有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
坐車要qr咁on9?又迫staff安wecheat?
可能裝公司app 呢
方便睇員工手機
"正啊正啊
支那肺炎繼續爆 澳美員工繼續炒
一定要封關封到過年啊!"
扮晒香港企業,實際上係大陸民企,迫員工裝WeChat, 不知所謂。
有公佈過
大部份都同意
用QR code book車不等於迫員工裝Wechat。因為你唔裝Wechat,等於豪你份糧俾公司。因為除左Wechat,你冇辦法可以確認你份糧有冇出錯。小弟入澳X咁耐,份糧就冇岩過,個個月在追糧,唔係放年假變無薪假(假照扣,錢唔出),就屈你冇返工。我同事試過追兩三個月先追得足份糧。另一個同事去追糧,公司改系統記錄話冇扣錯,好彩佢cap左圖先證明到公司真係出錯糧。

間野真係出糧冇次啱
"「講」大部份留低姐,最多咪就係生產D姐姐囉。個個部門走剩一兩個,有D直頭全清。本來新人入去已經要執上手/上上手D屎,宜家全包。之後邊個入澳X,一定做死,仲要冇人交接,nice呀。"
"里間野最鍾意請高學歷,以前請HD,之後只請Degree,後來直頭要請碩士。QC有好幾個碩士,但請完當人廉記,見班碩士叻過自己又要驚,又要逼走人。連芝麻仁碩士都一樣下場。聽聞有啲離開澳X之後去左讀博士,即刻一片光明未來。"
想問下澳美口罩好唔好?
借佢場生產果批OK
澳X自己炒口罩果批就不了
絕密文件顯示timothy 老鼠 baxter個d 7頭經理人工根本就無減到 你哋唔好被x美呃啦 減咗嗰人工無可能有得加返 出年亦無得加 bonus更加唔使唸, 無薪假係8月會有兩個禮拜 仲會食埋政府保就業津貼

聽見都覺得開心
比人扣果班仲覺得會加返 真係弱9智
想問野 黎過見工做sale想問下喱間公司點

你爬完呢40頁都繼續都想做就入啦
都估到
又一年
臭閪公司幾時執 唔忍心見到fg受騙
唔係咁先意外
又1001了
[逆向思維] 講下自己熟悉嘅專科有咩人係唔岩讀
https://lih.kg/2119208

歡迎入黎分享下
澳美口罩好唔好?冇咩既,生產果邊話會斷帶,QC果邊話唔會自用咁囉。(識做test既話唔會用,你明啦)

之前聽過 微生物測試都唔合格
''沒人了?''

''嚟緊仲會有動作, 同工廠相關嘅職位會有大變動, 例如ENG PD QA QC仲會削減人手, 好多人已經密密搵其他位頂住先, 有自願有被動, 佢唔會炒, 因為話曬留低落嚟嘅都好忠心, 但會慢慢陰乾你, 無薪假好快殺到, 佢最希望你哋自己走 或者頂唔順新嘅職位自己走, 唔使賠, 仲有O美攞唔到保就業津貼啦, 員工數目係咁不停減少, 後期出唔出到糧都成問題 依家靠生產藥膏同口罩等防疫物資頂住 應該捱唔到幾耐 一個唔好彩有人中武漢肺炎就GG, D產品更加賣唔出 好似美心咁銷毀''

呢間野真係唔知捱唔捱到今年
又有三交治食了
咪撚做
"其實真心想問下公司,可唔可以安排Work from Home? 口口聲聲香港最大藥廠,又話要儘社會責任,咩咩讓生命更健康,咁點解唔做啲實質嘢協助社區抗疫先?Office 員工分shift實施WFH都得啫,而家出面好多公司都係咁啦!
叫口號同埋形式主義有咩用呢,知行合一啦唔該! "

巴打你第一日返工? 唔好天真啦
搵到工就走
搵唔到工就忍住R糧算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞