑落去。
「你⋯你地好放開佢喎!」令狐森拿著鐵水管,大聲吆喝⋯⋯
穎喬從濕潤的眼睛,看到令狐森抖震的雙手,完全猜不到他的出現⋯⋯
「細⋯細佬!」大佬驚愕的看著細佬,看到他被扑得滿頭血⋯⋯
「你條撚樣!」他發癲了,拿著刀向令狐森衝過去。
「喂⋯喂⋯⋯冷靜啲⋯⋯」令狐森嚇得向後閃了兩步⋯⋯
「嚓!」
「嚓!」
「嚓!」
大佬連續向令狐森刺了三刀,但每一刀都被他左閃右避躲了。
他敏捷的身手,嚇了大佬一跳。
「扑!」令狐森見大佬有空檔的時間,就一棍扑落佢個頭到。
「哈~抵死!」令狐森見這個大佬也不是想像中咁勁,就自滿起來。
大佬怒狠的盯著他,頭是痛,但令狐森的力相比起精神病院還的保安員,小得多⋯⋯
「扑!扑!扑!」令狐森見他動也不動,就繼續向大佬的頭扑落去,感覺好似扑傻瓜一樣,起勁地毆落去。
「嗯⋯⋯⋯⋯」大佬咬緊牙關,盯著他的鐵棍。
「砰!」令狐森跳了起身,想用最後一棍有型地扑爆佢個頭。
突然大佬踎低身,起腳向他的肚子踢了一腳!
「砰!」令狐森整個人被他踢開了,嘔吐,連手上的水管也丟了在地上。
「哈~死𡃁仔~」大佬淺笑起來,說:「你以為我真係傻架!?企定定被你扑?」
「大佬好嘢!」細佬迷糊的站了起身,揞住後腦的傷口。
大佬的頭上也流了點血,但不足掛齒,只是輕傷⋯⋯
樓主加油 用咗兩日時間live咗
「嗯⋯⋯」令狐森倒在地上按著肚子動也不動,痛得他連說話的力也沒有。
穎喬也痛心起來,看到令狐森受傷她的心很不好受。
大佬用手背抹一抹額頭上的血,怒氣匆匆的扯起令狐森的衫領說:「做架兩?傻咗呀你?」
「啪!!!」他一巴車埋去令狐森的臉。
這一巴直接把令狐森打暈了⋯⋯
「大佬!依條𡃁仔點搞好!?扑鬼爆晒我地個頭喎!」細佬按住後腦的傷口不服氣地說。
「就咁殺咗佢就太益佢啦~」大佬淺笑說。
穎喬很擔心他們會殺了令狐森,便用盡氣力地大嗌:「吾!!!吾!!!」雖然嘴巴被密封了,但也挺大聲的。
「喂,咪嘈呀!」細佬連忙用力捵住穎喬的頸子,突然遠處傳來快穩腳步聲。
「邊個係入面!?」是剛才拿著太刀的言靈師,他握著刀在巷子外,疑惑著。
「大⋯大佬點算呀?」細佬怕被人發現,驚慌地問。
「走!帶埋條女同依個𡃁仔開車走!」他們一手就把令狐森和穎喬拋入車尾,而穎喬被壓在令狐森身上。
「出嚟!!!」言靈師準備拔刀,小心謹慎地一步步走進巷子,遠處就望到輛汽車。
還有兩個黑影。
「喂⋯⋯你地係咩人呀!?」言靈師感覺不妙,他們應該不是在吹風之類的⋯⋯
微光照到他們滿身都是血⋯⋯
「嚟吹風囉~」大佬舉起雙手,微笑說。
言靈師懷疑他們的問:「最近有殺人案喎,你知唔知呀?」
「知呀~真係可怕~」大佬舉起手,說。而細佬也同樣的舉高雙手,想找機會打暈這個言靈師。
「咁點解你地兩個成身血跡嘅?」言靈師疑惑地問,握緊手上的太刀質疑他們。
「血跡?」大佬流了兩滴冷汗,也不知如何解釋。
「我地兩個劏豬架!」細佬連忙衝出來答:「唔信你睇吓~」他拿起電話給言靈師看。
「睇咩呀?」言靈師好奇地問,慢慢的靠近他手上的電話。
細佬嘴角微微上揚一笑,是機會打暈他了。
「噠⋯⋯⋯」突然一包索帶從細佬的後褲袋跌了出來,言靈師馬上警覺起來。
他看著包索帶,想起前兩單的凶殺案,女死者也是被索帶綁住雙手。
「就係你地⋯⋯!?」言靈師一瞬間拔刀,大佬見狀立即飛撲㩒住言靈師的身體阻止他拔刀並大嗌:「細佬!快啲開車走先!!!」
「大佬?」細佬呆若木雞,看著他們兩個在糾纏著。
言靈師不斷用力推開他,又在他的耳邊說言靈拉他進夢境。
大佬連忙用力揞住他的嘴巴,堅忍著不睡:「走呀細佬!呀哥好快返嚟搵你!」
言靈師盯著他們兩個,從褲袋拿了粒言靈石出來。
「仲唔走!?」大佬見勢色不對,命令的說。
「哥!」細佬坐進車裏發動車子,不停叫喊聲大佬:「一齊走呀!」
「你走先!」大佬的眼睛也快要合上了,只見到迷糊糊的畫面。
「哥!」
言靈師把言靈石推向大佬的腰間,「嗯⋯嗯⋯嗯⋯」大佬像發羊吊一樣,四支無力倒在地上抖動。
「哥!?」細佬愕然的看著他。
「快⋯啲⋯走⋯呀⋯⋯細佬⋯⋯」
言靈師拔出太刀,直接割傷了大佬的雙腳,令他不能逃走。
「哥!⋯⋯鳴鳴⋯⋯」細佬見言靈師來勢洶洶的,只好忍痛開車走。
言靈師見他開車走,便追起來。
「走呀細佬⋯⋯⋯」大佬已經不能了,閉上雙眼就睡了入夢境。
三粒鐘Live左 支持
三個鐘!?

再度留名
好似好耐冇睇主線(言靈)劇情
冇嘢睇
「文!⋯⋯鳴鳴⋯⋯」巴絲見樓主來勢洶洶的,只好忍痛開車走。
「咦⋯奇怪啦⋯⋯」禮行坐在沙發,拿著電話皺眉頭。
「咩事呀老婆?」鳩摸摸她的膊頭好奇地問。
「穎喬囉⋯打電話俾佢都唔聽嘅⋯講好返到屋企要打俾我架嘛⋯⋯」禮行擔心地說。
「吓?試吓打俾天叔問問~可能沖緊涼啫⋯⋯」鳩感覺也不是什麼大事。

禮行馬上打電話給天叔問清楚,照理穎喬應該早就回到家了⋯⋯
「喂⋯天叔?」禮行心急地打電話給天叔問清楚。
「嗯?禮行?」天叔在家裡看書,接起電話。
「穎喬返到屋企未呀?」禮行擔心地問。
「佢唔係同你一齊咩⋯?」天叔驚訝地說。
「我地分開咗好耐啦,佢仲未返到屋企呀!?」禮行焦急萬分,穎喬難道是出了什麼事嗎!?

另一方面,細佬流著眼淚的踩油加速,終於撇甩言靈師返到去荒廢小屋。
「哥⋯⋯鳴鳴⋯⋯」他仆在軚盤上,痛哭著。
而穎喬雙手被反綁著壓在令狐森的胸脯,聽著他微弱的呼吸聲。
細佬哭著哭著,突然怒盯著後視鏡的穎喬和令狐森,怒斥他們:「最衰都係你地兩個!!!」
「出嚟!」他打開車門,怒氣匆匆的把穎喬拉出車門。
「吾⋯吾⋯⋯」她被扯得很痛,手臂都紅了一噠。
「入去!!!」
「吾⋯⋯吾⋯⋯」細佬怒火沖天,一手把穎喬推進一間黑房裡。
然後還有車裡暈了的令狐森。
「啪!」他直接扯著令狐森的後領,粗暴地把他一同拉扯進黑房間裡。
打算好好折磨這兩個害死他哥哥的人!
「嚓~~~」他拉開了穎喬嘴上的牛皮膠紙,拿著小刀指住她生氣地說:「八婆!最衰都係你!!!」
「你想點呀,捉我地兩個嚟依到⋯⋯」穎喬倔強地說,但手還是被綁住。
「最衰都係你條八婆,亂咁嗌,我大佬先至會被言靈師捉住!!!」他堅忍著眼淚地說。
穎喬沒有說話,怒盯著他。
「一間先同你算帳!仲有你呀!扑爆我同大佬個頭!?」細佬指著令狐森生氣地說,見他安然模樣的樣子就把幾火,不停用腳踢他的身體發洩。
「仆街仔!」踢!
「最衰都係你!」踢!踢!
「扑爆我呀哥個頭!?」踢!
「又扑爆我個頭!?」踢!踢!
「喂⋯!唔好打佢呀!!!」穎喬緊張起來,連忙擋在令狐森身前,眼紅紅的骨住細佬。
細佬看看她的表情,恍然大悟,然後笑了笑說:「哈~原來你中意佢呀?」
穎喬頓時臉紅了一紅,否認說:「無!我根本都唔識依條友!」
「喔?係咩?」細佬用力推開穎喬,把刀舉起來說:「咁我依家就殺咗佢!!!」
「唔好呀!」穎喬著緊起來,跳到令狐森身上想幫他擋刀。
細佬拿著刀狡猾的微微一笑,說:「果然係咁~嘿嘿嘿~~~」
「你到底想點呀⋯⋯!」穎喬害怕得快要哭了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞