《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
一定
返咗去自己間劏房到生活緊
好Sad
搞完人唔要人
「鳩,依邊呀!」草城站在便利店門外搖著手叫鳩。
「點呀?有無欣婷嘅消息呀?」鳩擔心地問。
草城嘆了口氣,搖搖頭:「我都想有⋯⋯」
他想了想突然靈機一動好奇問:「鳩,你之前咪話你係做類似忍者嗰啲嘅,你可唔可以搵人幫手查吓架?」
鳩皺起眉頭⋯忍者?明宴會啊嘛,直接帶佢去問下天叔啦,話晒天叔都要見佢又識咁多人。
「可以啊,你跟我嚟啦!」鳩帶著草城去找天叔。

另一方面,欣婷在鐵籠裏掙扎,她嘗試出力拉扯鐵籠。
但鐵籠依舊是牢不可破。
「放咗我呀快啲!」欣婷大嗌救命,隨後房門就打開了。
又是那個狡猾的男人,這次他還帶了兩個人來。
「唔洗嗌啦~無人會嚟救你架~」他笑說。
「搬佢上車啦~」他揮一揮手,兩個男人就行去把她的籠子抬起身。
「喂!唔好呀!」欣婷踢著鐵籠搖晃身體,不過沒有用。
他們兩個男人太大力了,欣婷嘅體重根本就微不足道。
她被搬上琴晚架七人車嘅車尾,不斷嗌救命,但好似無人聽到她的求救。

「點呀~我地三個食咩好呀?」林海欣側著頭問禮行童童。
「茶餐廳?」禮行說。
「好呀好呀!」童童聽到就心動,佢好耐無食過嗯茶餐廳嘅早餐。
沙嗲牛肉通心粉,加個牛油餐包太陽蛋,真係茶餐廳先有嘅美食。
「咁行啦~」林海欣帶頭出發,「救命呀~」她聽到遠處傳來輕輕的一聲。
「咦⋯你地聽唔聽到啲咩呀?」林海欣問。
「咩聽到啲咩呀⋯⋯?」童童黑人問號,什麼都聽不到。
「無聲啊⋯⋯」禮行r一r頭,說:「係咪你聽錯咋~行啦,好肚餓啦~」禮行笑了笑就拖住林海欣的手就繼續行了。
「救命呀~~~~」離遠又傳出一聲,這次更為響亮!
「喂聽唔聽到呀⋯?」林海欣這次很肯定是有人在嗌救命⋯⋯
「係有把女仔聲⋯」禮行神色凝重,看著林海欣。
「咁點好呀?過唔過去睇下呀?」童童驚青得按著心口問。
「行啦,童童跟實啲我地。」林海欣先行過去,偷睇下發生咩事。
她們三個鑽到入一條後巷,眼見巷子的深處停泊了一輛七人車。
「係咪嗰架車傳嚟架啲聲⋯」林海欣瞄著那輛車。
「但係好似唔見有女仔喎⋯⋯」禮行輕微側著頭看。
「有呀⋯」童童驚愕地拍她們手臂,慌張地說:「你地睇下車尾係咪有個人郁嚟郁去呀⋯?」
「係⋯!真係有個女仔⋯⋯」林海欣發現到一個長頭髮的女孩坐在車尾搖晃身體,似乎被繩索綁住咗。
童童看不清楚那個女仔的面貌,只知道這應該是一場綁架之類的事。
「係咪要記底個車牌架!?」童童拿著手機問,然後照著輸入。
禮行同林海欣正想著該如何處理,突然背後傳來一把陌生的男人聲。
「三位靚女,你地係到做咩呀?」他身高比她們至少高兩三個頭,完全遮蓋照進巷子的光線。
童童看著他嚇得拿著手機的手震顫得停不下來,她勉力一笑說:「哈哈⋯無⋯路過咋嘛我地⋯⋯⋯」
加速
會嚇親童童呢個大肚婆
「想點呀你!?」禮行怒盯著那個高佬,擋在童童前面。
「嘿~」高佬冷笑一聲,折斷了一根鐵水管,然後舉起它向前扑落去。
快得連禮行來不及反應,她撐起手踭打算擋下來。
童童靈光一觸,馬上用言靈保護禮行。
「手放す!」
高佬的手頓時使不出力,手上的鐵水管掉了落地上。
這是童童新學的言靈,幫了禮行個忙。
禮行馬上執起鐵水管,用鐵水管尖銳的一角刺進高佬的腰間。
「唰!」高佬動也不動,血紅的鮮血從他的肚子裏通過水管流出來。
他表情愕然,沒想到禮行手法純熟得可怕。
林海欣笑了笑說:「抵死啦你!死高佬!」
高佬按著水管後退了數步⋯啊⋯啊⋯⋯
他倒下了,整個人攤了落地上。

童童第一次見到殺人的畫面腳都震埋:「佢死咗啦⋯⋯?」
禮行撥一撥頭髮,點點頭說:「應該差唔多啦⋯⋯」
「咁⋯點算好呀⋯⋯」童童驚青地問。
「喂!」林海欣突然拍拍她們,說:「架車要開啦⋯!」
那架黑色七人車向她們的方向慢慢倒退。
「快啲收走條屍先⋯」
禮行把那條屍體拖拉到垃圾堆裡,然後她們躲在一旁觀察那輛七人車。
那輛車越駛越近,童童看著那車尾的女仔,愕然。
「喂⋯嗰個女仔係我同學嚟架喎⋯⋯」童童驚訝地說。
「⋯⋯!?」林海欣想了想說:「咁我地⋯⋯」話口未完,那輛七人車突然加速駛進馬路。
「喂,走啦架車⋯!」童童焦急起來,想衝上前截停它。
「唔好追啊童童,你頭先係咪抄低咗車牌啊?」禮行冷靜說。
「嗯⋯」
琴晚打打下訓著咗
另一方面,鳩同草城跑去到一間茶餐廳,天叔就係裏頭食緊早餐。
「天叔,我同草城有急事要你幫忙⋯」鳩坐到他對面緊急地說。
「咩事呀?講嚟聽吓先?」天叔疑惑地問。
「草城嘅女朋友俾人捉咗宜家生死未卜,你有無頭緒知道係邊班人做呀⋯?」
「仲有無咩資料?」天叔皺起眉頭,拿起電話問鳩。
「係架七人車嚟架⋯⋯」草城衝出來說。
「仲有呢?」天叔追問。
草城停滯了一瞬,輕聲說:「無啦⋯⋯」
「咁⋯」天叔想了想,抱歉地說:「我好難幫你搵架喎⋯⋯」
「⋯⋯⋯」草城難過得低著頭,哭泣起來:「嗚⋯嗚⋯⋯咁點算好呀⋯嗚嗚⋯」

「啫啫啫啫~」鳩的電話響起來,是童童。
「喂,老婆⋯?」鳩沒有心情說話。
「鳩!大件事啦,欣婷俾人捉咗上車呀!」童童激動地說。
鳩愕然,然後打起精神追問童童:「你點知架!?你係邊到見到佢?」
「頭先係屋企附近條巷仔見到佢俾人捉咗上架七人車呀!」童童接著說:「架車上面仲有兩個男人架,你快啲去救佢啦!!!」
鳩聽完激動得彈了起身:「咁你見唔見到個車牌呀?個車牌係咩呀!?」
「fku123123」童童說完就叫鳩快啲救欣婷。
「好!拜拜老婆!」鳩很急地收了線。
草城見鳩如此大反應,感覺到可能是欣婷的消息。
他捉著鳩的手臂追問:「做咩呀?係咪有欣婷消息呀!?」
「我知道架車嘅車牌啦!」鳩興奮地說:「係fku123123!」
「太好啦!你點搵到嘅?」草城抹著眼睛,驚訝地問。

天叔都笑咗出嚟點點頭,然後打電話俾手下。
「喂,你地唔該幫我搵架車呀。」
等咗咁多日得一篇文
今晚有
「喂,你地唔該幫我搵架車呀!」天叔打電話給自己的司機。
「哦,係嘅天叔,咩車嚟架?」司機疑惑地問。
「一架黑色七人車,車牌係⋯fku123123,同我發散晒啲⋯」
「等等先天叔⋯!」司機突然打斷了天叔的說話。
「做咩啊⋯?」天叔唔知發生咩事。
司機想了想就說:「依架好似係明宴會啲人嘅車嚟架喎⋯⋯」
「咩話!?」天叔愕然,怒問:「邊個嘅車嚟!?」
「咁我又唔知喎,但係成日泊車都見到⋯」司機說。
天叔皺起眉頭,然後收了線。
「鳩,依件事應該係明宴會啲人做架⋯⋯」
「吓!?」鳩跳了起身:「邊撚個呀?」大聲到成間茶餐廳啲人都呆咗望住鳩。
天叔擰擰頭說:「唔知,但你地兩個要去查下,然後同返我講。」
草城聽到一頭霧水,佢都唔知明宴會係咩嚟。
「啫係點呀鳩?欣婷俾咩明宴會捉咗啊?」
鳩安慰著草城:「放心草城,我知欣婷嘅線索啦⋯⋯我地宜家去搵佢啦⋯!」
他帶著草城直接衝去明宴會,途中又向草城解釋什麼是明宴會。

另一方面欣婷被帶到車上,雙眼被黑布遮蓋著。
「點呀大佬,係咪送條女俾杰哥就可以入到佢長老team架啦?」
「係呀,放心啦,聽聞黑杰份人雖然獨來獨往但係好鬼咸濕架。」
「真係!?咁依條女咁正,我地咪入硬!?」男人奸笑起上嚟,然後車子就停泊到一旁。
欣婷聽到他們的對話,心裡非常不安⋯她知道她很快就要送俾人強姦了。
lm
童童依然有啲擔心,但沒有其他辦法,唯有跟禮行佢地去食個早餐定定驚。
「無事嘅童童,鳩搞得掂架啦~」林海欣拿著餐牌放心地說。
「靚女食咩~」茶記呀叔走埋嚟落單。
「嗌嘢食先啦童童~」「我要個炸魚柳煎蛋公仔麵,飲凍檸茶。」林海欣好快就諗到叫咩嘢食。
但童童依然很擔心欣婷的安危。

「鳩~!」
鳩和草城趕到到明宴會的基地,「欣婷就喺依到啦?」草城左望右望,但唔發覺周圍有人。
「班人應該入咗去,你睇下架車就泊咗係門口⋯」鳩指著架車說。
「嗯!?」草城即刻激動起上嚟,就係依架車佢搵咗咁耐。
「咁點啊鳩!?我地要點救欣婷出嚟?」他焦急地說。
鳩走到那輛黑色七人車前,拉著車門說:「過嚟呀,我地開咗架車睇下有咩線索先。」
「啪!」車門是上了鎖,鳩踩著車身用盡氣力地拉都拉不開。
「仆你個街!」鳩洩氣到一腳踢落去架車到。

草城見狀就急急腳走到上前,然後跳起「砰!!!」一拳打爆了車窗。
「搞掂啦!之後要點做?」
鳩呆若木雞的看著他,甩一甩頭笑說:「你等我一陣⋯」
鳩伸手入車廂打開車門,爬了入車找來找去。
「有啦有啦⋯」鳩把車裏有用的東西都拿了出來。
一把小刀、幾件黑色雨褸、一條繩索、打火機、幾個奇怪的面具、還有張大合照。
「應該就係依張相入面果四條友綁架咗欣婷啦!」鳩指著照中的MK仔。
「仆街!就係依幾條友呀嘛!」草城嬲到青筋都爆晒出嚟。
鳩拿起個搞笑面具給草城:「戴起佢先,我地一間唔好俾人認得出。」
「嗯!」鳩和草城穿起拿件黑色雨衣又戴上面具,偷偷摸摸地行入明宴會。

正呀,會唔會有多啲圖
得閒會再畫
有圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞