《我用廣東話征服世界》新手 自行選擇甜度 2

960 回覆
91 Like 5 Dislike
Lm
新po lm
今晚有無文啊樓主?
等你
食埋野打
鳩快啲用鳩收明嬸入後宮
依到啲燈光有啲微弱,燈柱一閃一閃,似乎已經好耐無人嚟過維修。
鳩捉住手臂禮行一步步行入墳墓,兩行墓碑上故人的黑白照片彷彿在微笑歡迎佢地。
但總覺得笑容裏很詭異,鳩的汗珠從下巴滴到地上。
鳩搖著禮行的手問:「禮行~我地到未啊⋯我好驚啊⋯⋯」
禮行反了個白眼:「你唔好生人唔生膽啦⋯!就到架啦⋯⋯」
忽然一陣怪風吹過,一片形狀詭異的枯葉隨風貼著鳩的脖子。
鳩伸手拎走片枯葉,那觸感很奇怪⋯不像葉子⋯⋯而是像紙張⋯⋯
鳩不解地望去他手上拿著的,正是一張寫上冥通銀行的陰司紙。
「吖!!!救命啊!!!」鳩嚇唬大叫。
禮行俾佢嚇親就問:「咩事啊你⋯無端端嗌乜啊⋯⋯」
鳩眼淚都湧出來:「有⋯有張⋯陰司紙⋯吹咗去我到⋯⋯」
禮行見鳩面青青眼淚都標埋就攬住鳩安慰佢:「無事⋯無事⋯我係到嘛⋯⋯」
鳩攬住禮行心安靜下來,只係陰司紙,墳場有陰司紙好正常。
「嗚⋯嗚⋯⋯嗚⋯」
禮行安慰鳩:「你唔好喊啦⋯好小事咋嘛⋯⋯」
鳩同樣聽到慘烈的哭泣聲說:「唔⋯唔係我喊喎⋯⋯⋯」
禮行掙大眼睛驚愕:「咁⋯⋯邊個喊啊?」
鳩同禮行同時擰頭望向哭聲來源,是一個黑墓碑傳出。
雜草披滿墓碑上,大概很久沒有人打理過。
「嗚⋯嗚⋯⋯」哭聲依然未停。
鳩心捉緊禮行行近瞧一眼,黑墓碑上面有個慈祥的老婆婆微笑著的黑白相片。
但燈光有點暗,實在看不清那老人的樣貌。
鳩打開電話的電筒,微微照向墓碑⋯⋯
鳩看了數眼總感覺有點面熟,而禮行就驚呆了。

那相中的老人正是明嬸。
黐線,無啦啦甜故變鬼故
鳩噴香水用言靈幫明嬸翻生
之後3p
我好似寫鬼故一啲都唔恐怖仲有啲搞笑
識食喎無牙一定含得好爽
無牙婆吹肅
發生咩事
「啊~!!!」禮行嚇得攬住鳩大叫,柔軟嘅奶子壓住鳩胸腔。
鳩俾禮行對波撞一撞就,冒死地問:「邊⋯邊個係到喊啊⋯?」
鳩手上嘅燈光忽然閃一閃,一個黑影從墓碑後彈起身,手上仲攞住一疊陰司紙。
「呀!!!」鳩嚇到當場魂飛魄散,暈咗係禮行身上。
禮行用力搖醒鳩:「鳩~你做乜嘢啊?」
黑影打開電筒照向佢地兩個然後說:「咦?禮行啊係咪?」
禮行聽到把聲心諗咁熟嘅,就望過去睇吓邊個係到裝神弄鬼。
喔!?
禮行驚喜問:「天叔!?原來係你啊!?」
天叔抹一抹眼淚關心問:「唔好意思啊,我探老婆一時感觸,有無嚇親你地啊?」
禮行驚青說:「無事啊⋯⋯」然後指一指個黑墓碑問:「你知唔知⋯點解明嬸個墓係到嘅⋯?」
天叔皺起眉頭探頭去瞧一眼個墓:「喔~依個係明嬸雙胞胎姐姐嚟架。」
禮行愕然:「吓⋯!?」
天叔笑一笑說:「嗰個係你男朋友啊?」
禮行攬住鳩尷尬地點頭:「係啊⋯佢嚇暈咗⋯⋯」
天叔行到佢地隔離,係袋口攞咗支藥油出嚟。
「俾佢索下啦~應該好快醒架啦~」天叔笑說。
禮行接起藥油放到鳩鼻前搖一搖,果不其然鳩馬上就醒咗。
「呀!!!禮行我地快啲走啦!依到有鬼啊!」鳩攬住禮行大嗌。
禮行反咗個白眼說:「無鬼啊~天叔嚟架。」
「天叔?乜水啊⋯?」鳩感覺莫名其妙。
天叔R一R頭問:「你唔知明宴會架咩?」
鳩瞧一眼天叔,只係老頭子一個,但係頭先就係俾依個老頭嚇暈咗,
所以就想嚇返佢,鳩串串共地說:「哈~點會唔知啊?!我加入明宴會十幾年,殺人無數,明宴會入面個個都叫我做暴走雙刀!啊伯你夜麻麻係到嚇人又係乜水啊?」

天叔:「你就係大名鼎鼎嘅暴走雙刀?真係久仰大名。」
鳩頓時傻呆心諗:「我亂噏架咋喎⋯⋯乜真係有依個人架咩⋯⋯?」
禮行攬住鳩笑到停唔到,天叔又接著說:「我係明宴會嘅副首領。」
鳩反咗個白眼:「頂⋯你唔早講⋯⋯」
禮行拍一拍鳩:「喂⋯唔好無禮貌啊~」
原來當年就係天叔帶禮行加入明宴會。
突然間咁跳,笑咗
IG:Thorwme_totheflames 有興趣可以follow 下睇我鳩叫
鳩故?
今日應該無
我覺得太甜想有啲劇情
樓主幾時出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞