有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
其實政府都唔係好理佢
冇料到
之前間野有simon wong睇住嘛
而家將人地踢走左
芝麻仁最鐘意權鬥
最尾鬥到小學生上位
冇計啦
原來係咁
Me只係同行 唔係做過澳x
不過轉左行了
留名等俾人炒 不接受薪金調整 要調你班大佬自己調
"好想知仲有幾多位忠心既香港人決定留守我的奧
而家manager叫人留守公司彷彿有個pattern咁, 咩三個月之後會好景,睇到已經有改善之類既說話係咁氹員工。
不如真心一句,你地執下間公司既結構。請啲真係識投資既人,踢走班蠶食公司資源的垃圾,再計劃下點行啦。
而我...真係留唔到啦"

我未走果陣 話去到下年新年
之後爆咗出黎就話去到10月
不管你信不信, 反正我不信。
"Re#831 我都係聽到差唔多嘅野 話最少去到年尾 10月就想回復返正常水平係無撚可能 另外好似仲話有機會會再廠休 下年唔會加薪有花紅㗎啦 自求多福啦香港人
利害了我的澳 真的好棒棒 "

RE: 正啊 捱到今年至講啦
"今日係出面撞到西總, 我問佢點解唔遲唔早呃人話plan10月後恢復薪酬, 仲要咁正一正 係正攞10k前夕週五發佈減薪通告, 佢話“特曲政府派嘅10k梗係攞嚟捐bi公司噶喎, 你試下用20k嚟做入息中位數就明白喇喵“, 睇住佢攞出自慰嘅神之右手比劃

“20000*15%*3month=9000, 仲剩1000俾你哋搭車車返工噢, 舒服無??“

我當堂夢遺咗出嚟, 搞到blk e廁所濕曬, 真係辛苦清潔姐姐(本故事純熟虛構, 如有雷同, 係你嘅不幸)"

RE: 大陸同事表示:
你估10月之後會唔會加返比你啊啦? 唔好咁天真啦
玩咩 而家仲炒緊人 等俾j記收購啦
有冇J記料爆,聽講又喺減人工

J記都會照放出黎架啦
陳生真係好慘,成日俾佢下面幾個人玩鳩間公司。澳X嘅聲譽搞到咁,真係多得嗰幾條撚樣唔少。

其實陳生自己都冇料到, 比佢自己賣咳水果期,都唔會賺到咁多
留名等俾人炒 不接受薪金調整 要調你班大佬自己調
"我可以話比大家知唔 而家全個公司都係靠口罩吊緊命
抗生素基本上都係死曬 咳水又冇市場 大家一齊死 a座個爛地仲一路燒緊錢
之前賣座俊龍 公司賺收左4個幾億 啲錢去曬邊?
屌你老尾
其實最應該炒嘅就係班指指點點冇輸出嘅人
黃冠 老鼠飛兩公婆 leo maggie 呢班人喺到都唔知喺到做乜
"

其實...D口罩只係租比人生產.......吊唔到命
"其實之前5月放無薪假,都已經有一堆人話唔接受,或者聲稱搵工會幫拖,或者門口抗議,但到最後都係冇左件事。今次減薪事件應該都唔例外

在下應該會簽agree,不過都會推波助瀾,放水比政府聽間野呃鳩納稅人錢,又放no paid又減薪,但照鳩攞足9000

我仲睇死班專業HR,雙方講好左扣12%,一陣借D二月頭出糧又唔小心扣多左,或者係MPF供款到出術

勸告大家平時月頭出糧真係要check數,個閪部門每個月都出漏錢,一年慳返唔少嫁😡"

真係要Check 數, 班仆街成日借IT佬黎呃同事
同埋唔係個個都可以冇份工
不過野就應該冇人做, 返去坐囉
的確難搵工 (唔代表搵唔到)
Grace 聽聞唔簽
聽到佢地傾過manager級要開始放no pay
好似一個月4次左右
起碼好過郁細
生意跌左好多 應該一步步黎
未有澳x咁快囉
好彩早幾日甩左身
要睇ha保唔保
藥廠一執就好難開返
J記旗下咁多間
放咁一兩間咪得囉
唔知會唔會穿1 蚊
仲留嘅都要兩手準備搵定工,公司出面好多條數未清,搞口罩又蝕幾千粒,嚟緊會再有廠休。年尾加人工出花紅,發夢啦,建議你哋唔好期望太高啦笨柒

hea 住做啦
Anson巧慘慘, 比人炒魷魚
係咪真架 唔好呃我喎
定係同grace 一樣唔簽咋
Anson比人炒架,人都一早唔見左

/////

"Re#847
Anson係自己走,有一個月通知架😂"

點啊你兩位, 搞到我好亂啊
唔止manager
文職都要no pay呀
RE吾知幾號: Anson比人炒的 炒都可以做多一個月 人地比呀總炒的 識少少扮代表

///////

Anson 被辭職,好睇啲咪叫佢比一個月通知囉,好多人都知

之前唔係心得閪總關照咩, 咁快變Condom

其他做鬼既傻闣, 自己睇路啦! 尤其QC果位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞